En Sıcak Konular

PKK silah bırakacak mı?

8 Mayıs 2008 15:36 tsi
PKK silah bırakacak mı? Demokratik Toplum Partisi (DTP) TBMM Grup Başkanı Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt Parlamentosu Başkanı Adnan Müftü ile görüştü... Türk, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı...

Demokratik Toplum Partisi (DTP) TBMM Grup Başkanı Mardin Milletvekili Ahmet Türk ve bir grup milletvekili Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt Parlamentosu Başkanı Adnan Müftü ile görüştü.

Türk ve beraberindeki DTP milletvekilleri Sabahat Tuncel, Nuri Yaman ve Hasip Kaplan'ın yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek, Müftü ile yaklaşık 45 dakika sürdü. Görüşmede, “bölgesel sorunlar hakkında görüş alışverişi yapıldığı” belirtildi.

Ahmet Türk, görüşme ardından Kürtçe ve Türkçe açıklamalarda bulundu. Türk, önemli sorunlarla karşı karşıya olan bir coğrafyada yaşadıklarını anlatırken şöyle dedi:

“Bu coğrafyada zaman zaman buluştuğu ve farklı kimlikler arasında sorunların olduğu çok önemli bir süreç. Bizim anlayışımız gerçekten Ortadoğu halkları arasında sevgiyle kucaklaşmış yeni demokratik bir sürecin gelişmesi için çabaları ortaya koymaktı. Bugün Irak'ta Kürt ve Araplar arasında gerçekten demokrasi için, halkların kardeşliğini esas alan önemli gelişmeler olduğunu görüyoruz. Bugün Türkiye'de 1000 yıldır bir arada yaşayan Türk ve Kürt hakları arasında önemli sorunlar olduğunu biliyoruz. Biz halkların kardeşliği anlayışı üzerinde sorunların çözümünü esas alan, diyalog, sivilleşmeyi esas alan bir iradenin ortaya çıkması için çaba gösteriyoruz. DTP olarak halkların kardeşliği ile sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Bugün bu sorunların barışçıl demokratik yöntemlerle çözümü konusunda neler yapmamız gerektiği konusunda buradaki kardeşlerimizle uzun uzun düşüncelerimizi paylaştık ve kendilerinin değerlendirmelerini aldık.

Olabildiğince küreselleşen, sorunları artık dünyanın her kesiminin tartıştığı süreci yaşıyoruz. Her zaman sorunların iç dinamiklerle çözümünü esas alan mantığa sahibiz ama dünyamızın gerçeğini de görmemiz gerekiyor. Bir coğrafyadaki sorununun bugün bütün dünyanın sorununa dönüştüğünü görmezden gelemeyiz. Bu nedenle barışçıl demokratik sürecin gelişimi için sadece ülke içinde değil, bence yapılacak birçok barışçıl demokratik çalışmalara herkes katkı sunabilir.”

Ahmet Türk, bir gazetecinin şimdiye kadar yaptıkları görüşmeler ve bundan sonra yapacaklıları hakkında değerlendirme isterken “Silah bırakmalarını istemek için PKK ile yakın kişilerle gördünüz mü? Burada görüştüğünüz kişiler Türkiye’nin Bölgesel Kürt Hükümeti ile başlattığı diyalog sürecini nasıl değerlendiriyorlar?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Tabii ortaklaştığımız birçok şey var. Günümüz dünyasında sorunların artık diyalog ile, ortak akıl ile çözüleceği inancı gelişiyor. Günümüzde artık sorunları silahla çözmenin mümkün olmadığını herkes söylüyor. Tabii ki bizim çağrılarımız zaten çok açıktır. Artık barışçıl, demokratik sürecin gelişmesinin önünü açacak herkesin kendini gözden geçirmek konusundaki düşüncelerimizi parti olarak ifade ediyoruz. Ben tabii ki yapılacak çalışmaların yeni bir sürecin, daha demokratik bir süren, daha demokratik siyasetin öncülük ettiği bir sürece evrilmesi konusunda çabalarımızı ortaya koyarken etkili olacağımıza ve böyle bir anlayışın günümüzde geçerli olduğunu herkesin göreceğine inanıyorum. Biz diyalogun, ortak aklın ortaya çıkması konusunda yapılan görüşmelerin yararlı olduğunu her zaman söyledik. Türkiye, Irak’taki federe Kürt yönetiminin geliştireceği dostluk temelindeki görüşmelerin çok yararlı olduğuna inanıyoruz. Zaten biz her zaman diyalogun gelişmesi ile sorunları çözebileceğimizi ifade ediyoruz. Ancak bu görüşmeler, bu diyaloglar oluşturulurken çok açık olmak gerekir. barışçıl demokratik bir sürece katkı sunacak bir mantıkla olayları yorumlamak ve irdelemek gerekir diye düşünüyoruz.”

Ahmet Türk, bir başka soruya karşılık olarak, sorunun askeri yöntemlerle çözülmeyeceğini, bu diyalogların güvenlikten çok sosyal, ekonomik, politik, halkların kardeşliğini esas alan bir mantıkla yürütülmesini istediklerini söyledi. Türk, “Diyalogu sadece basit bir güvenlik meselesi olarak alırsak bu diyalog olmaz” diye konuştu.

hurriyet



Bu haber 895 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,132 µs