En Sıcak Konular

Dünyada pirinç krizi yeniden kapıda!

7 Mayıs 2008 11:50 tsi
Kasırga dünyanın pirinç deposu Burma’yı vurdu. Peki, şimdi ne olacak? Dünyada yaklaşık 3 milyar insanın ana öğünü arasında sayılan pirincin fiyatının aşırı yükselişinden endişe ediliyor.

Geçtiğimiz hafta sonu Burma’yı vuran Nergis Kasırgası, 20 binden fazla insanın hayatının kaybetmesine ve 40 binden fazla kişinin de kaybolmasına yol açı. Cunta idaresinde yönetilen Burma’daki felaketin boyutları, ülkenin dış dünyaya kapalı olmasından dolayı tam anlaşılamıyor. Dünyanın en önemli pirinç üreticilerinden Burma’nın uğradığı felaketin, fiyatları aşırı yükseltmesinden endişe ediliyor.

Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Gıda Örgütü’nün, Aralık ayında başlayan fiyat yükselişleri nedeniyle 3,1 milyarlık 2008 bütçesi 500 milyon dolar açık vermişti. Son Burma felaketiyle açığın 755 milyon doların üzerine çıkıp 1 milyar dolara ulaşabileceği belirtiliyor.

Pirinç fiyatları, 2008 Nisan’ında tavan yaparak yaklaşık 50 kilosu (100 pound) 25 dolara çıkmıştı. Tekrar 20 dolar seviyelerine inen fiyatların, felaketten sonra yükselmesi bekleniyor. Burma’da kasırganın vurduğu alanların pirinç ekim alanlarının olması yetkileri endişelendiriyor. 2008’de 400 bin ton pirinç ithal etmeyi planlayan Burma’nın tarlaların tuzlu su altında kalmasından sonra kendi içerisinde dahi gıda kriziyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuluyor.

Türkiye’de de geçtiğimiz ay aşırı fiyat yükselişi nedeniyle gündemi işgal eden pirinç fiyatlarının Burma’daki kasırga felaketinin ardından nasıl bir rota izleyeceği merak ediliyor. Yurtdışından ithal edilen pirincin azalmasıyla, yerli spekülatörlerin fiyatları artırabileceği uyarısında bulunuluyor.

timeturk 



Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,496 µs