çirkin pazarlık | " /> çirkin pazarlık | "/>

En Sıcak Konular

Cunta yönetiminden çirkin pazarlık

7 Mayıs 2008 17:29 tsi
Cunta yönetiminden çirkin pazarlık Myanmar'daki cunta yönetimi, 30 bin kişinin ölümüne sebep olan kasırganın ardından ülkeyi tarihin en dramatik felaketlerinden birine sürüklüyor.

Nargis kasırgasında ölenlerin sayısı 30 bini aştığı, 41 bin kişinin de kayıp olduğu Myanmar'da 46 yıldır yönetimde bulunan cunta yardım için harekete geçen BM'ye vize vermekte direniyor.

Myanmar'ı vuran Nargis Kasırgası, ülkenin en büyük kenti Yangon ve İrravadi bölgesini yerle bir etti. 24 milyon nüfuslu 5 bölgede, afetten yüz binlerce kişi etkilendi. Bazı köyler, haritadan silindi.

Felaketin boyutunun her geçen dakika daha da ağırlaştığı bölgelerde elektrik ve su yok, ulaşım güçlükle sağlanıyor. Halk temiz içme suyu bulmakta zorlanırken, salgın hastalık tehdidi ile karşı karşıya.

Ülkeyi 46 yıldır yöneten cunta, felaketin ardından uluslararası kamuoyundan yardım talebinde bulunmadığı gibi, bu yönde yapılan girişimleri de iki gün boyunca engellemişti. Önceki gün yardım getirilmesine izin veren askerî diktatörlüğün bu kez de BM'nin çalışma ekiplerini vize için beklettiği öğrenildi.

CUNTA PAZARLIK YAPIYOR

Bu korkunç tablonun yanında asıl tartışılan ise ülkeyi 46 yıldır yöneten cuntanın dış yardımlara karşı takındığı tavır.

Felaketlere ilgili yerel basında çıkan haberlere sansür koyan askeri yönetim yapılan yardımların da yalnızca kendileri tarafından gerçekleştirildiğine dair bir imaj çizmeye çalışmakla eleştiriliyor.

Uluslararası yardımlara ancak koşullu bir şekilde izin verileceğini belirten Myanmar yetkilileri insanlık dramının yaşandığı bu ortamda bile kendi propagandasını yaparak, "Kimseye ihtiyacımız yok" mesajı vermeye çalışmakla eleştiriliyor.

Cunta yetkilileri BM yetkilileri ile yapılacak yardımlar öncesi de görüşülmesi şartı koşuyor. Sürgündeki muhalifler "Neredeyse yardım edenle pazarlık yapacaklar" diyerek tepki gösteriyor.

Felaketzedeler, geçtiğimiz aylarda rahip ayaklanmasında oldukça hızlı hareket eden yönetimin bu felakette yavaş müdahalede ettiğinden yakınıyor.

HALKI UMURSAMIYORLAR

Cunta rejiminden kaçan sürgündeki muhalifler ise Tayland'da çıkardıkları gazetelerde Myanmar'daki cuntaya öfke kusuyor. New York Times gazetesine isim vermeden konuşan Batılı bir diplomat, "Ülkeyi generaller yönetiyor. Yardımlar konusunda bile uzlaşmaz bir tavır içindeler. Hiçbir şey umurlarında değil. Biz askeri hükümetin bu felaket ile ilgili çözümleri daha etkili bir şekilde çözebileceğini düşünmüştük. Sanırım düşündüğümüz gibi olmadı" dediler.

Felaketin en çok vurduğu bölgelerden Yangon'da yaşayan halkta da cunta rejimine öfke hâkim. Bir Myanmarlı, "Askeri yönetim kendisini halka sevdirmek için altın bir fırsatı kaçırdı. Ordu yalnızca kendi üyelerinin oturduğu sokakları temizliyor. Halk umurlarında değil" diyor.

Uluslararası yardım kuruluşu World Vision, sınırlı yardımların ulaştırılmasındaki zorluklar nedeniyle felaketin sonuçlarının tsunamininkinden daha büyük olabileceğini belirtti.

Ülkede faaliyet göstermesine izin verilen ender kuruluşlardan biri olan World Vision'a ait helikopterlerin kasırganın vurduğu bölgeler üzerinde uçtuğu ve bu yükseklikten bile cesetlerin ve yıkımın büyüklüğünün görülebildiği bildirildi.

samanyolu haber



Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,038 µs