En Sıcak Konular

Neçirvan Barzani: PKK kontrolümüzde değil

8 Mayıs 2008 12:12 tsi
Neçirvan Barzani: PKK kontrolümüzde değil
Bağdat'ta bir süre önce Türk heyeti ile görüşen Kuzey Irak'taki Kürt yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani, PKK'lı teröristlerin denetimleri altındaki bölgede bulunmadığını söyledi.

‘Kürdistan Bölge Başkanı' sıfatı bulunan Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne bağlı ‘Peyamner’ isimli siteye konuşan Başbakan Barzani, terör örgütü PKK'nın bölgedeki varlığına değinirken, “Kürt yönetimi olarak Türkiye'de yaşanılan şiddeti desteklemiyoruz. Bu siyasi bir mesele ve siyasi yollardan çözüme kavuşturulması gerekir. PKK’nın Türkiye’ye karşı saldırılarında topraklarımızı kullanmasını istemiyoruz veya herhangi bir grubun denetimimiz altındaki bölgeden komşularımıza karşı saldırı gerçekleştirmesine razı değiliz” diye konuştu.

Başbakan Barzani, şöyle devam etti:
“Kürtler olarak komşularımızla iyi geçinmek istiyoruz. PKK'nın gerçekleştirdiği eylemlerden kesinlikle sorumlu değiliz ve hiçbir şekilde de bu eylemleri kabul görmüyoruz. PKK bizim kontrolümüzde değil yani herhangi bir şekilde etkimiz altında değil. Fakat sorunun siyasi yoldan çözümlenmesi konusunda uğraşlar verebiliriz çünkü bu yol (siyasi) dışında iki taraf için de sadece kan dökülmesinden ibarettir.”


Başbakan Barzani, bölgesel Kürt hükümeti ile merkezi Bağdat hükümeti arasındaki sorunlara da değinirken, ülkede federal sistemin henüz tam olarak benimsenmediğini, bu nedenle karşılaştıkları sorunların normal olduğunu anlattı. Irak’ın 38 yıldır güçlü merkeziyetçi bir anlayışla yönetildiğini hatırlatan başbakan Barzani, “Bu merkeziyetçi zihniyeti federal sisteme dayalı olarak değiştirmek kolay bir iş değil buna zaman ve büyük uğraşlar gerekir” dedi.

Merkezi Bağdat hükümeti ile müzakerelerin devam ettiğini belirten başbakan Barzani, “Bizim, Bağdat Hükümeti ile Peşmerge ve petrol konularında sorunlarımız var. Biz Kürdistan (Kuzey Irak'ı kastediyor) bölge hükümeti olarak bu sorunların anayasal çerçevede çözülmesini istiyoruz” dedi.

Kerkük konusuna da değinen Başbakan Neçirvan Barzani, Irak anayasasında yer alan 140.maddeye ilişkin, “Mesele sadece Kerkük değil. Burada Şengal, Mahmur, Hanekin de var . Kürtler olarak bu sorunun bütün Irak halkı tarafından onaylanan anayasadaki 140.madde doğrultusunda çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Cihan
 



Bu haber 316 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,987 µs