En Sıcak Konular

Barzani'den DTP'lilere şok

8 Mayıs 2008 16:18 tsi
Kuzey Irak'a giden DTP'li milletvekillerine Mesut Barzani'den beklenmedik cevap....

Irak’ta bir dizi görüşme yapan DTP’liler, dün Cumhurbaşkanı Talabani ile görüştükten sonra bugün bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesud Barzani ile görüşmek için randevu talep etti. DTP’lilerin talebine Barzani olumsuz yanıt verince heyet parlamento başkanı Adnan Müftü ile görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, sorunlu bir çoğrafyada yaşadıklarını söyleyerek, ortak akıl yolunu aradıklarını belirtti. Arap ve Kürtler arasında Irak’ta diyalog ve demokrasi sürecinin başladığını kaydeden Türk, Türklerle Kürtler arasındaki sorunları da aşmaya çalıştıklarını ifade etti. Ahmet Türk, “Silahların çözüm olmadığı artık herkesçe biliniyor” dedi.


TALABANİ İLE GÖRÜŞTÜLER

DTP TBMM Grup Başkanı Mardin Milletvekili Ahmet Türk ve beraberindekiler önceki gün Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüşmüştü.


Süleymaniye kentinde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile yemekte bir araya gelen Ahmet Türk ve beraberindeki heyet üyeleri daha sonra 3,5 saat süren bir toplantı yapmıştı.


Basın mensuplarının alınmadığı toplantının ardından Süleymaniye Palas Otel’de açıklama yapan Türk, uzun süredir herkesi acıya boğan bir süreç yaşadıklarını söylemişti.


“Kürt sorunu Türkiye içinde barışçıl bir şekilde çözülebilir. Barışa katkı sunacak bütün çözümlerden yanayız” diyen Türk, şu ifadeleri kullanmıştı:


“Barışçıl bir dönem için demokratik sürecin başlatılmasını esas alan, kültürel hakların verilmesi, halkların kardeşliğini esas alan bir çaba içindeyiz. Yeni süreçte bize düşen sorumluluk nedir? Kürt sorunu Türkiye içinde barışçıl bir şekilde çözülebilir. Bunun çözümü de Türkiye’dedir. Barışa katkı sunacak bütün çözümlerden yanayız. Ortaklaşa bir süreç ve çaba daha verimli olacaktır. Halklar arası diyaloğu esas alan bir mantık için çalışıyoruz. Bu tarihi bir sorumluluktur. Demokratik ortamı hazırlamaya çalışıyoruz.”


Cumhurbaşkanı Talabani’nin, Türkiye’nin Irak’taki terör kamplarına yönelik operasyonlar konusunda ne düşündüğü yönündeki bir soru üzerine Türk, şöyle demişti:


“Buna karar veren Talabani değil. Biz de her zaman operasyonlara karşı olduğumuzu söyledik. Herkes sorunun iç dinamiklerle çözülebileceğini söylüyor. Ortaya konacak projeler barışı esas almalı. Talabani de aynı şeyleri düşünüyor ve çatışmaların böyle devam etmesinin etkilerini biliyor. Silahların susması konusunda rol almak istediğini her fırsatta dile getirdi. Çatışmalı sürecin önündeki engeller kaldırılmalı. Ortadoğu’da kardeş halklar arasında diyalog güçlendirilmeli. Bu konuda ortak formüller geliştirilmeli. Herkesin sorumluluk alacağı ortak bir çaba olmalı. Barış sürecinin önündeki engeller bir bir kaldırılmalı. Talabani de silahların susması gerektiğini hep söyledi.”


Türk, Türkiye’deki herkesin kendisini ifade edebileceği bir özgürlük alanı yaratılması gerektiğini de belirterek, barışçıl bir süreci destekleme konusunda da Talabani’nin kendileri ile aynı fikirleri paylaştığını söylemişti.


Gazetecilerin AK Parti’ye yönelik kapatma davası ve terör sorunu ile ilgili soru üzerine ise Türk, Türkiye’nin siyasi bir krizle karşı karşıya olduğunu öne sürerek, “Kendi keline merhem olamayanlar kime merhem olur. Bundan sonraki süreçte bir yol haritası ortaya çıkmalı. Türkiye’nin Kürt açılımı sadece güvenlikle sınırlı. Ticari ve kültürel bir açılım da gerekli. Daha kucaklayıcı bir formül ortaya konmalı. PKK sorunu afla çözülmez, toplum buna hazır değil. Önce demokratik adımlar atılmalı” demişti.


Ahmet Türk, Talabani ile sık sık bir araya gelme konusunu konuştuklarını da belirterek, “Silahların bırakılması ortak noktamız” diye konuştu.

bugün



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,518 µs