En Sıcak Konular

Tüzmen: İran Türkiye'den buğday almak istiyor

8 Mayıs 2008 08:21 tsi
Bakan Kürşat Tüzmen, İran'ın Türkiye'den buğday ithal etmek istediğini söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İran'ın Türkiye'den buğday almak istediğini, bu konudaki imkanları araştırarak ona göre bir yanıt vereceklerini bildirdi. Tüzmen, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın ortak banka kurmayı önerdiğini de bildirdi.

Bakan Tüzmen, Türk basın mensuplarına Tahran'da dün Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve diğer yetkililerle yaptığı görüşmeleri değerlendirdi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın dünkü görüşmede buğdaya ihtiyaçları olduğunu ifade ettiğini ve "bize buğday verebilir misiniz?" dediğini aktaran Tüzmen, bu konudaki imkanları araştırarak ona göre bir yanıt vereceklerini kaydetti.

Pirinç karşılığında buğday takası yapılabileceğini ifade eden Tüzmen, İran tarafının 1,5 milyon tona yakın buğday ihtiyacı olduğunu ve 2 milyon ton civarında buğday almak istediğini belirtti.

Bu konuda araştırma yapılması, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile görüşülmesi gerektiğini söyleyen Tüzmen, iki ülkenin de ihtiyaçlarını birbirlerinden temin edebileceklerini ifade etti.

ORTAK BANKA

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 8 milyar dolar olduğunu, bu rakamın 2011 yılında 20 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Tüzmen, bu nedenle önümüzdeki dönemde bankacılık faaliyetlerinin ikili ilişkilerde önem kazanacağını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın "ortak banka da kurabiliriz, beraber de hareket edebiliriz. Biz de bir Türk bankasının İran'da olmasını, İran bankasının Türkiye'de olmasını istiyoruz. Bu işlemlerin hızlandırılması lazım" dediğini aktaran Tüzmen, Ahmedinejad'ın görüşmede gündeme gelen bütün konularda tam destek verdiğini vurguladı.

İki ülkenin ortak bir banka kurması, sıfırdan yeni bir banka kurulması ve Türkiye'nin İran'da bir banka şubesi açması gibi tekliflerin olduğunu ifade eden Tüzmen, bunlardan en makulünün şube açmak ve yapılan işlemleri rahatlatmak olduğunu kaydetti.

ENERJİDE İŞBİRLİĞİ

İran'da hidrokarbon kaynaklarıyla ilgili yapılacak çalışmalarda Türkiye olarak yer almak istediklerini ifade eden Tüzmen, görüşmelerde, Türkmenistan gaz ve petrolünün İran üzerinden Türkiye'ye aktarılması, İran doğal gaz ve petrolünün de Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılması konularında hızlı bir şekilde uygulamaya geçilmesi gerektiğini vurguladıklarını aktardı.

Türkiye'nin elektrik ihtiyacı olduğunu ve Türkmenistan'dan İran üzerinden elektrik aldığını anımsatan Tüzmen, "bu elektrik alımını devam ettirmek istediğimizi, bunun bir kısmını Nahcivan üzerinden alacağımızı ilettik. Bunu da garantilemek istediğimizi söyledik" diye konuştu.

AA



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,941 µs