En Sıcak Konular

Leyla Zana ile ilgili gerekçeli karar

6 Mayıs 2008 12:32 tsi
Terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırılan eski DEP Milletvekili Leyla Zana'yla ilgili açıklanan gerekçeli kararda terörü özendirici sözlerin düşünce özgürlüğü kapsamında tutulamayacağı belirtildi.

Kararda, Zana'nın 2007'deki Nevruz etkinliğinde söylediği sözlerin terörü özendirici nitelikle olduğu ifade edildi ve "Bu söylem, düşünceyi açıklama özgürlüğünün kanatları altına alınamaz" denildi.
 
Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan 34 sayfalık gerekçeli kararda, terörün tanımı, terörizmin nedenleri, terörist faaliyetlerin nitelikleri, terör örgütü PKK'nın kuruluş ve yapısı ile bazı eylemleri geniş şekilde yer aldı.
 
"Yabancı mihraklar gibi yaklaşımlar iç barışı tehdit ediyor"

Kararda, terörün mevcut veya istismara açık bir zeminin olmadığı yerlerde yaşama imkanı bulamadığı belirtilerek, "Dolayısıyla bir yerde yaygın olarak terör mevcut ise orada gerçekten bir şeylerin de yanlış gittiğini kabul ve tespit etmek gerekir. Sosyal yapının zayıf düşmesi veya buna ait belirtileri taşıması terörün arz ettiği tehlike açısından önemlidir. Bir vücut ne kadar sağlıklı olursa, o kadar dirençli ve mikroplara karşı dayanıklılığı ve bağışıklılığı yüksek olur" denildi.
 
Olayın tamamen dış dinamiklere bağlanarak iç dinamiklerin göz ardı edilmemesi gerektiği kaydedilen kararda, "Ülkemizde çok sık telaffuz edilen dış güçler, yabancı mihraklar, düşman ülkeler gibi yaklaşımlar toplumda olumsuz etkilere neden olmakta, dış mihrakların olduğundan fazla güçlü olduğu düşüncesi oluşmaktadır" ifadelerine yer verildi.
 
"Teröristin hedef aldığı kitle bizim insanımız"
 
Kararda, "İç barışı ciddi bir şekilde tehdit eden bu durum karşısında dış güçlerin varlığına dayandırılan olaylar, kamuoyunu dış güçlere karşı daha etkili tavır alınması yönünde beklentilere itmektedir. Böyle bir yaklaşım devlet tarafından ortaya konmadığı takdirde de inandırıcılık ve otoriteye güven duygusu zayıflamakta, devletin güçsüz ve aciz kaldığı imajı uyanmaktadır" denildi.
 
Kararda, "Teröristin hedef aldığı kitle bizim insanımız ve faaliyet gösterdiği yer bizim sınırlarımızın içi olduğuna göre, çözümü de büyük ölçüde aynı topraklar içerisinde aranacaktır" ifadesi yer aldı.
 
Kararda ayrıca, terör ve terör örgütlerinin övülmesinin düşünce açıklama özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği bildirilerek, "Bu tarz hareketlerin suç olarak düzenlenmesi hukuk devleti olma standardı yüksek olan birçok ülkenin ceza kanunlarında yer almaktadır. Hiçbir devlet bölünmez bütünlüğünü hedef alan terör örgütlerinin övülmesine seyirci kalamaz" denildi.
 
Terör örgütü PKK'nın bir kültürel etkinlik olması gereken Nevruz kutlamalarını örgütün propagandasına dönüştürmeye çalıştığı anlatılan kararda, bu tür gösterilerde terör örgütü lehine atılan sloganlar, açılan bayraklar ve yapılan konuşmaların suç teşkil ettiği kaydedildi.
 
"İfade özgürlüğünün sınırlarını aşan cümlelerdir"
 
Kararda, sanık Leyla Zana'nın 2007'deki Nevruz etkinliğinde yaptığı konuşmasında, Abdullah Öcalan'ı öven ifadeler kullandığı belirtilerek, şöyle denildi:
 
"Terör örgütü elebaşını yüceltmek, terör örgütünün bugüne kadar gerçekleştirdiği ve halen de gerçekleştirmeye devam ettiği kanlı eylemler de dikkate alındığında, düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aşan cümlelerdir. Sanığın sözlerinin, bir sorunun çözümünden ziyade sorunun kaynağı olan terörü özendirici nitelikte bulunduğu, bu haliyle söylemin düşünceyi açıklama özgürlüğünün kanatları altına alınamayacağı kanaatine varılmıştır."
 
Karar
 
Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde, geçtiğimiz ay görülen karar duruşmasında, sanık Leyla Zana, 2007'deki Nevruz etkinliğinde yaptığı konuşmasından dolayı terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

cnnturk.com



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,057 µs