Yeni başbakan kim olacak? | " /> Yeni başbakan kim olacak? | "/>

En Sıcak Konular

Yeni başbakan kim olacak?

8 Mayıs 2008 11:56 tsi
Yeni başbakan kim olacak? Olası bir kapatma ve siyasi yasaklamada ‘geçici Başbakan’ kim olur, tartışması sürüyor… Kulislerde YAK Formülü var…

Olası bir Kapatma ve siyasi yasaklama halinde, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın koltuğunu geçici olarak kullanacak isimler kulislerde konuşulmaya devam ediliyor. AK Parti kulislerinde YAK formülü, dile getiriliyor. Formül; Yoldaş, Ağabey, Kardeş formülü olarak açıklanıyor. Yani Geçici başbakan ya bir Yoldaş ya bir Ağabey ya da bir Kardeş olacak.

Partinin kapatılması ve Başbakan Erdoğan’ın yasaklı duruma düşmesi durumunda; ‘Erken seçim’ yerine ‘ara seçimle’ Başbakan Erdoğan’ı bağımsız milletvekili olarak TBMM’ye taşımaya hazırlanan AK Parti’de, kısa dönem için Başbakanlık koltuğunun kime emanet edileceği tartışılmaya başlandı.

AĞABEYLER

AK Parti’de ilk olarak ‘Ağabey’ isimler üzerinde duruluyor. Partideki ağabeyler arasında başbakanlığa en yakın duran isim TBMM Başkanı Köksal Toptan. 

Hemen her Meclis Başkanlığı seçiminde ve en son cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde ismi en çok konuşulan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün ismi de geçici Başbakanlık için konuşuluyor.

Ve 22 Temmuz seçimleri öncesinde adı Cumhurbaşkanlığı için de geçen, ve ılımlı yapısı ile hemen her kesime sıcak gelen Murat Başesgioğlu da bu isimler arasında.

KARDEŞLER

AK Parti’de, ağabeylerden birisi geçici başbakanlık için uygun görülmezse bu kez Kardeş formülüne bakılacak. Kardeş formülünün neredeyse tek ismi var. O da Dışişleri Bakanı Ali Babacan.

"Babacan, koltuğa oturur" diyenlerin sayısı az değil. Çünkü, Babacan’ın zamanı geldiğinde ‘emaneti sahibine teslim etmesinde’ hiçbir sorun yaşanmayacağı hesaplanıyor. Dahası, Tayip Erdoğan sonrası için zaten hazırlanan Babacan’ın bu geçici süre içinde deneyim kazanması da hesaplar arasında.

YOLDAŞLAR

“Ne ‘Abi’, ne ‘Kardeş’ olur olsa olsa bir Yoldaş olur”, diyenlerin sayısı da az değil. Çünkü, Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı döneminden bu yana yanından ayrılmayan, sırdaşı ve yoldaşı olan isimler var. Partinin kuruluşu sırasında da yan yana durduğu önemli isimler var. Bu yoldaşlar arasında, Başbakanlık makamının ağırlığını kaldırabilecek ve Erdoğan’ın dönüş sürecine kadar ülke yönetiminde zafiyete yol açmayacağı düşünülen isimler de yer alıyor.

Bu nedenlerle bir Yoldaş’ın Geçici Başbakan yapılması olasılığı oldukça yüksek. Ve Yoldaş’lar arasında ilk sırada Cemil Çiçek var.

İkinci isim Mehmet Ali Şahin.

Hayati Yazıcı’nın da adı konuşulsa da bu üçüncü isme fazla ihtimal verilmiyor.

İDDİANAMEDE YOKLAR

Üzerinde konuşulan bu isimlerin hepsinin ortak özelliği kapatma davasında hakkında siyasi yasak istenenler listesinde yer almamaları. Örneğin; mücadelenin sertleşmesi halinde devreye sokulması muhtemel Bülent Arınç, ismi iddianamede yer aldığı için formüller arasına dahil edilemiyor.

İnternethaber/ Özel



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,356 µs