En Sıcak Konular

Danıştay saldırısı davasında temyiz

10 Mayıs 2008 08:52 tsi
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Danıştay 2. Daire üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla ilgili davada verdiği karar, Cumhuriyet savcıları tarafından, Ayhan Parlak dışındaki sanıklar aleyhine temyiz edildi.

Cumhuriyet Savcıları Salim Demirci ve Kubilay Taştan, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararını açıklamasının ardından, kararı temyiz etti.

Temyiz dilekçesinde, sanık Alparslan Arslan hakkında, mağdurlar Mustafa Birden, Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nu tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs suçundan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 82. maddesinin (a) ve (g) bentleri ve 35. maddesi uyarınca hüküm kurulurken, her bir müdahile karşı gerçekleştirdiği eylem yönünden alt sınırdan birbirinden farklı ve orantılı şekilde uzaklaşılarak ceza tayin edilmesi gerektiği halde, her bir müdahilin vücut bütünlüğünde meydana gelen zarar ve tehlike aynı şekilde gerçekleşmiş gibi değerlendirilerek, her bir müdahile yönelik ''öldürmeye kalkışma'' suçu yönünden, 15'er yıl hapisle cezalandırıldığı kaydedildi.

Arslan'ın, söz konusu kişilere yönelik gerçekleştirdiği kasten öldürmeye kalkışma suçundaki kastının ağırlığı, güttüğü amaç ve saik, suç konusunun önem ve değeri karşısında TCK'nın 35. maddesi uygulanırken alt sınırdan daha fazla uzaklaşılması gerektiği halde ve 20 yıla kadar cezalandırılması imkanı varken, 15 yıl hapis cezası ile yetinildiği belirtildi.

Alparslan Arslan'ın, patlayıcı madde bulundurmak suçu yönünden TCK'nın 174/1. maddesi uyarınca cezalandırılırken, suça konu patlayıcı el bombalarının önem ve ve değeri ile sayısı karşısında alt sınırdan az miktarda uzaklaşıldığı anımsatılan dilekçede, patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak suçunu örgüt faaliyeti kapsamında işlemesi karşısında, TCK'nın 174/2. maddesi uyarınca TCK'nın 174/1. maddesinin (c) bendi gereğince Arslan'a verilen ceza yarı oranında artırılırken, maddi yanılgıya düşüldüğü ve Alparslan Arslan'ın, 5 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılması gerekirken 4 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldığı ifade edildi.

Arslan hakkında, kişiler arasında korku, kaygı ve panik yaratacak şekilde patlayıcı madde kullanmak suçundan hüküm kurulurken, müdahil Cumhuriyet Gazetesi'ne karşı 5, 10 ve 11 Mayıs 2006 tarihlerinde üç defa patlayıcı madde kullanması karşısında, TCK'nın 170/1. maddesinin (c) bendi gereğince ayrı ayrı üç defa cezalandırılması gerekirken, katıldığı patlayıcı madde kullanmak eylemlerinin ikisinde, kullanılan el bombalarının patlamadığı ileri sürülerek TCK'nın 170/1. maddesinin (c) bendi gereğince bir defa cezalandırıldığı; 5-10 Mayıs 2006 tarihlerinde gerçekleşen eylemler yönünden kalkışma ya da zincirleme suç hükümlerinin de uygulanmadığı belirtildi.

Alparslan Arslan'ın, 17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay eylemini gerçekleştirdiği sırada, eylemine uyan mala zarar verme suçundan beraatına karar verildiği hatırlatılan temyiz dilekçesinde, ruhsatsız silah taşımak suçundan ceza hükmü kurulurken 5728 sayılı Kanunun 156. maddesi ile 6136 sayılı Yasanın 13/1. maddesinde adli para cezası yönünden değişiklik getiren hükmün, mahkeme kararında tartışılmadığı kaydedildi.

Dilekçede, diğer sanıklar Süleyman Esen, Erhan Timuroğlu, İsmail Sağır, Osman Yıldırım, Tekin İrşi, Aykut Metin Şükre ve Salih Kurter hakkında verilen kararların da usül ve yasaya aykırı olduğu iddia edilerek, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının bozulması talep edildi.

Star


 
 



Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,861 µs