En Sıcak Konular

Keneler İstanbul'u da vurabilir

10 Mayıs 2008 14:54 tsi
Keneler İstanbul'u da vurabilir ‘Kırım kongo’ hastalığını bulaştıran kenelerin en aktif döneme girdiğini belirten Prof. Dr. Eraksoy uyardı: Hastalık Marmara Bölgesi ve İstanbul’da da görülebilir.

Karabük’ün Eflani ilçesi Acıağaç Köyü’nde kene tarafından ısırıldıktan sonra kırım kongo kanamalı ateşi (KKKA) şüphesiyle hastaneye kaldırılan Hacer Ünal öldü. 31 yaşındaki iki çocuk annesi Ünal’ın ölümüyle 3 Mayıs’tan bu yana KKKA tedavisi görürken ölenlerin sayısı beşe yükseldi. Ünal’ın ölüm nedeni kan tahliliyle kesinleştirilecek.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haluk Eraksoy ise uyardı: “Kenelerin en aktif olduğu dönem başladı. Keneleri tümüyle yok edemeyeceğimize göre tedbirlerimizi almamız gerekir. Kene sadece hastalığa neden olan virüsü taşıyor. Bu virüs nereden geldi, hangi hayvandan geldi, Türkiye’de bunun depolandığı konak hangisidir, bilinmiyor.”
Ünal’ın verdiği bilgiye göre hastalık Kelkit Vadisi diye tanımlanan bölgede daha yoğun. Şu ana kadar Marmara’da görülmedi. Ama, aması var: “Keneler belli ısı, nem ve doğa koşullarına muhtaçtırlar. İstanbul’da görülmedi. Ancak kentte o koşulların bulunduğu bölgeler olabilir. Dolayısıyla İstanbul’da hiç görülmeyecek anlamına gelmiyor. Uyanık olmalıyız. Örneğin geçen yıl Aydın yöresinden de bildirim aldık.”

‘Tedavisiz’ yoksul hastalığı

Türkiye’de KKKA vakaları beş yılda beş kat arttı. Türkiye’deki artışla birlikte İran ve Bulgaristan’da da artış yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Eraksoy önemli bir noktaya dikkat çekti: “Hastalık belli coğrafi ortak noktaları olan ülkelerde görülüyor. Ve şu da bir gerçek ki, daha yoksul ülkelerde görülüyor. Yoksul ülkelerde görülüyor olması hastalığa verilen önemin de onunla orantılı olmasına yol açıyor. İlaç geliştirme ve tedavi yöntemi bulma konusunda bir arayış var ama ancak o kadar bir isteklilik olduğu söylenemez. Bu hastalığın görüldüğü ülkeler içinde en müreffeh olanı yine Türkiye. İstatistikler gösteriyor ki hastalıkla başa çıkmada en başarılı ülke de Türkiye. Türkiye’de ölüm hızı yüzde 5’lerde iken, diğer ülkelerde bazen yüzde 80’leri buluyor.”
Hastalıktan korunma yöntemleriniyse Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan anlattı:
“Kırsala gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısmına böcek kovucu ilaç, giysilere Sağlık Bakanlığı’ndan izinli kene kovucu sprey sıkın.
Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar kendi vücutlarını ve çocuklarının vücutlarını sık sık kene yönünden kontrol etmeli. Kene varsa cımbız veya pens gibi uygun bir malzemeyle vücuda tutunduğu en yakın kısmından tutarak çıkarın.
Kırsal alanda mümkün olduğunca kapalı ve açık renk giysiler giyin. Paçalarınızı çorap içine sokun.
Kenenin çıkarıldığı yere alkol veya tentürdiyot sürün. Baş ağrısı, bulantı, ishal gibi belirtilerde sağlık kuruluşuna gidin.”

Radikal



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,145 µs