Abdullah Gül de istifa etmeli! | " /> Abdullah Gül de istifa etmeli! | "/>

En Sıcak Konular

Baykal: Abdullah Gül de istifa etmeli!

8 Mayıs 2008 11:52 tsi
Baykal: Abdullah Gül de istifa etmeli! İsmail Küçükkaya'ya konuşan Deniz Baykal, AK Parti'nin kapatılacağından o kadar emin ki parti kapatıldıktan sonraki isteğini şimdiden açıkladı. CHP lideri Baykal, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül istifa etmeli" dedi.

CHP Lideri Deniz Baykal, AK Parti'ye açılan kapatma davasının sonuçlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Akşam Gazetesi'nde İsmail Küçükkaya'ya konuşan Deniz Baykal, AK Parti'nin kapatılacağından o kadar emin ki parti kapatıldıktan sonraki isteğini şimdiden açıkladı.

Kurultay, kamuoyuna yansıyandan farklı bir etki ortaya koyduğunu belirten Küçükkaya, "Baykal'la soracağım çok soru vardı, kapatma davasını ve sonrasını Baykal'ın nasıl gördüğünü merak ediyordum" diye yaıyor.

İsmail Küçükkaya'nın yazısı, şu şekilde devam ediyor: Anayasa Mahkemesi'ndeki davayı gerçekten çok önemsiyor. "Türkiye'nin kader davası" tanımlaması yapıyor. Baykal, "Kapatılmalı veya kapatılmamalı" diye herhangi bir görüş beyan etmeden, "hukuk kuralları içinde bu dava sonuçlandırılmalı" diyor.

AKP'nin savunması artık belli olmuş, gazetelere yansımıştı. Görüşünü sordum. Detaya girmek istemedi ama "çok zayıf" diye nitelendirdi. Satır satır okuduğu anlaşılıyordu. İddianameye ilişkin eleştirileri hatırlatıp, "ama bakıyoruz savunma zayıf olmanın ötesinde komik. Hele yer yer beni bulaştırmaya çalışmışlar, gülünç olmuş" dedi.

Dava her nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın AKP'nin artık mağdur edebiyatı yapamayacağını söyledi. "Görüştüğüm herkesle, gittiğim her yerde buna bakıyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki gibi bir mağduriyet edebiyatı bu kez sökmüyor. Millet, 'yüzde 47 verdik, yeter arkadaş. Hâlâ ülkeyi yönetemiyorsun' diye AKP'ye tepki gösteriyor" görüşünde.

CHP lideri, MHP'nin seçim sonrası politikalarıyla "aradan çekildiğini", gerçek muhalefetin CHP'ye kaldığını düşünüyor. Başbakan'a ise şöyle sesleniyor: "Ben sana hiç tuzak kurmadım. Hiç arkandan dolanmadım, hiç gaz vermedim. Seni hep uyardım, kazanmaya çalıştım. Şimdi Anayasa'yı değiştirmeyeceğini söylüyorsun. Elbette değiştirmeyeceksin. Türkiye, laikliğin ortadan kaldırılmasına izin vermez. Bak hukuk işliyor."

Baykal, Erdoğan'ın "beş yıl sustum, türban düzenlemesini gündeme getirmedim" sözlerini hatırlatıp, "ben sana beş yıl vadeli çek vermedim. Ömür boyu sürecek bir yol haritası, bir rehber gösterdim" dedi.

KAPATMA DAVASININ RİSKLERİNE BAYKAL YORUMU

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yaşanılan gerginliklerin kökeninde Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesini görüyor. Erdoğan'ın da "güçlü bir lider olarak" Gül'ü ikna etmesi gerektiğini ama bunu yapamadığını söylüyor. Şöyle ilginç bir cümlesi var: "Tayyip Bey'le şimdi burada samimi olarak otursak, Cumhurbaşkanlığı seçiminde hata yaptığını söyleyecektir."

Baykal, Erdoğan'ın "28 Şubat faydalı oldu" şeklinde açıklamalar yaptığını anımsatıp, "şu anda yaşanılan sürecin de AKP ekibi üzerinde ve Refah-Fazilet çizgisindeki siyasi ekolde dönüştürücü bir etki yaratacağı" tezini dillendiriyor.

Baykal'a, "Anayasa Mahkemesi kapatma kararı verirse iki muhtemel riskten bahsediliyor. Birisi ekonomik istikrarın bozulması ve olası bir kriz tehlikesi, diğeri de Güneydoğu sorununun içinden çıkılmaz hale gelmesi. Yorumunuz nedir?" diye sordum. İşte yanıtı:

"Alakası yok. Mahkemenin ne yönde karar vereceğini bilemem. Hukuk doğruyu bulacak. Ama ekonomik dengelerin bozulmasının davayla ilgisi yok, kötü yönetimle ilgisi var. Yapay bir iyileşme yaşıyorduk, o bitiyor. Güneydoğu'ya hiç bir şey olmaz. Siyaset dinamik bir süreç. Yeni dengeler kurulur. Devlet Güneydoğu'ya sahip çıkar. Ama laiklik aşınırsa Türkiye elden gider. Bunun için bu davanın hiç bir müdahaleye izin vermeden görülmesi gerekir."

"GÜL KÖŞK'TE OTURMAYA DEVAM EDER"

Deniz Baykal'a, olası bir kapatmadan sonra Cumhurbaşkanı Gül'ün pozisyonunu sordum. Ana muhalefet partisi lideri olarak Baykal'ın değerlendirmesi şöyle:

"Hukukçu kimliğim Gül'ün Çankaya Köşkü'nde oturmaya devam edebileceğini söylüyor. Siyasi yasak getirilse bile Gül Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturabilir. Ama etik olarak istifa etmesi gerekir, etmeyecektir. Etik davranmayı çok önemsemedikleri ortada. Cumhurbaşkanı'nın oğlunun çok kurnaz bir şekilde sigortalı gösterilmesi de bunu ortaya koyuyor. 24 milyarlık tatil faturasını devlete ödetmeleri de. Niye o tatil parasını cebinden ödemiyorsun? Tatile gideceksen Okluk'ta kal. Devletin o kadar imkanı var. Hiç vicdanın yok senin. SSK'lıya tuzak kuruyorsunuz ama kendi oğlunuz için kurnazlık yapıyorsunuz."

Baykal'dan son bir not: Ergenekon'la ilgili gelişmeleri büyük bir dikkatle takip ediyor. Başbakan için "iddianamenin savcısıdır" diyor ve uzun zamandır iddianamesi bile hazırlanmayan bir davada insanların hapiste yatmasını "skandal" olarak nitelendiriyor.

akşam



Bu haber 319 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,367 µs