En Sıcak Konular

Osmanlı'nın Kâbe hassasiyeti!

6 Mayıs 2008 11:04 tsi
Osmanlı Devleti'nin Mekke ve Medine'de, buradaki mabetlerden daha büyük binalar inşa etmemeye özen gösterdiği ortaya çıktı.

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Osmanlı Devleti'nin Mekke ve Medine'de, buradaki mabetlerden daha büyük binalar inşa etmemeye özen gösterdiğini söyledi.

Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu dün Kral Suud Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde "Osmanlı'da Bilim" konulu bir konferans verdi. Yaklaşık 2 saat süren konferansa TC Riyad Büyükelçisi Naci Koru, üniversite yetkilileri, Suudi ve Türk öğretim görevlilerinin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

İhsanoğlu konuşmasına İslam ilimleri tarihi hakkında bilgi vererek başladı. Abbasiler ve Emeviler döneminde tıp, matematik, fizik ve astroloji gibi bilim dallarına ait kitapların Yunancadan Arapçaya tercüme edildiğine dikkat çekti.
İhsanoğlu; astroloji, tıp, matematik gibi bilim dallarında İbn-i Sina, Farabi, Harezmî gibi Müslüman bilim adamlarının yetiştiğini vurguladı. İslam İlimleri tarihi üzerine yaklaşık 30 yıldır araştırma yaptığını söyleyen Genel Sekreter, yayımlanan eserlerini üniversite kütüphanesine hediye etti.

OSMANLI EĞİTİME SON DERECE ÖNEM VERİYORDU

Konuşmasında Osmanlı Döneminde eğitime verilen önem ve Osmanlının yaptırdığı okullara da değinen İhsanoğlu; "Osmanlı, Emeviler ve Abbasilerden farklı olarak devletin her yerine, özellikle yeni fethedilen yerlere okul yaptırdı." dedi.

Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Kosova gibi bölgelerde Osmanlının 665 okul inşa ettiğine dikkat çeken Genel Sekreter, şunları söyledi: "Böylelikle Osmanlı buralara İslamiyeti ve İslam medeniyetini getirmiş oldu. Ayrıca bu okullar da Türkçenin yanı sıra Arapça ve Farsçada öğretiliyordu. Osmanlı döneminde ilk açılan okulun İznik'teydi ve o zamanlarda burada hiç Müslüman yoktu."

OSMALI BİLİM ADAMLARINA SAYGILIYDI

Osmanlı döneminde çok sayıda bilim adamı yetiştiğine dikkat çeken İhsanoğlu, "Osmanlı bilim adamlarına son derece saygılıydı ve onlara çok önem veriyordu. Bu bilim adamları içerisinde Mısır, Suriye, İran gibi ülkelerden de kişilerde vardı, Osmanlı bunlara da çok önem ve değer veriyordu" dedi.

İstanbul'un fethi ve Fatih Sultan Mehmet hakkında da kısaca bilgi veren Genel Sekreter, Fatih döneminde 100'den fazla okul inşa edildiğine işaret etti. İhsanoğlu, Piri Reis'in çizdiği harita ve kitabı hakkında da bilgi verdi.

Prof. İhsanoğlu konferansında Osmanlı Hükümdarları, bilim adamaları, inşa edilen camii ve okulların yer aldığı slâyt gösterisinden faydalandı.

OSMANLI KABE ÇEVRESİNE ONDAN DAHA BÜYÜK BİNA İNŞA ETMEMEYE ÖZEN GÖSTERDİ

Konferansın sonunda soruları yanıtlayan İhsanoğlu; bir soruda "neden Osmanlı Hicaz bölgesinde okul açmadı? Neden, Mekke'de Kâbe ve Medine'de Mescid-i Nebevi ile Türkiye'deki Sultan Ahmet Camisi gibi ilgilenmediği soruldu.

"16. yy Osmanlının Hicaz'da 6 tane okul açtığını biliyorum, fakat bu konu hakkında detaylı bir araştırmam yok" cevabını veren Genel Sekreter, Osmanlı Devleti'nin okulların bulunduğu Müslüman ülkelerden çok yeni fethedilen ve gayrimüslim yerlere okul yaptırmaya önem verdiğini vurguladı. Osmanlı hükümdarlarının Kâbe ve Mescid-i Nebevi'ye gereken ilgiyi gösterdiğine inanan İhsanoğlu, "Sultan Ahmet'i Mekke'de veya Medine'de inşa etmenin lüzumu da yok gereği de. Osmanlı Hükümdarları bu kutsal yerlerden daha büyük bina inşa etmemeye gayret ediyorlardı." diye cevap verdi."

Konferansı farklı bir salondan takip eden kadın dinleyiciler ise sorularını kurulan ses sistemiyle bulundukları yerden sordu. Prof. Dr. İhsanoğlu, konferansın ardından üniversite yönetiminin onuruna verdiği yemeğe katıldı.

dunyabulteni



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,683 µs