Türk uçağını ablukaya aldı! | " /> Türk uçağını ablukaya aldı! | "/>

En Sıcak Konular

ABD jetleri Türk uçağını ablukaya aldı!

6 Mayıs 2008 08:26 tsi
ABD jetleri Türk uçağını ablukaya aldı! İstanbul-Kuveyt seferi yapan THY’nin Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının önüne Musul üzerindeyken ABD jetleri çıktı. 27 Nisan’da Türkiye K.Irak’a operasyon yaparken gerçekleşen olayda ABD’li pilotların “tanker uçak” zann

İstanbul -Kuveyt seferini yapan Türk Hava Yolları’na ait yolcu uçağı Irak hava sahası içinde Amerikan savaş uçaklarının rotasının değiştirildiği belirtildi. 27 Nisan’da saat 2:45’te Atatürk Havalimanı’ndan havalanan uçakta bulunan yolculardan Ercan Uysal, yaşananları anlatırken, Amerikan uçaklarının THY’nin Boeing 737’sini tanker uçak sandıklarını söyledi. Uysal o geceyi şöyle anlattı:

“Rotamız gereği Irak hava sahasına girdiğimizde pilotumuz bilinmeyen bir nedenle Irak hava sahasının kapatıldığını ve Adana’ya iniş yapacağımız anonsunu yaptı. Ancak uçağımız Musul üzerinde bir saate yakın havada deyim yerindeyse alıkonuldu ve Adana’ya inişe zorlandık.

THY müdürü anlattı

Burada gerçekleşen yakıt ikmalinin ardından Kuveyt’e, Suriye ve Suudi Arabistan üzerinden ulaştık. Yolda bir açıklama yapılmadı ancak ben olayın perde arkasını Kuveyt’ten dönerken oradaki THY’nin sorumlu müdürüyle konuşarak öğrendim. Verdiği bilgiye göre Amerikalılar Musul üzerinde bizim kaptanlarımızdan kendilerini tanıtmalarını istiyor. Bizim kaptanlarımız da bunun üzerine THY’na ait yolcu uçağı açıklamasında bulunuyor. Ama Amerikalılar bizim uçağın hangi amaçla Irak hava sahasında bulunduğunu bilmediklerini belirtip Türk savaş uçaklarının K. Irak’ı bombaladığını bizim uçağın da yakıt takviye uçağı olabileceğini ifade etmiş. Bunun ardından da iki Amerikan savaş uçağı içinde bizim bulunduğumuz yolcu uçağına Irak hava sahasını terk edene kadar eskortluk yapmış.”

 

THY: ABD’den izin almadığımız için döndürdüler 


THY Basın Müşavirliği’nden yapılan açıklamada uçağın geri dönme nedeni şöyle açıklandı; “İstanbul’da Smart Projesi kapsamında yapılan çalışmalar nedeniyle seferlerde gecikmeler yaşanmaktadır. İlgili seferde yaşanan gecikme nedeniyle Eurocontrol’den yeni bir rota istenmiş. Irak hava sahasından geçen bu yol için Irak makamlarından izin alınarak sefer icra edilmiş ve ancak Amerika’dan izin alınmadığı gerekçesiyle uçağımız geri çevrilmiştir. Adana’ya inen uçağımız için yeni bir rota istenmiş ve sefer tamamlanmıştır.”

Uçakta bulunan Ercan Uysal ise Adana’da 20 dakika süren yakıt ikmali sırasında bu inişin kaptan pilot tarafından, “Irak hava sahasındaki askeri aktivite nedeniyle zorunlu bir rota değişikliğine maruz kaldık” biçiminde açıklandığını söyledi.
 

vatan
 



Bu haber 379 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,077 µs