En Sıcak Konular

İşkenceci kamu görevlileri belirleniyor

8 Mayıs 2008 10:15 tsi
DTP'li Ayla Akat Ata'nın soru önergesi Adalet Bakanlığı'nı harekete geçirdi. İşkenceyle suçlanan kamu görevlilerinin belirlenmesi için genelge yayımlandı.

DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın verdiği yazılı soru önergesi üzerine, Adalet Bakanlığı Türkiye’deki işkenceyle suçlanan kamu görevlilerinin sayısını belirlemeye çalışıyor.

Adalet Bakanı adına Ceza İşleri Genel Müdürü Hakim Nizamettin Kalaman, tüm Cumhuriyet Başsavcılıklarına genelge yollayarak, kamu görevlilerinin, ceza mahkemelerinde devam eden ya da kesinleşen, ‘işkence ve zor kullanım yetkisinin aşılması suretiyle’ işledikleri suçların belirlenmesini istedi. Genelgede, kamu görevlileri hakkında 2006- 2008 yılları arasında başlatılan, ‘işkence soruşturma sayısı, netice sebebiyle ağırlıklı işkence sayısı, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar sayısı, kesinleşen mahkumiyet karar sayısı, kesinleşen beraat sayısı ile işkence veya zor kullanma yetkisinin aşılması suçu sebebiyle kamu görevlisi hakkında yapılan işlemlerin’ ayrı ayrı belirtilmesi istendi.

Cumhuriyet Başsavcılıklarınca genelge tüm ceza mahkemelerine tebliğ edildi. Türkiye’de işkenceyle suçlanan kamu görevlilerinin sayısının belirleneceği bu bilgileri araştıran mahkemeler, kamu görevlileri hakkında açılmış işkence ve kötü muameleyle ilgili istenen dava sayısı ve sonuçlarını hazırlayıp savcılığa teslim edecek. Savcılık da, genelgeye göre, en geç 9 Mayıs’a kadar genel müdürlüğe gönderecek.


Aka'nın soru önergesi

2007 Türkiye İlerleme Raporu’na göre özellikle tutuklamalarda ve nezarethanelerin dış bölümlerinde hala işkence ve kötü muamele olaylarının rapor edildiğini öne süren DTP Milletvekili Ayla Akak Aka, önergesinde şunları sordu: “765 sayılı Yasanın 243 ve 245’inci maddeleri uyarınca tanımlanan işkence ve kötü muamele suçları, 1 Haziran 2005 tarihinden sonra işlenen suçlar ve 5237 Sayılı Yasanın 94 ve 95’inci maddelerinde tanımlanan işkence ve ağırlaştırılmış işkence suçlarını, 5237 sayılı yasanın 256’ncı maddesinde tanımlanan ve zor kullanma yetkisinin aşılması suçunu işledikleri iddiasıyla açılmış bulunan soruşturmalar ve davalarla ilgili olarak,

1- 2006, 2007 ve 2008 yıllarında kaç kamu görevlisi hakkında işkence suçunu işledikleri iddiasıyla Cumhuriyet savcılıkları tarafından soruşturma başlatılmış ve bunlardan kaçında suç neticesi itibariyle ağırlaştırılmış işkence olarak tanımlanmış, kaçında haifif nitelikli bir suçtan dava açılmıştır?

2- Hakkında soruşturma açılan kamu görevlilerinin görevleri ve rütbeleri nedir, kaçı hakkında açılan soruşturmalar devam etmektedir, kaçı hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiş, kaçı hakkında dava açılmış, açılan davaların kaçında mahkumiyet kaçında beraat kararı verilmiştir?

3- Hakkında soruşturma ve/veya dava açılan kamu görevlilerinin kaçı hakkında disiplin soruşturması başlatılmış, bu soruşturmaların kaçında, hangi disiplin cezaları verilmiş, kaçında soruşturma sırasında görevden el çektirilmiştir?

4- 2006, 2007 ve 2008 yıllarında işkence ve/veya zor kullanma yetkisinin aşılması suçunu işledikleri iddiasıyla kamu görevlileri hakkında (mağdur/müşteki sıfatıyla) suç duyurusunda bulunan veya re’sen şikayetçi olmasalar dahi (mağdur sıfatıyla) adı geçen kimseler hakkında açılan davalarla ilgili kaç kişi hakkında 5237 sayılı yasanın 256. maddesinde, 765 sayılı yasanın 260. maddesinde düzenlenen, ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçlamasıyla soruşturma açılmıştır?

5- Açılan davaların kaçında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiş, kaç dava mahkumiyet, kaçı beraatle sonuçlanmıştır?

6- Belirtilen dosyalarda hakkında ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçlarından dava açılanların kaçı tutuklu yargılanmaktadır?"

RADİKAL



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,458 µs