En Sıcak Konular

Unakıtan, yabancıya satışı nasıl savundu?

8 Mayıs 2008 23:59 tsi
Unakıtan, yabancıya satışı nasıl savundu? Maliye Bakanı Unakıtan, Türkiye'nin AB'ye girmesi gerektiğini ve başka alternatifi olmadığını belirtirken, yabancılara mülk satışını da bakın hangi gerekçe ile savundu...

Bakan Unakıtan, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) tarafından Sherotan Voyager Otel'de düzenlenen "Dünya ve Türk Ekonomisine Genel Bakış ve Beklentiler" konulu toplantıya katıldı. 6 yaşındaki torunu Ömer Faruk ile birlikte geldiği toplantıda bir konuşma yapan Bakan Unakıtan, hükümet olarak Antalya'ya özel önem verdiklerini, Başbakan Erdoğan tarafından Antalya'ya yapılan yatırımların yakından incelendiğini söyledi.

Antalya'daki otellerin dünyanın çeşitli ülkelerindeki otellere göre daha iyi hizmet verdiğini belirten Unakıtan, bu kaliteye rağmen hizmetin iyi satılamadığını kaydetti. Mali disiplin sayesinde fazla borçlanılmadığını, büyümenin arttığını ve faizlerin düştüğünü vurgulayan Bakan Unakıtan, "Türkiye artık ikinci bir döneme girdi. Bu ikinci dönemde Türkiye'nin rekabet gücünü arttırmak mecburiyetindeyiz. Bütün ülkeler iki şey için birbirini yiyorlar. Birincisi 'Ben daha fazla yabancı sermaye çekmeliyim' diyor. İkincisi 'Biz yabancı yatırımları artırarak, büyüyeceğiz' diyor. Koskoca ülkeler bu ekonomik büyümden dolayı hiç taviz vermiyorlar" dedi.

Faiz dışı fazlayı yüzde 3,5'a indirdiklerinde herkesin 'eyvah, mali disiplin gitti elden' dediğini belirten Bakan Unakıtan, "Biz şimdi mali disiplinden dolayı faiz dışı fazla vermek mecburiyetindeydik. Faiz dışı vermek demek biraz daha az yatırım yapmak demek. Ama bizim şimdi borcumuz azaldı. Borcumuz azalınca faiz dışı fazladan düşmesi lazım. İlk defa faiz dışı fazlayı indirdik. Kaça indirdik? Yüzde 3,5'a indirdik. Faiz dışı fazlayı yüzde 3,5'a indirdiğimizde herkes 'eyvah, mali disiplin gitti elden'
dedi. Kardeşim faiz dışını azaltınca senin borcun azalmış. Affedersin enayi gibi faiz dışı fazlayı fazla tutmanın alemi var mı?" diye konuştu.

"KRİZ GÖRMEYECEĞİZ"

Ekonomiye siyaset gözlüğüyle değil ekonomi gözlüğüyle bakılması gerektiğini vurgulayan Unakıtan, "Biz iktidara geldik her gün 'kriz çıkacak' dendi. Ben, Maliye Bakanlığımdaki 6. senenin içine girdim. Çok şükür öyle bir şey görmedim. Bundan sonrada görmeyeceğiz. Neden görmeyeceğiz? Çünkü Türk ekonomisi güçlendi. Eskisi gibi değil. Kişi başına düşen milli gelir 10 bin dolar. Bu da yetmez diyoruz. Yanı başımızdaki Yunanistan 25 bin dolar derken, bizim 10 bin dolarda durmamız mümkün değil. Türkiye'nin kamu yatırımlarını daha fazla arttırıyor" şeklinde konuştu.

İstihdam paketi ile istihdamın önündeki engelleri kaldırdıklarını ifade eden Unakıtan, "İstihdamın önündeki zorlaştırıcı problemleri kaldırıyoruz. 19-29 yaş arasındaki yeni çalışanların sigorta priminin büyük bölümünü devlet olarak ödeyeceğiz. Bu yöneticilerin maliyetinin düşmesini sağlayacak. Ayrıca sosyal sigortalar primlerini yüzde 5 düşüreceğiz" dedi.
Enerji fiyatlarının akıl almaz şekilde çıktığını belirten Unakıtan, dışarıya ödenen enerji faturasının 40 milyar dolara çıktığını ifade etti.

YABANCILARA MÜLK SATIŞI

Yabancılara mülk satışının Türkiye'nin önünü açan bir proje olduğunu söyleyen Unakıtan, şunları kaydetti:

"Şimdi bunu Anayasa Mahkemesi iptal etti. Yakında yenisini çıkarıyor. Bu arada Antalya'da sıkıntı çekti. Peki bu kanunun iptali için kim uğraştı? Cumhuriyet Halk Partisi. Bunun başında kim var? Deniz Baykal. O nereli Antalyalı. Oldu mu şimdi bu, nereye yakıştı? Antalya'ya gelir atar, tutar, gider. Kendisini dinlediğin zaman Türkiye yarın mı batıyor, öbür gün mü batıyor onu düşünürsün. Azcık itiraz, ikaz edin Antalyalılar, olmuyor. Antalya'nın son zamanlarda çektiği çilenin sebebi Sayın Deniz Baykal'dır.


"Ne lüzumu vardı bunu iptal ettirmenin."

Türkiye'nin çok yüksek faiz ödediğini belirten Unakıtan, bu faizlerin azaltılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin büyümeye devam ettiğini kaydeden Unakıtan, "Türkiye'de son zamanlarda bir takım siyasi belirsizlikler çıkıyor, ama siz yine de hiçbir şeye aldırmayın. Antalya büyümedeki nasibini alsın, yatırımlar devam etsin. Türkiye olarak endişe edecek hiçbir şeyimiz yok. Neden? Hesapları sıkı kontrol ediyoruz da ondan" diye konuştu.

Avrupa Birliği'ne (AB) girilmesi gerektiğini vurgulayan Unakıtan, "Başka alternatifimiz yok. Bakınız AB'deki ülkenin bizden daha fazla borcu var. İtalya, Yunanistan, Belçika, Fransa, Almanya, İngiltere, hepsinin borcu bizden daha fazla, ama ödediği faiz çok düşük. Çünkü euro zonuna giriyorlar, oradaki faizler 3,4 iken biz ödüyoruz yüzde 20. 2008 bütçesine 56 milyar YTL faiz koyduk. Şimdi 56 milyar yerine 16 milyar YTL ödesek. 40 milyar YTL ile bu ülkede neler yapılmaz. Türkiye olarak bir an önce AB işini halletmemiz lazım" dedi.

Konuşmaların ardından derneğe yeni üye olanlara Bakan Unakıtan tarafından rozet takıldı.

 



Bu haber 375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,182 µs