En Sıcak Konular

İşçi ve memuru sevindirecek gelişme!

6 Mayıs 2008 19:44 tsi
Müjdeyi, Kemal Unakıtan ve Mehmet Şimşek verdi. FDF'de yapılacak gevşeme sayesinde ortaya çıkacak kaynak imkanının önemli bölümü memur ve emeklilere ödenecek enflasyon farkı zammının finansmanına gidecek.


 Hükümet, yüzde 4'lük enflasyon hedefinin aşılması nedeniyle bu yıl bütçede oluşacak ek kaynak ihtiyacının önemli bölümünü, faiz dışı fazla (FDF) hedefindeki 0,7 puanlık revizyondan karşılamayı planlıyor. Buna göre FDF'de yapılacak gevşeme sayesinde ortaya çıkacak kaynak imkanının önemli bölümü memur ve emeklilere ödenecek enflasyon farkı zammının finansmanına gidecek.


6.4 MİLYARLIK KAYNAK


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in ortak basın toplantısıyla açıkladığı Orta Vadeli Mali Çerçeve, bu yıl milli gelirin yüzde 4,2'sine karşılık gelen FDF oranını yüzde 3,5'e düşürdü. Bu yolla bütçede yaklaşık 6 milyar 360 milyon YTL'lik bir ek imkan oluştuğu hesaplandı. Bu paranın başta GAP olmak üzere önemli yatırım projelerine aktarılması düşünülüyordu. Ancak, enflasyondaki aşırı yükselişin bütçeye getireceği ek yük dikkate alınarak paranın burada kullanılması kararlaştırıldı.


MAAŞ VE HARCAMALAR


Edinilen bilgilere göre, bu para öncelikli olarak memur ve emeklilere yapılacak enflasyon farkı ödemesinde kullanılacak. Memurlara, yüzde 4'lük enflasyon hedefi dikkate alınarak ocak ve temmuz için yüzde 2 artı 2 zam yapılması kararlaştırılmıştı. Nisan ayı itibariyle 4 aylık enflasyon şimdiden yüzde 4,82'ye ulaştı. Yıllık enflasyonun yüzde 9'u aşması bekleniyor. Dolayısıyla bu kesime bu yılın bütçesinden en az 5 puanlık ilave zam yapılacak. Ayrıca, devletin bu yıl yüzde 4 enflasyon hedefine göre hesapladığı mal ve hizmet alımlarıyla yatırım giderlerine de ilave enflasyon yükü binecek. Bu giderler için de devletin kemer sıkacağı belirtilirken, enflasyondan dolayı vergi gelirlerinde oluşacak artışın bir kısmının buraya gideceği hesaplanıyor.


İşte yeni program kapsamında yapılacaklar


Faiz dışı fazlanın (FDF) yüzde 3,5'e çekilmesiyle bütçede 6.4 milyar YTL civarında ilave kaynak oluştu.


Bu paranın bir kısmı, memur ve emeklilere enflasyon farkını kapatmak üzere yapılacak ilave zammın finansmanında kullanılacak.


Paranın geri kalan kısmıyla enflasyondaki yükseliş nedeniyle devletin mal ve hizmet alımları ile yatırım harcamalarında oluşacak artış karşılanacak.


Bu yıl daha düşük bütçe açığına ulaşılması hedeflendiği için, FDF'nin yetmediği noktada ek kaynak ihtiyacı tasarruf yoluyla telafi edilecek.


Bu yıl GAP yatırımları için özelleştirme gelirlerinden 1 milyar YTL, İşsizlik Fonu'ndan da 1.4 milyar YTL harcanacak.


Kadın ve genç girişimci istihdamının teşviki için Fon'dan 1 milyar YTL; işverene sağlanacak yüzde 5 prim indirimi için de Hazine kasasından 1 milyar YTL harcanacak.


SIRA SOSYAL RESTORASYONDA


Devlet Bakanı Nazım Ekren, ekonomik restorasyon dönemini tamamladıklarını, yeni dönemde "sosyal restorasyona" geçeceklerini söyledi. "İşte bu restorasyon sürecinin önemli kaldıraçlarından bir tanesi de kalkınma ajansları olacak" diyen Ekren, bu ajansların kurulduğu bölgenin imkan ve kaynaklarının farkındalığını artırarak, o bölgedeki girişimcilik ruhu ve kendine güven duygusunu güçlendireceğini söyledi. Türkiye'yi topyekün kalkındırmayı hedeflediklerini belirten Ekren, "Kalkınmanın yerelden gerçekleşmesi için çalışmalar yapıyoruz. bölgesel ekonomik kalkınma ve bölgesel sosyal gelişme önümüzdeki dönem Türkiye'nin üzerinde duracağı önemli konulardan bir tanesi olacak" dedi.


BUGÜN

 




Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,481 µs