Putin gitti yaşasın Putin! | " /> Putin gitti yaşasın Putin! | "/>

En Sıcak Konular

Putin gitti yaşasın Putin!

7 Mayıs 2008 11:34 tsi
Putin gitti yaşasın Putin! Bu gece sade vatandaş Rusya’da sekiz yıllık Putin dönemi bugün bitiyor. Ancak yarın yeni bir Putin dönemi başlıyor.

Başkanlık koltuğunu bugün halefi Dmitriy Medvedev’e devredecek olan Putin bu geceyi sade vatandaş olarak geçirecek. Yaklaşık 24 saat unvan taşımayacak. Yarın sabah ise Devlet Başkanı Medvedev, Putin’i kabineyi kurmakla görevlendirecek. Böylece Başbakan Putin dönemi başlayacak

BAŞKANLIK modeliyle yönetilen Rusya’nın iktidar zirvesinde bugün, sekiz yıldan beri yapılmamış görkemli bir görev devir teslim töreni gerçekleşiyor. 2000 yılından bu yana iki dönem peş peşe Kremlin’deki devlet başkanlığı koltuğunda oturan, Rus halkı tarafından milli kahraman, kurtarıcı mertebesine yüceltilen "Ulusal lider" Vladimir Putin, ülkedeki en güçlü makamı 2 Mart başkanlık seçimlerini kazanan varisi Dmitriy Medvedev’e devrediyor.

Medvedev’in yemin töreni Putin için 2000 yılında yapılan seremoninin neredeyse kopyası olacak. Tek fark şu; Putin trompetlerin eşliğinde Rusya Anayasasına el basarak yemin ederken devlet başkanlığı görevini vekaleten yürüten kişi sıfatını taşıyordu. Dönemin istifa etmiş lideri Boris Yeltsin ise vatandaş Boris olarak töreni izliyordu. Şimdi durum farklı. Çarlık dönemi dahil, eski ve yeni Rusya tarihinde ilk defa tepedeki kişi gürültüsüz patırtısız değişmiş oluyor.

Ya Medvedev kazık atarsa

Yemin töreninden sonra heyecanlı bekleyiş başlayacak. Putin, yarın sabaha kadar vatandaş Vladimir olacak. "Danışıklı görev değişim planına" göre yeni Başkan Medvedev yarın, Rusya hükümetini feshederek Putin’i yeni kabineyi kurmakla görevlendirecek.

Putin’i bekleyen ve hukuken kritik olabilecek bu saatlerle ilgili espriler de geliştiriliyor. Hayal gücünü çalıştıran bazı gözlemciler şöyle diyor:

"Medvedev’in başkanlığının ikinci gününde, 9 Mayıs İkinci Dünya Savaşı zafer bayramı kutlamaları yapılacak. Sovyet sonrası dönemde ilk kez yapılacak törene neden bu kadar çok askeri birlik katıldığını sanıyorsunuz. Putin doğal olarak Medvedev varisi olsa bile ona sonuna kadar güvenmez. Tören için Kızıl Meydan çevresine yerleştirilen askeri birlikler tankı ve topuyla ne olur ne olmaz güvencesi için getirildi."

Sovyet usulü gövde gösterisi

Sovyet dönemi sonrasında Moskova ilk kez, 9 Mayıs 2.Dünya Savaşı zaferini füzeleriyle toplarını çıkararak aynı eski günlerdeki gibi gövde gösterisi yaparak kutlayacak. SU-27 jetleri, Kremlin bahçesindeki Büyük İvan çan kulesi üzerinde uçarak prova yaptı.

İplere dokunma şef

RUSYA’da iktidarın el değiştirme biçimi fıkralara konu oluyor. İşte en çarpıcılarından biri:

2 Mart seçim gecesi beklenen sonuç Merkez Seçim Komisyonu tarafından ilan edilince Putin, Medvedev ile birlikte Kızıl Meydan’daki zafer konserine katılma kararı verir. İki lider birlikte sahneye çıktığında orkestra şefi Medvedev’in ceketinin kolundan beyaz bir ip sarktığını fark eder. Yanına yaklaştığında pantolonun paçasında da bir ip görür. Süratle yanına giderek sarkan iplikleri temizlemek isteyince Putin araya girer: "Şef sen işine bak. İplere de dokunma. Onlar bana lazım."

Medvedev’e kırmızı halı

Kremlin Sarayı Spaski kulesinde ünlü saat tam on ikiyi gösterdiğinde 300 metre uzunluğundaki kırmızı halının üzerinde Dmitriy Medvedev görünecek. 1750 davetlinin önünden geçerek, Andreyevski salonunda anayasa üzerine yemin edecek. Kremlin gönderine bayrak çekilecek, 30 pare top atışıyla yeni liderin göreve başladığı halka duyurulacak.

ABD’den farklı olarak konuklardan giriş ücreti alınmayacak, davetlilere 31 gram ağırlığında 925 ayar gümüşten basılmış hatıra para verilecek. Putin tarafından Çar Pedro’yu çağrıştırması amacıyla başlatılan bu uygulama Medvedev töreninde de aynen devam edecek.
 
hurriyet



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,463 µs