En Sıcak Konular

Baro'dan taslak isyanı!

7 Mayıs 2008 19:20 tsi
Türkiye Barolar Birliği, hukuk alanında reform taslağını açıklayan hükümeti sert bir dille eleştirdi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, ''Bugünkü gazetelerden, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'e hukuk reformu strateji planı taslağı sunduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Devletin kaderiyle ilgili böyle bir çalışmanın dar bir kadro ile hazırlanması ve tartışılması, giderilmesi olanaksız sorunlara yol açabilecektir'' denildi.

TBB Yönetim Kurulunun açıklamasında, Şahin'in, Rehn'e İngilizce olarak ''Hukuk Reformu Strateji Planı Taslağı'' sunduğunun bugünkü gazetelerden öğrenildiği kaydedildi.

Taslakta, yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı, verimliliği, yargı mensuplarının mesleki yeterliliği, ceza infaz sistemi gibi konularda yeni düzenlemeler bulunduğu ve bu konularda 4 yıl içinde 18 yasa çıkarılmasının hedeflendiğine yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

''Yine gazetelerden, bu taslağın yalnızca Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri, başsavcılar, adalet komisyonu başkanları ve bakanlığın üst düzey bürokratlarıyla yakın günlerde tartışılacağı öğrenilmiştir. Bu durum, Türk yargı sisteminde vahim bir gelişmenin habercisi olarak değerlendirilmiştir.

Öncelikle, böylesine önemli bir konunun kamuoyunun ve özellikle de yargının kurucu unsuru olan avukatlar, barolar ve Türkiye Barolar Birliği ile bilim adamlarının tartışma ve değerlendirmesine olanak sağlanmadan Avrupa Komisyonu üyesine sunulması ve sadece bürokratik yapı içinde hareket edilmesi esef vericidir.''

Açıklamada, ''devletin kaderiyle ilgili böyle bir çalışmanın dar bir kadro ile hazırlanması ve yine dar bir kadroyla tartışılmasının, giderilmesi olanaksız sorunlara yol açabileceği'' savunularak, şunlar kaydedildi:

''Sistemin işleyişinde sorumlulukları olan kişilerin, Olli Rehn'in beklediği temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasını nasıl sağlayabilecekleri, savunmayı dışlayan bürokratik bir anlayışla adil yargılanma hakkına nasıl işlerlik kazandırabilecekleri merak edilmektedir.

Yargıyı işlevinden uzaklaştırıp bürokratik bir mecraya sürükleyeceği endişesiyle planlanan yargı reformunun demokratik bir anlayış ve süreçte tartışılmasının sağlanmasını dilemekteyiz.''

bugün



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,428 µs