En Sıcak Konular

Dünya gıda krizi için önemli uyarı!

6 Mayıs 2008 09:56 tsi
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dünyada gıda krizine dikkat çekerek, “Bugün bu krizle başedemezsek bu kriz yarın başka krizlerin doğmasına yol açabilir” dedi.

Genel Sekreter Ban gazetecilere yaptığı açıklamada, son 2 haftadır Afrika ve Avrupa'da yaptığı temaslarda ana gündem konusunun dünyada gıda krizi olduğunu söyledi.

Ban bu krizin asıl nedenlerini bulup başedebilmenin yollarını aramak için bir ekip kurduğunu hatırlatarak, BM ekibinin çalışmalarına gelecek hafta başında başlayacağını söyledi.

Ban, ekibin başına insani işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes'u getirdiğini ve Holmes'ün yardımcısı olarak da BM kuş gribi özel koordinatörü olan Dr. David Nabarro'yu atadığını söyledi. Ban, ekibin gıda kriziyle mücadelede kısa, orta ve uzun dönemli hedefleri belirleyeceğini söyledi.

Genel Sekreter, gıda krizinin bugün önlenememesi halinde başka krizleri beraberinde getireceğini belirterek, bu krizlerin dünyada ticaret, kalkınma, toplum ve siyaset güvenliğini olumsuz yönde etkileyebileceğini vurguladı.

Ban, BM'nin uzun dönemde özellikle Afrika'da tarımsal kalkınmayı desteklemesi gerektiğini belirterek tüm dünya devletlerinin liderlerinden gıda ticaretini bozacak ve gıda ürünlerinin fiyatını arttıracak yönde hareketlerden kaçınmalarını istediğini söyledi.

Ban, “Bu kriz, durup dururken ortaya çıkmadı, kriz yıllardır süren ihmal ve etkisiz kalkınma politikaları sonucu oluştu, yeni bir başlangıca ihtiyacımız var” diye konuştu.

Ban bir soru üzerine, BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) eleştirilmesine katılmadığını ima ederek, örgütün dünyada son derece önemli görevler yürüttüğünü ve bu krizin çözülmesi sürecinde de FAO'nun başkanıyla beraber çalıştığını söyledi.

Ban, bu kapsamda Haziran ayında Roma'da yapılacak FAO zirvesine büyük önem verdiğini ve tüm ülkelerin temsilcilerini bu toplantıya çağırdığını kaydetti. Ban, zirvede gıda krizini çözmek için tüm ülkelerin BM ile birlikte bir strateji hazırlamaları gerektiğini söyledi.

MYANMAR'DAKİ KASIRGA

Ban, bir soru üzerine Myanmar'daki kasırgada 10 binden fazla insanın ölümünden dolayı son derece üzgün olduğunu ve BM'nin Myanmar Hükümetine ve halkına yapabileceği insani yardımın en iyisini sunacağını söyledi.

hurriyet



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,815 µs