En Sıcak Konular

Fransa'dan kapatma davası mesajı

6 Mayıs 2008 09:55 tsi
Fransa'dan kapatma davası mesajı Nicolas Sarkozy'nin soldan transfer ettiği Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Pierre Jouyet, bugün başlayacağı Türkiye ziyareti öncesi önemli mesajlar verdi:

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin soldan transfer ettiği Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Pierre Jouyet, bugün başlayacağı Türkiye ziyareti öncesi SABAH'a konuştu. 1 Temmuz'da AB Dönem Başkanlığı'nı devralacak Fransa'nın AB konusundaki en yetkin isimlerinden olan Jouyet; Birlik, NATO ve Fransa-Türkiye ilişkileri üzerine soruları yanıtladı..

* Fransa, AKP'ye karşı açılan yasaklama davasının, Türk halkı tarafından Temmuz 2007'deki seçimler esnasında açıkça ifade edilmiş iradeye saygı içinde yürütülmesini temenni ettiğini belirtti. Bu tip soruşturmaların, istikrarlı bir demokraside normal olmadığını belirten Komisyon Başkanı gibi siz de bu davanın Avrupa ilkelerine ters düştüğünü düşünüyor musunuz ? - Anayasa Mahkemesi'nin, AKP aleyhine açılan kapatma davasının kabul edilmesine ilişkin kararını not ettik. Bu konuda yorum yapmak bize düşmez; zaten dava da esas üzerinden görülecek. Türk hukuk mercilerinin, söz konusu hususu, hukuk devleti ilkelerine, Türk halkı tarafından 2007 Temmuz seçimlerinde açıkça ifade edilen isteklere uygun olarak ele alacaklarından hiç kuşkumuz yoktur.

* AB Dönem Başkanlığı'nda Fransa Türkiye konusunda "tarafsız" olacak mı ? - Fransa'nın Dönem Başkanlığı, tüm dönem başkanlıklarında olması gerektiği gibi tarafsız ve birleştirici olacaktır. Aynı zamanda, ikinci yarıyılda, bir veya birkaç yeni faslı açabilmeyi temenni ediyoruz. Bu da, Türkiye'nin halihazırda belirlenmiş açılış kriterlerini yerine getirmek üzere çabalarını kararlılıkla ve hızlı bir şekilde devam ettirmesini gerektiriyor.

REFORMLAR SÜRSÜN

* 90'larda Fransa, Türkiye'nin Avrupa davasının baş destekçisiydi. Sonra muhalif haline dönüştü. Sarkozy, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu açıkladı. Bunu nasıl açıklıyorsunuz ? -Bu iki dönem arasında, Avrupa Anayasası konusunda yapılan referandumda Fransa'dan "hayır" cevabı çıktı. Fransızlar bu konuda Avrupa'da yalnız değiller. Avrupa Birliği'nin hedefleri ve sınırları konusunda kendi kendilerini sorguluyorlar. Bu tartışma doğal ve gereklidir. Bununla birlikte Fransa, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki yakınlaşmanın devam etmesini ve bu çerçevede Türkiye'deki reformların devam ettirilmesini arzu etmektedir. Cumhurbaşkanı, nihai sonuç üzerine mevcut olan farklı görüşlerin her ikisiyle de bağdaşabilecek nitelikteki tüm fasıllarla ilgili müzakerelerin sürdürülmesi yönünde iradesini beyan etmiştir. Ben de Türkiye'ye bu mesajı iletmeye geldim.

* Akdeniz için Birlik, artık Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine bir alternatif olarak sunuluyormuş gibi görünmüyor. Bundan Fransa'nın beklentileri nedir ? - Akdeniz için Birlik, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine bir alternatif olarak oluşturulmamıştır. Bu aslında açıkça bir Avrupa projesi olup, 13 ve 14 Mart tarihlerinde gerçekleşen Konsey tarafından onaylanmıştır. Akdeniz'de kirliliğe karşı mücadele gibi konularda gerçekleştirilecek somut işbirliği projeleriyle, Avrupa Birliği'nin Akdeniz politikasına yeni bir soluk getirecektir. Bu birliğin kurulması ve ilk projelerin başlatılması için 13 Temmuz'da, Paris'te, devlet ve hükümet başkanları düzeyinde bir ilk zirve gerçekleşecek. Fransa, büyük bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye'nin bu buluşmaya katılımını içtenlikle temenni etmektedir.

'İKİNCİ ÜLKEYİZ'

* Sarkozy Fransa'nın, NATO'nun askeri kanadına geri dönmesini istiyor. Fransa, askeri alanda Türkiye'den nasıl bir tutum bekliyor ? - Fransa, halihazırda, kurucu üyesi olduğu NATO'da yer alıyor. Operasyonlara askeri birlik sağlayan ikinci ülke konumunda. Afganistan ve Kosova'daki NATO operasyonlarına Türkiye ile birlikte katılıyoruz. Ülkelerimiz Lübnan'da UNIFIL bünyesinde yer alıyorlar. Bizim bakış açımıza göre memnuniyet verici olmayan ve arazi üzerinde mevcut silah kardeşliği seviyesine ulaştırılması gereken askeri ilişkilerimizi yeniden normalleştirmeyi arzu ediyoruz.

Cumhurbaşkanı referandum konusunda karar verecek

* Yeni üyelik için referandum öngören anayasa maddesi ortadan kaldırılabilir. Bunu bir tutum değişikliği olarak mı yorumlamalıyız ? - Tartışmalardan anlaşıldığının aksine, bu konu özel olarak Türkiye'yi ilgilendirmiyor. Anayasada benim önerdiğim bu reform, eğer parlamento ve Kongre tarafından onaylanırsa, Cumhurbaşkanı'nın, gelecekteki üyelik antlaşmalarının onaylanmaları için parlamenter yol ile halk oylaması arasında bir seçim yapmasını sağlayacaktır. Fransa'nın tutumunda herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacak fakat önceki duruma geri dönülecektir. Yani, bu görev için seçilmiş olan Cumhurbaşkanı, müzakerelerin devamına göre, hangi durumda referanduma başvurulup başvurulmayacağına karar verecektir.

Geçmişte de sorun yaşandı üstesinden geldik

* Fransa-Türkiye ilişkilerinde geçtiğimiz on yıl boyunca gerilimler yaşandı. Türkiye'deki Fransa imajı gözle görülür şekilde bozuldu. Bunlar Paris'i endişelendiriyor mu? - İlişkilerimiz uzun bir geçmişe sahip. Geçmişte de sallantılar yaşandı ama ülkelerimiz bu sorunların üstesinden geldi. İki ülke arasındaki ilişkilerde yoğun ve ortak menfaatlerimiz büyük bir önem taşımakta. Fransa, Türkiye'nin 5'inci sıradaki ticari ortağıdır, Türkiye'de 3'üncü sıradaki yatırımcıdır, Türk üniversite öğrencilerine kucak açan 3'üncü sıradaki ülkedir. Tüm çalışmalarımız bu ilişkileri daha da geliştirmeye yöneliktir.

Türkiye'ye verdiği önemi gösteriyor

* UMP milletvekili Pierre Lellouche, Cumhurbaşkanı Sarkozy tarafından Fransa-Türkiye ilişkileri konusunda görevlendirildi. Bu misyondan hangi sonuçların elde edileceğini umabiliriz ? - Cumhurbaşkanı, bu görevi Türkiye'yi iyi tanıyan ve takdir eden Sayın Pierre Lellouche'a vererek, Fransa-Türkiye ilişkilerinin kalitesi ve geliştirilmesine verdiği şahsi önemi ortaya koymuştur. Sayın Lellouche'un bu görevinin hedefi ülkelerimiz arasında oluşabilecek anlaşmazlıkları ortadan kaldırmaya katkıda bulunmak ve gelecek için yeni yollar açmaktır. 

Sabah



Bu haber 213 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,430 µs