En Sıcak Konular

CHP'nin belgeseli yapımcı ve yönetmenlere sorulacak!

8 Mayıs 2008 09:48 tsi
CHP'nin '4 trilyonluk' belgeseli yapımcı ve yönetmenlere sorulacak.

Mahkeme heyeti, Kanaltürk'ün "4 trilyona" hazırladığı iddia edilen belgesel için ünlü yapımcı ve yönetmenlerden görüş alacak. Heyet, bu görüşler doğrultusunda belgeselin 'fason' olup olmadığını kararlaştıracak.  
 
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Kanaltürk'e aktardığı 3 trilyonu faturasız 4 trilyonluk parayla ilgili incelemesini sürdürüyor. Mahkeme raportörü, CHP'nin sunduğu 2004, 2005, 2006 yılına ait faturaları tek tek araştırıyor. CHP'nin hesap dökümünde para transferiyle ilgili faturaların yer almaması ya da sahte belge bulunması durumunda siyaset yasağı gündeme gelecek. Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan ve parti yöneticileri benzer bir süreçte hem hapis cezasına mahkum olmuş hem de siyasi haklarından mahrum kalmıştı. Faturaların gösterilmesi durumunda, 4 milyon YTL'lik belgeselin 'fason' olup olmadığı belirlenecek. Mahkeme heyeti, 4 milyon YTL'nin usulsüz aktarılıp aktarılmadığını tespit etmek için Siyasi Partiler Kanunu (SPK)'na göre sinema ve belgesel çekimi yapan ünlü yapımcı ve yönetmenlerden görüş alacak. Heyet, Kanaltürk'ün hazırladığı belgeselin değerini soracak. Para transferinin ortaya çıkmasının ardından Kanaltürk'ün 30-40 bin dolarlık bir belgeseli CHP yönetimine teslim ettiği öne sürülmüştü.

Baykal veya Yıldız savunma yapacak

CHP'nin Kanaltürk'e aktardığı 4 milyon YTL'yle ilgili hukuk süreci devam ediyor. CHP'nin faturaları Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu hükümlerine göre raportör tarafından inceleniyor. Anayasa'nın 69. maddesine göre siyasi partilerin gelir ve giderlerinin amaçlarına uygun olması gerekiyor. SPK'nın 75. maddesinde, Anayasa Mahkemesi'nin, kesin hesaplara ait bilgilerin belgelendirilmesini siyasi partilerden isteyeceği, denetimi konusunda Sayıştay'dan yardım alabileceği belirtiliyor. Maddenin devamında Yüksek Mahkeme'nin partilerin harcamalarını incelemek ve araştırmalar yapmak için yeminli bilirkişi görevlendirebileceği vurgulanıyor. Kanunda, Anayasa Mahkemesi'nin, ilgili siyasi partinin başkanından veya temsilcisinden yazılı mütalaa isteyebileceği; gerekli görürse sorumlu uzman muhasipler de dahil ilgililerin sözlü açıklamalarını dinleyebileceği dile getiriliyor. Buna göre CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve eski Genel Sayman Mahmut Yıldız, Yüksek Mahkeme'ye yazılı savunma yapacak ya da görevlendirilecek kişiler bilgi verecek.

Anayasa Mahkemesi denetim sonunda, CHP'nin gelir ve giderlerinin kanuna uygunluğuna veya kanuna uygun olmayan gelir ve giderlerin Hazine'ye aktarılmasına karar verecek. CHP'nin hesaplarında Kanaltürk transferiyle ilgili sahte faturalara rastlanırsa sorumlular hakkında ceza davası gündeme gelecek. CHP yöneticileri 4 milyon YTL'nin 'Atatürk'ün kurduğu partinin belgesel çekimi' için ödendiğini savunuyor. Parti yetkilileri, belgeselin içeriğini açıklamaktan kaçınıyor. Ancak arşiv görüntülerinden oluşan belgeselin maliyetinin 30-40 bin dolar olduğu ileri sürülüyor. Edinilen bilgiye göre Anayasa Mahkemesi, faturalarda yapılacak incelemenin ardından CHP'den belgeselin bir kopyasını isteyecek. Belgeselin değeriyle ilgili belgesel ve sinema sektöründeki ünlü yapımcı ve yönetmenlerden görüş alınabilecek. Eski Saadet Partisi Milletvekili Avukat Şeref Malkoç, Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin Kanaltürk'e yaptığı transferi faturalandırması halinde 'harcamanın amacına uygun yapılıp yapılmadığına bakacağını' söyledi. Malkoç, "Hazine yardımı uygun harcanmış mı harcanmamış mı, hazırlanan belgeselin karşılığı eder mi etmez mi bunlara bakacak. Gerekirse uzman kişilerden görüş alır. Uzman kişinin görüşüne göre harcamada fahiş bir durum varsa ona göre karar verir." diye konuştu.
 
zaman



Bu haber 777 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,582 µs