'Evanjelik Manifesto' yayınlandı! | " /> 'Evanjelik Manifesto' yayınlandı! | "/>

En Sıcak Konular

ABD'de 'Evanjelik Manifesto' yayınlandı!

8 Mayıs 2008 14:13 tsi
ABD'de 'Evanjelik Manifesto' yayınlandı! Bush'un başkan seçilmesinde kritik rol alan ABD'nin en önemli dini grubunun liderlerinin kafası şimdi çok karışık.

Amerikalı bir grup evangelik liderler dinin siyasete alet edilmemesi çağrısında bulunarak taraftarlarına, sağ veya sol parti kazançları için "faydalı ahmak olmayın" tavsiyesinde bulundu.

ABD'li yetişkinlerin yaklaşık dörtte biri Evangelik Protestan. Bu sebeple ülkede, bazen din ile siyaset birbirine karışıyor. Muhafazakar Evangelikler, Cumhuriyetçi Parti'nin başlıca destekçisi durumunda. Ancak bu siyasi destek sebebiyle, Evanjelizm, toplumun diğer bölümlerinden büyük tepki gördü. Bunun üzerine bazı önde gelen liderler, 'Evangelik Mnifesto'yu yayınlamak zorunda kaldı.

Evanjelik Manifesto'da, "Siyasetin her iki yolundaki Hıristiyanlar, sol veya sağ, inancı siyasileştirerek hata ettiler. Bu yolla inanç, bağımsızlığını kaybediyor. Kilise, 'dua eden rejim' oluyor. Hıristiyanlar bir partinin veya diğerinin 'faydalı ahmakları' haline geliyor. Hıristiyanlık inancı en temiz şekli ile bir ideoloji oluyor" denildi.

Manifesto, önde gelen Evanjelik liderler tarafından imzalandı. 30 bin üyesi olan Ulusal Evanjelik Birliği Başkanı Leith Anderson, Dallas Teoloji Semineri Başkanı Mark Bailey, Evangelik akademisyen- yazar David Gushee gibi önemli ve daha çok merkezde yer alan Evanjelikler, manifestoya imza attı.

Manifestoya imza atanlardan 70'ten fazlası, George W. Bush'un 2004 başkanlık seçimlerini kazanmasında, kritik destek vermekle suçlanmıştı.

Muhafazakar "Dindar Sağ"dan Aile Araştırma Konseyi başkanı Tony Perkins gibi isimler ise manifestoyu imzalamadı. Perkins, kendisinden talep olmadığı için imzalamadığını açıkladı.

Etik ve Kamu Politika Merkezi başkan yardımcısı Michael Cromartie ise yaptığı açıklamada, "Manifesto, Evanjelik hareketin olgunlaştığını gösteriyor. Önemli bir teoloji belgedir. Ancak sınırlı siyasi etkisi olacak. Çünkü bu bir dini görüştür" ifadesini kullandı.

Manifesto ayrıca Evanjelikler arasındaki bölünmeye de dikkat çekiyor. Evanjeliklerin bir kısmı, hareketin enerjisini, küresel fakirlik ve iklim değişikliği gibi sorunların çözümüne yöneltmek istiyor.

Son günlerde yapılan anketler de, Evanjeliklerin daha geniş bir sosyal gündemle ilgilenmeye başladıklarını gösteriyor.

Demokrat Parti başkan aday adayları Hillary Clinton ve Barack Obama, Kasım'da yapılacak seçimler öncesinde Cumhuriyetçiler kampında olan Evanjelikleri kendi taraflarına çekmeye çalışıyor. Uzmanlara göre, Evanjeliklerin büyük bir çoğunluğu, hâlâ merkez-sağda yer alıyor ve kürtaja da karşı. Ayrıca inançlarına da çok bağlılar.

Papaz ve Christianity Today yönetim kurulu başkanı John Huffman, "Teolojik manada Evanjelizm adında büyük bir şemsiyemiz var. İsa'nın takipçileri olarak biliniyoruz. Kitabın erkek ve kadınları olarak biliniyoruz." dedi.
Evanjelik Manifestosu'nun hazırlanmasına yardım edenlerden de olan Huffman, Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, grubun "kamu alanına kibar hitabeti geri getirmek istediğini" söyledi.

Kaynak: Reuters

 



Bu haber 323 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,726 µs