En Sıcak Konular

Petrol Bush'u ürküttü

8 Mayıs 2008 20:14 tsi
Petrol Bush'u ürküttü Bush, ''benzin fiyatlarının rekor seviyede yükselişinden ciddi biçimde kaygılandığını'' belirtti. ABD Başkanı George Bush, ''benzin fiyatlarının rekor seviyede yükselişinden ciddi biçimde kaygılandığını'' belirtti.

Bush, Temsilciler Meclisi ve Senatonun ortak çatısı Kongrede iktidardaki Cumhuriyetçi Parti yöneticileriyle görüşürken, petrol fiyatının varilde 121 doları bulmasının, kendileri için derinden kaygı verici husus olduğunu söyledi.

Bush, Irak savaşında masraflara karşı çıkan geleneksel rakip parti Demokratlara yüklenerek, ''ekonomide, yeni vergi indirimlerine karşı çıkmayın, tutsat emlak krizinde yardım önerinizi veto ederim'' de dedi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ve dünyanın sekizinci büyük petrol ihracatçısı Nijerya'da, petrol üretimine ilişkin kaygılar, petrol fiyatlarının zirve yapmasına yol açtı.

Nijerya'da Shell firmasına ait petrol üretim bölgelerine düzenlenen saldırılar nedeniyle şirketin üretimi günlük 164 bin varil azaldı.

ABD dolarının değerinin düşük olması, İran ile Batılı ülkeler arasında Tahran yönetiminin nükleer çalışmaları konusundaki gerginlik ve Irak'ta Amerikan güçleriyle Şii milisler arasındaki çatışmalar da fiyatların artmasında etkili oluyor.

DOLARIN DEĞERİNİN DÜŞÜK OLMASI

ABD Doları'nın diğer önemli para birimleri karşısında değerinin düşmesi, dolar varlıklarını nispeten ucuz olarak gören yatırımcıları petrol gibi diğer emtia alımlarına yönlendirdi.

Doların değerinin düşmesi Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) gelirlerinin satın alma gücünü düşürdü ve dolar kullanmayan bazı tüketicilerin satın alma gücünü artırdı.

OPEC petrol bakanları her ne kadar petrol fiyatları rekor seviyelerde yükselse bile, enflasyon ve doların bunun etkisini yumuşattığını söylüyor.

Bazı uzmanlar yatırımcıların petrolü zayıf dolara karşı korunma amaçlı olarak kullandığını belirtiyor.

FONLAR

ABD Merkez Bankasının geçen yıl ağustos ayının ortasından itibaren faiz oranlarını düşürmesi ve kredi krizinin etkilerini hafifletmek için merkez bankalarının mali piyasalara milyarlarca dolar pompalaması, petrol ve altın fiyatlarını artırdı.

Emeklilik ve diğer fonlardaki yatırımların petrol dahil diğer emtiaya yönelmesi petrol fiyatlarını yükseltti.

TALEP

Petrolde daha önce fiyatlar arza ilişkin kaygılar yüzünden artarken, şu anda fiyatların yükselmesinde dünyanın en fazla petrol tüketen ülkeleri ABD ve Çin'in petrole olan talebinin büyük etkisi bulunuyor.

Dünya petrol talebi artış eğilimini sürdürürken, yüksek fiyatların şimdiye kadar ekonomik büyüme üzerinde sınırlı etkisi oldu.

OPEC'İN ARZI SINIRLAMASI

Dünya petrolünün üçte birinden fazlasını üreten OPEC'in, fiyatların düşmesini engellemek için 2006 yılının sonunda petrol üretimini azaltmaya başlaması da fiyatların yüksek seyretmesinde rol oynadı.

Geçen yıl aralık ayında günlük üretim kapasitesini değiştirmeme kararı alan OPEC, tüketici ülkelerin daha fazla petrol üretmesi çağrılarına rağmen, piyasadaki petrol arzının yeterli olduğunu belirtti.



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,455 µs