En Sıcak Konular

Petrol arama çalışmaları hızlandı

8 Mayıs 2008 14:38 tsi
Petrol fiyatlarındaki artış hız kesmezken, TPAO da petrol arama çalışmalarını yoğunlaştırdı. Geçen yıl 42 kuyuda petrol bulan TPAO bu yıl 50’den fazla kuyuda sondaj yapacak.

Petrol fiyatında son yıllarda yaşanan büyük artış, Türkiye’deki ham petrol üretiminin neredeyse tamamının gerçekleştirildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde arama çalışmalarının hızlanmasına neden oldu.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), 5 yıl öncesine kadar 20 dolar civarında olan bir varil petrol fiyatının geçen zaman içerisinde 5 katı olan 100 doları aşması üzerine, Türkiye’deki ham petrol üretiminin yüzde 99’nun gerçekleştirildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki petrol sahalarında arama çalışmalarını yoğunlaştırdı.

TPAO, Batman ve Adıyaman bölge müdürlüklerine bağlı petrol arama sahalarında 2002 yılına kadar yılda toplam 10 kuyuda sondaj yaparken, aradan geçen 5 yıl içerisinde çalışmalarını hızlandırarak, 2007 yılında sondaj yapılan kuyusu sayısını 52’ye yükseltti.

TPAO Batman’da geçen yıl 40 kuyuda toplam 69 bin metre, Adıyaman’da ise 12 kuyuda toplam 24 bin 453 metre sondaj yaparken, bu kuyuların 42 tanesinde petrole ulaştı. TPAO geçen yıl Batman’da 666 kuyuda 7 milyon varil ve Adıyaman’da da 174 kuyuda 3 milyon 273 bin varil olmak üzere toplam 840 kuyuda 10 milyon 273 bin varil ham petrol üretimi gerçekleştirdi.

PETROL ÜRETİMİ YÜZDE 40 ARTTI
TPAO, 1948 yılında Türkiye’de ilk petrolün bulunduğu ve bugün yaklaşık 200 kuyunun yer aldığı Raman bölgesinde petrol üretimini artırmak için büyük çaba sarf ediyor.

Kurum yeni bir sistemin denendiği 3.5 milyon dolarlık MR-7000 kulesi ve İtalya’dan ithal edilen ayaklı kule ile Raman bölgesinde sondaj yapmaya başladı. TPAO ayrıca Raman petrol sahasında pilot olarak seçilen 7 kuyuya jel solüsyon enjekte ederek petrol üretimini yüzde 40 oranında artırdı.

32 KUYUDA PETROL BULUNDU
TPAO Batman Bölge Müdür Vekili Erdal Coşkun, geçen yıl 40 kuyuda sondaj çalışması gerçekleştirdiklerini ve sondaj çalışması sonucunda 32 kuyuda petrole ulaşarak, üretime başladıklarını söyledi.

Geçen yıl bölge müdürlüklerine bağlı kuyulardan 7 milyon varil petrol çıkararak ülke ekonomisine kazandırdıklarını bildiren Coşkun, şöyle konuştu: “Yaklaşık 5 yıl öncesine kadar bölge müdürlüğümüze bağlı petrol sahalarında sondaj yapılan kuyu sayısı 3 ile 6 arasında değişiyordu. Ancak son 5 yılda bu konuda büyük mesafe alındı. Sondaj yapılan kuyu sayısında büyük artış oldu. Geçen yıl 40 kuyu açtık. Yapılan sondaj çalışmaları sonucunda 32 kuyuda petrole ulaşarak üretime başladık. Sondaj yapmak çok maliyetli bir iştir. Sondaj maliyeti; mevki, inilen derinlik ve çeşitli koşullar nedeniyle farklılık gösterir. En düşük sondaj maliyeti 1 milyon dolardır. Bu nedenle faaliyetlerimizde sondaj çok önemlidir. Bunun içindir ki petrol arayanlar ‘zafer matkabın ucundadır’ tabirini kullanır. Bu yıl da petrol arama konusunda hedefimiz 40 kuyuda 71 bin metre sondaj çalışması gerçekleştirmektir.”

SINIRDA 1 KUYU DAHA AÇILACAK
Suriye sınırında petrol arama çalışmalarının 2005 yılından bu yana devam ettiğini ve bu bölgede petrol çıkarılan kuyu sayısının 20’yi aştığını ifade eden Coşkun, “Suriye sınırında bu yıl bir kuyuda daha sondaj çalışması başlatacağız. Ayrıca Kozluk-Köseler’de de yeni bir kuyuda sondaj başlattık. Hedefimiz buradaki çalışmalarda 4 bin metreye inmektir” şeklinde konuştu.

AA



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,897 µs