Kapansak bile misyon bitmez! | " /> Kapansak bile misyon bitmez! | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan: Kapansak bile misyon bitmez!

6 Mayıs 2008 10:02 tsi
Erdoğan: Kapansak bile misyon bitmez! Özel bir yemekteki sözleri, Erdoğan'ın kapatma sürecine bakışını sergiliyor. Buna göre hedef, sonucun oy tabanına ve halka fatura ettirilmemesi olacak... Murat Yetkin kaleme aldı...

Murat Yetkin / Radikal

Özel bir yemekteki sözleri, Erdoğan'ın kapatma sürecine bakışını sergiliyor. Buna göre hedef, sonucun oy tabanına ve halka fatura ettirilmemesi olacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti kapatılsa dahi, oy tabanı ekonomik ve demokratik yönden ağır zarar görmemesi durumunda misyonun devam edeceğine inanıyor. Bu inanç, misyonun sürmesi durumunda, bugün AK Parti iktidarını onaylamayan devlet kurumlarının da süreç içinde uyum sağlayacağı kanısını da kapsıyor.
Başbakan Erdoğan'ın bu görüşü, cumartesi gecesi TESEV Başkanı Dr Can Paker'in evinde verdiği yemekte bir araya gelen gazeteci ve diğer konuklarla paylaştığı anlaşılıyor. Yemeğe katılanlara, bunun eşlerle yapılan bir sosyal etkinlik olduğu, konuşulanların yazılmaması ve alıntı yapılmaması kaydı getirildi.
Yemekte, parti kapatılırsa yeni parti kurulacağı, Başbakan'ın ceza alması halinde erken seçime gidileceği, Başbakan'ın bağımsız milletvekili olarak seçime girebileceği, gerekirse sivil toplum örgütü başına geçip ülkeyi dolaşacağı, pes etmeyeceği, teslim olmayacağı younda sözler sarf ettiği yolunda önce Kanal-D'de Mehmet Ali Birand ve dün de Vatan gazetesi tarafından yapılan yayın üzerine Başbakanlık Basın Merkezi bir açıklama yaptı.
Açıklamada şöyle deniyordu: "Ne davetin şekli, ne davetli listesi, ne de sohbetin içeriğiyle ilgili haberler bire bir gerçeği yansıtmadığı gibi hiçbir kaynağa dayandırılmadığından basın meslek ilkeleriyle de asla bağdaştırılmamıştır. Özellikle, yargı sürecindeki bir dava ve muhtemel sonuçları hakkında sayın Başbakanımıza atfedilen gerçekdışı ifadelerin iyi niyetten uzak olduğu değerlendirilmektedir. Haberlerde davetlilerle paylaşıldığı iddia edilen, 'sözde yol haritası' haberi yapanların varsayımıdır."
Yemeğe ilişkin dün Radikal'in ulaştığı bilgiler ise, yemekte dostça sohbetlerin yanı sıra, AK Parti aleyhine Anayasa Mahkemesi'nde süren kapatma davası başta olmak üzere siyasi konuların ciddi sohbet konusu olduğuna işaret ediyordu.
Başbakan'ın ağzından duymadığımız ve okumadığımız için tırnak içinde veremediğimiz ifadelerini, yemeğe katılanlardan edinilen izlenimler olarak şöyle aktarmak mümkün:
- Erdoğan, AK Parti'nin kapatılması davası konusunda güncel ayrıntılara girmek yerine, daha uzun vadeli, bazı ifadelere göre de felsefi bir çerçeve çizmeyi tercih ediyor. Bununla birlikte, Anayasa Mahkemesi'nden kapatma kararı çıkması durumunda bugünkünden ayrı bir yol izleneceği üzerinde kendisinden emin görünüyor.
- Ancak bu ayrı yol içeriğe, yani siyasi çizgiye değil biçime, yani yönteme ilişkin olacak. Erdoğan'ın, AK Parti kapatılsa da misyonunun sürdürülmesi konusunda kararlı olduğu izlenimi hâkim. Bu mücadelenin uzun soluklu olduğu konusunda da güçlü bir izlenim verdiği anlaşılıyor.
- Diğer yandan Erdoğan'da bu misyonun sürdürülmesinin belli koşullara bağlı olduğu kanısı da var. Erdoğan, kapatma davası sürecinden orta sınıfın, özellikle de Anadolu orta sınıfının ekonomik ve demokratik kazanımlar açısından ağır zarar görmeden çıkabilmesi durumunda misyonun sürebileceğine inanıyor.
- Yani, Başbakan, AK Parti'nin bu süreçten oy tabanının ağır hasar görmeden çıkması durumunda, parti kapatılsa bile siyasi ve ideolojik varlığını bir başka yapı altında sürdürebileceği kanısında. Dolayısıyla izlenecek yolu bir
yandan kapatma davası sürecinin bedelini halka, oy tabanına ödetmemek, diğer yandan da teslimiyetçi bulunan daha önceki örnekleri izlememek şeklinde varsaymak mümkün.
- Katılanların ifadesine göre gelişmelere tepkili olsa da rahat bir havada konuşan Başbakan'ın hesaplarında, demokratik hayatı kesintiye uğratacak bir müdahale yok; varsa da dile getirilmiyor. Öte yandan, uzun soluklu olarak gördüğü bu mücadelede, bugün AK Parti iktidarıyla uyum içinde olmayan devlet kurumlarının da, misyonu sürecek çizgiyle uyum içine geleceği inancına sahip.
Yemeğe, medya dünyasından Mehmet Barlas, Hasan Cemal, Cengiz Çandar, Taha Akyol, Ergun Babahan, Nazlı Ilıcak ve Mustafa Karaalioğlu, iş dünyasından Ethem Sancak ve Cem Duna eşleriyle davetli iken, Başbakan Erdoğan'a İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Başbakan Basın Sözcüsü Akif Beki'nin eşlik etiiği ve genel olarak rahat bir atmosferde geçtiği bilgisi de mevcut.

 



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,442 µs