En Sıcak Konular

8 ayda 20 işçinin hayatını kaybettiği Tuzla'da bir ihmal daha...

10 Mayıs 2008 08:47 tsi
Son 8 ayda 20 işçinin hayatını kaybettiği Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde dün yeni bir facia yaşandı. Yeni inşa edilen kuru yük gemisinde taşeron firma, işçilerine boya ve kaynak çalışmalarını aynı anda yaptırınca patlama meydana geldi. Bir işçi parçalanara

Tersaneler Bölgesi'ndeki Selah Tersanesi'nde inşa edilen Atlantik adlı kuru yük gemisinin boya ve kaynak işlerini taşeron firma Karacan aldı. Firma, günlük 19 ila 30 YTL arasında yevmiyeyle çalıştırdığı işçilerine dün sabah gemide iş başı yaptırdı.

'İŞ ERKEN BİTSİN' DİYE

Ancak işin erken bitirilmesi için boya ve kaynak çalışmalarına aynı anda start verdi. Makine dairesindeki yakıt tankı boyanırken işçiler kaynakla da montaj çalışmalarını sürdürmek istedi. Ancak boyadan sızan gaz yakıt tankını doldurdu. Oksijen kaynağından çıkan bir kıvılcımla da saat 14.30 sıralarında kulakları sağır eden bir patlama oldu. Korkunç patlamayla ortalık savaş alanına dönerken işçilerden İzzet Gider parçalanarak feci şekilde hayatını kaybetti. Patlamada taşeron firmanın işçileri Çınar Kaygısız, Kenan Can, Selim Bahar, Hüseyin Erdur, Serkan Üreyir ile Selah Tersanesi'nin kadrolu kadın mühendisi Selin Baharkır da yaralandı. Yaralılar Tuzla Devlet ile Kartal Eğitim ve Araştırma Hastaneleri'nde tedavi altına alınırken, işçilerden Çınar Kaygısız'ın durumu ciddiyetini koruyor.

ÇİMENTOYLA KAPATILDI

Patlamanın ardından olay yerine çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevk edildi. Kazaya tanık olan tersane işçileri, patlama sırasında ölen ve yaralanan işçilerin gemiden aşağıya düşüp, betona takıldıklarını anlattı. İşçiler, tersane yöneticilerinin kazadan hemen sonra ise kanların üzerini çimentoyla kapattıklarını ileri sürdü. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, olaydan bir gün önce TBMM Araştırma Komisyonu'nda yaptığı açıklamada, "Ölümler abartıldı. Köyden gelenler sanayiye girince böyle üzücü olaylar oluyor. Tansiyonu düşüyor, gözü kararıyor" demişti.


SON 8 ayda 20 işçi Tuzla Tersaneleri'nde olmak üzere Türkiye'deki tersanelerde 2000-2008 arasında 942 kaza meydana geldi ve 54 kişi hayatını kaybetti. Tuzla tersaneler bölgesi, Türkiye'deki tersanelerin yüzde 52'sini oluşturuyor.


SELAH Tersanesi patlamanın ardından bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada "Çalışma ve personel olmayan bir mahalde sebebi henüz belirlenemeyen bir nedenle patlama olmuş, patlamaya itham bir işçi maalesef hayatını yitirmiştir. Patlamayla ilgili gerekli mercilerin yapacağı incelemenin ardından taraflarca açıklama yapılacaktır" denildi. Bomba imha ekiplerinin kuru yük gemisinde inceleme yaptığı öğrenildi.

DİSK'E bağlı Limter İş- Sendikası Genel Başkanı Cem Dinç, patlamanın ardından Selah Tersanesi'nin önünde açıklama yaptı. Dinç, "Önce boya yapılmalı ve kuruması beklenmeliydi. En az 2 gün sonra ortamdaki gaz ölçülüp, kaynak çalışmalarına geçilmesi gerekiyordu. Binlerce işçi sömürü koşullarında yaşıyor. Bu işçiler eğitimsiz ise bu gemileri nasıl yapıyor. Kusurlu tersaneler hâlâ çalışıyor" dedi.

Sabah
 



Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,610 µs