En Sıcak Konular

Putin 392 oyla başbakan

8 Mayıs 2008 13:40 tsi
Rusya parlamentosu alt kanadı Duma, Başkan Dmitri Medvedev tarafından aday gösterilen Vladimir Putin'i seçti.

Toplam 448 milletvekilinin katıldığı oylamada Putin'e 392 "evet" 56 da" hayır" oyu çıktı. Putin'nin aldığı oy Rusya tarihinde rekor olarak görülüyor. Komünist Parti'nin dışında Duma'da bulunan diğer üç parti Putin'in başbakanlığı lehine oy verdi.

Önceki gün gerçekleşen görkemli törenle Rusya devlet başkanlığı görevini üstlenen Medvedev, ilk icraat olarak Putin'i başbakan adayı olarak Duma'ya önermişti. Bugün yerel saatle 12:00'da başlayan görüşme planlandığı şekilde 2 saat sürdü. Medvedev'in kısa bir konuşmasının ardından kürsüye gelen Putin, sekiz yıllık icraatlarını anlattı. Başbakanlık dönemi ile ilgili de hükümet programı mahiyetinde detaylı bilgi veren Putin'in konuşmasının ardından Duma'da yer alan siyasi parti temsilcileri de kürsüye çıkarak düşüncelerini ifade etti.


Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in müzakereler için Duma'ya gelerek milletvekillerine Putin lehine oy vermeleri çağrısı yapması dikkat çekti. Medvedev konuşmasında, "Ülkemizin daha ileriye götürülmesi yönünde başlatılan projelerin devamı için önemli bir görev üstleniyoruz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın ki işbirliğimiz başarının garantisi olacak. Sizlerin desteği ile büyüme ve gelişme yolundaki çabalarımız artarak devam edecek" dedi.


Ardından kürsüye gelen Putin siyasi yapının güçlendirilmesi ve sosyal dayanışma duygusunun geliştirilmesinin önemine değindi. Anayasal güce dayanan yeni hükümetin başarılı bir çalışma ortaya koyacağını kaydederek yoğunluğu iç politika ile ilgili olmak üzere değerlendirmelerde bulundu. Putin enflasyonu yılsonunda yüzde 9'da tutacağını, yeni vergi sistemi ile yatırım, modernizasyon ve teknolojik gelişmenin teşvik edileceğini söyledi. Rusya'nın tarım sektöründe iyi bir noktaya ulaşacağını kaydeden Vladimir Putin sağlık, eğitim ve sosyal alanlarda önemli yatırımlar planladıklarını ifade etti. Rusya ordusunun güçlenmesi için çalıştıklarını ifade eden Putin bunun birinci öncelikleri olduğunu kaydetti.


ZYUGANOV PUTİN'İ ELEŞTİRDİ


Daha sonra kürsüye gelen Komünist Partisi lideri Gennady Zyuganov Putin'e ağır eleştiriler yöneltti. Zyuganov, Putin'in dinlemeyi bildiğini ancak hükümet üyelerinin aynı olgunluğu göstermediklerini ifade ederek, "9 Mayıs Zafer Bayramı öncesi fiyat artışlar herkesi şaşırttı. Evet dünya bizim sesimizi artık duyuyor. Çeçenistan'da savaş bitti. Ancak iki ekmekten birini dışarıdan alıyoruz. Kendi topraklarımızda buğday ekmiyoruz. Mühendislerimiz yok. Yurt dışında okuyanlar da geri gelmek istemiyor. Rusya artık endüstriyel alanda öncü değil." eleştirisi getirdi. Zyuganov Putin'in başbakanlığını onaylamadıklarını kürsüden ilan etti.


JİRNOVSKİ DUMA'DA TÜRKİYE İLE BİRLİK ÇAĞRISI YAPTI


Başbakan adayı Vladimir Putin'in oylamasının gerçekleştiği Duma'nın bugün gerçekleşen olağanüstü oturumunda aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirnovski Rusya'nın Türkiye, İran ve Güney Asya ülkeleri ile birlik kurmasını istedi.


Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin zor olduğunu kaydeden Jirnovski yeni oluşacak birlikle AB'ye karşı önemli bir ağırlık merkezi oluşturulabileceğini kaydetti. Rusya'da ekonomik, sağlık ve siyasi alandaki sorunların temelinin Sovyet dönemindeki Komünist Parti olduğunu kaydeden Jirnovski, "Çarlık döneminde Rusya'nın liberal ekonomisi çok sağlıklı idi. Ekonomimiz iyi yönde gelişiyordu. Sovyetler Birliği'nde solcular iktidara geldi ve ülkeyi bu hale getirdiler." eleştirisi getirdi.


"1991 yılında neden iktidarı teslim ettiniz?" sorusunu yönelten Jirnovski, "Şimdi Zyuganov Rus bilim adamlarının yurtdışına akın ettiğini iddia ediyor. Çünkü onlar Sovyet rejiminden bıkmıştı. Kapılar açılınca kaçtılar. Sovyet döneminde ailem radyo bile alamıyordu. Şu an her şeyimiz var." dedi. Jirnovski LDP'nin Putin lehine oy kullanacağını açıkladı.
 
cihan



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,910 µs