En Sıcak Konular

Babacan: 'Türkiye'de güç halka doğru kaydı'

10 Mayıs 2008 10:39 tsi
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ülkede son yıllarda meydana gelen hızlı dönüşümün bazı kaçınılmaz sonuçlar ortaya çıkardığını belirterek, ''Türkiye'de yetkinin, gücün halka doğru kaydığı bir dönem yaşadık, hala da yaşıyoruz'' dedi.

Bunun demokratikleşmenin en doğal sonucu ve sağlıklı bir gelişme olduğuna işaret eden Babacan, "Artık böyle bir Türkiye'ye de herkesin alışması gerekiyor.
Artık gerçek anlamda halkın egemenliğinin yaşandığıbir ülke haline geliyor Türkiye. Bu da reform sürecinin kaçınılmaz bir sonucu, artık herkes buna alışacak" diye konuştu.

Babacan, "Türkiye'de artık fertler, bireyler tek tek daha güçlü hissediyor kendisini. İnsanlar, ülkenin geleceğiyle ilgili söz sahibi olduğunu, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili önemli kararlarda kendi oyunun, iradesinin etkili olduğunu düşünüyor" dedi.

"Gizli gündemimiz yok"

Babacan, AK Parti'nin kendisine kuşku ile bakan insanlara karşı mesajını iletmede eksikliği olup olmadığı sorusu üzerine, Türkiye'de AK Parti'nin politikalarını, duruşunu, hükümetlerinin 5 yıllık uygulamalarını anlayan, takdir eden, destekleyen çok geniş bir kitle bulunduğunu belirtti.

Ali Babacan, "Kuşkusuz, belki partimizin politikalarını benimsemeyen, partimizle ilgili farklı algılamaları olan kesimler de var Türkiye'de. Bu da gayet doğal, demokratik sistemde çok doğal" diye konuştu.

Bakan Babacan, "Dışarıdan Türkiye'ye bakanlar, 2002 yılının Türkiye'sine bakıp ve bugünün Türkiye'sine bakıp 'Bu arada bütün bu gelişmeler nasıl oluyor' diye kendi kendilerine sorduklarında, kuşkusuz AK Parti faktörünü, hükümetimizi resmin içinde görüyorlar. Yaptıklarımızın dünyanın her köşesinde takdiri söz konusu. Türkiye'de de kuşkusuz yaptıklarımızı anlatıyoruz. Ama daha iyi anlatabilir miyiz, iletişim konusunda daha ileri adımlar atabilir miyiz? Kuşkusuz her zaman iyileştirmek içinimkanlar vardır, fırsatlar olabilir. Ama sadece seçim sonuçlarına, kamuoyu yoklamalarına baktığımızda da bizi anlayan ve destek veren çok geniş bir kitlenin olduğu da çok açık doğrusu" ifadesini kullandı.

"Daha vahim ekonomik sonuçlar olabilirdi"

Babacan, ekonomiye ilişkin bi rsoruya karşılık da aldıkları tedbirler sonucu Türk ekonomisinin dünya ekonomisindeki türbülanstan sınırlı bir şekilde etkilendiğini belirterek, Türkiye'deki iç siyasi gelişmelerin ekonomi üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını söyledi.

2002'den 2007'ye kadar beş yıldır uygulamış oldukları ekonomik programın Türk ekonomisini içeride ya da dışarıda olabilecek olumsuz gelişmelere karşı çok daha dayanıklı bir yapıya kavuşturduğunu, bütçe açığının artık eskiye göre çok azaldığını, kamu borçlarının çok düştüğünü, bankacılık sisteminin çok güçlendiğini, hazinenin ve merkez bankasının pozisyonunun çok daha sağlam olduğunu, bankaların tek tek bilançolarını risklerden korunaklı hale getirdiklerini belirten Babacan, "Zaten bu aldığımıztedbirler sonucudur ki böylesine büyük bir türbülanstan Türk ekonomisi nispeten sınırlı bir şekilde etkilenmiştir" diye konuştu.

Babacan, dünyada dev bankaların sarsıldığı, petrol fiyatlarının 5-6, temel gıda fiyatlarının 3-4 misline çıktığı bir dönemden geçilirken, bunun etkilerinin Türk ekonomisinin üzerinde oldukça sınırlı olduğunu belirterek, "Bu alınan tedbirler sonucudur, kendiliğinden değildir" dedi.

Türkiye ekonomisinin tecrit edilmiş bir ortamda olmadığını da belirten Babacan, "Kendi iç siyasi gelişmelerimiz de kuşkusuz ekonomi üzerinde olumsuz tesirler bıraktı. Beş altı ay öncesine göre bugünkü ekonomik göstergelere baktığımızda bozulmalar var. Ancak bu bozulmaların sebebinin bir kısmı dış konjonktürle, dış ekonomik depremle açıklanabilirse, bir kısmında da mutlaka iç siyasi gelişmeleri görüyoruz" şeklinde konuştu.

cnnturk



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,512 µs