bu konuda düşünse iyi olur' | " /> bu konuda düşünse iyi olur' | "/>

En Sıcak Konular

'Büyükanıt da bu konuda düşünse iyi olur'

10 Mayıs 2008 09:17 tsi
'Büyükanıt da bu konuda düşünse iyi olur' Büyükanıt bir soru üzerine "aşırı laikler" sıfatını yanlış bulduğunu ifade etti. Fehmi Koru, bugünkü yazısında Büyükanıt'ın bu meselede daha fazla düşünmesi gerektiğini ifade etti ve arada Oktay Ekşi'ye de bir göndermede bulundu.

Fehmi Koru/Yeni Şafak

Org. Büyükanıt 'Yanlış' dedi, ama...

Herhalde isteği dışında olmuştur; bir soruya verdiği cevapla, Ak Parti davasıyla ilgili dışarıdan yükselen tepkileri tartışmaya Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt da katıldı. İsrail Milli Günü'nde, bir gazeteci, Avrupalıların 'aşırı laikler' sıfatını kulllanmaya başladıklarını hatırlatıp 'Buna siz ne diyorsunuz?' diye sormuş. Genelkurmay Başkanı'nın cevabı şu: 'Bu yanlış. Türk insanı kendi kendini tanımlama gücüne sahiptir; başkasının tanımlamasına ihtiyaç yok.'

Org. Büyükanıt'ın giderek büyüyen tartışmayı yakından izleyemediği anlaşılıyor.

Türkiye, özellikle kapatma davası sonrasında, Avrupalı siyasiler tarafından yakın takibe alındı. Bunun sebebi yalnızca Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik arzumuz değil. Ülkemizde son yıllarda meydana gelen siyasi gelişmeler, yabancıların başka bir sebeple daha fazla ilgisini çekiyor: Türkiye'nin hemen her alanda -özellikle demokrasi açısından- İslam Dünyası'na örnek olması bekleniyor.

İddianamenin Anayasa Mahkemesi tarafından kabulüyle başlayan süreç, yalnız Ak Parti'yi kapatılma tehdidi altına düşürmekle kalmadı, Türkiye'nin örnek olma özelliğini de tehlikeye attı. Amerika'daki Neo-Çılgınların etkisindeki Bush yönetimi fazla umursamasa bile, AB için, 'örnek ülke Türkiye' büyük önem taşıyor.

Bu gerçeğe 'Bize ne?' kaygısızlığıyla yaklaşmak mümkün elbette. Bazı çevreler 'örnek ülke' kavramından hoşlanmıyorlar. Hele bu örneğin İslam Dünyası'na dönük oluşu onları daha da rahatsız ediyor. Ancak onların rahatsızlığı ve hoşnutsuzluğu bu ülkede yaşayanların dini kimliğini değiştiremiyor. Biz, hoşumuza gitmese de, daha büyük halka olarak İslam Dünyası'nın da bir parçasıyız. Türkiye'deki demokratik deneyim Saraybosna'dan Kuala Lumpur'a kadar dikkatle izleniyor. Bunu da Batılılar biliyorlar.

'Aşırı laik' sıfatı bir başka gerçeğin daha dışa vurumu aslında: Türkiye'de beş yılı geride bırakmış olan siyasi iktidar Müslüman nüfusunun ağırlıklı olduğu bir ülkede demokrasinin yaşayabileceğini gösterdi; demokratik açıdan sorunlu olanlar bu iktidarı 'yeterince laik' bulmayanlar... Geride bırakılan beş yıl boyunca Türkiye'de daha önce çizilmiş felaket senaryolarının hiçbiri gerçekleşmedi; tersine laikliği takviye edecek bir dizi yasal düzenleme bu dönemde yapıldı.

Türk Ceza Yasası'nı bütünüyle elden geçirip Avrupa normlarıyla barışık hale getiren bir iktidarın 'Şeriat düzeni' ile irtibatlandırılarak suçlanmasını Batılı zihin elbette anlamaz. Batılı göz için Ak Parti 'yeterince laik' bir çizgidedir; bu sebeple de 'laikliğe aykırı eylemler' iddiasıyla demokratik sistemin zedelenmesine, aynı Batılı zihin bir sıfat bulmak zorunda.

Tıpkı geçmişteki benzer tartışmalar ortamında bizde bulunan 'laikçi' kavramı gibi, Batılılar da Ak Parti'ye laiklik adına itiraz edenlere 'aşırı laik' sıfatını yakıştırıyorlar artık.

Bereket daha kötü sıfatlar kullanmıyorlar.

Bazı medya kuruluşlarının yıllar içerisinde kimbilir kaç kez kullandıkları bayat malzemeleri yeniden pişirerek servise sunmaları, köhne başyazarların köşelerini Avrupalı politikacılarla polemiğe ayırmaları hep aynı sebepten: 'Sizin bildiğiniz gibi değil bunlar' demeye çalışıyorlar, 'Bunların temelleri kötü'.

Batılıların anlayamayacağı türden bir itiraz bu da...

Her coğrafyada, her kültür alanında farklı unsurlar bulunur. Hıristiyanlar arasında da, Musevilerde de 'köklere dönüş' akımı her dönemde olmuştur, bugün de vardır. O akımların temsilcileri kılık kıyafetleri, adetleri ve hatta kullandıkları kendilerine özel dilleriyle toplumun içinde yer alırlar. Fatih'teki çarşaflı/cüppeli görüntülere, bu yüzden, bizdeki tiplerden daha aşinadır Batı'nın kültür ve siyaset adamları... O fotoğraflar, Türkiye'ye Batı gözlüğüyle bakanlar için, Ak Parti'nin kapatılmasının yanlışlığını teyide yarıyorsa şaşırmam.

Madem tartışmaya kıyısından karıştı, Org. Büyükanıt da bu konu üzerinde düşünse iyi olur.



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,464 µs