En Sıcak Konular

Soylu'dan darbe ve Ak Parti yorumu

5 Mayıs 2008 20:45 tsi
Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, katıldığı bir etkinlikte "Ak Parti'yi iktidara getirenler 12 Eylül paşalarıdır" görüşünü savundu. Soylu'ya göre askeri darbeler merkez sağa zarar verdi, ama merkez sağ da kendini yenileyemedi.

Soylu, Koç Üniversitesinde düzenlenen "Siyaset ve Gençlik" konulu konferansta, 2. Dünya Savaşı sonrasındaki süreçte kurulan DP’nin, statükoya karşı dünyadaki değişimleri algılayan, özgürlükçü ve milletin değerleriyle örtüşen bir anlayışla ortaya çıktığını söyledi.

DP’nin tabanında, emeğinin karşılığını almaya çalışan çiftçiler, işçiler ve esnaf kesiminin bulunduğunu ifade eden Soylu, DP’ye ilk darbenin 1961 yılında Türkiye’de demokrasiyi geliştirmeye çalışan insanların çok acımasız bir şekilde katledilmesiyle geldiğini, 1960 ihtilalinin siyasete, önündeki 40-50 yıl sonrası için bir korku, bir tehdit sopası bıraktığını savundu.

Soylu, "1980 darbesinin de dönemin merkez sağı üzerinde ikinci bir darbe olduğunu" öne sürerek, "AK Parti’yi bugün iktidara getirenler, 12 Eylül’ü yapan paşalardır. Çünkü 80 ihtilali Türkiye’yi ileri götürmek için yenilikleri kovalamaya çalışan insanlara çok etkili bir tokat olmuştur" iddiasında bulundu.

1991 seçimlerinde ANAP ve DYP’den oluşan merkez sağın oy oranının yüzde 48’den bugün yüzde 5.4’e düştüğünü belirten Soylu, Türkiye’de merkez sağın 1990 sonrası değişikliklere ve nüfusun sosyolojik değişmesine göre kendisini yeniden dizayn edemediğini, tedbirini alamadığını dile getirdi.

Süleyman Soylu, "merkez sağın bir hatasının da bazen dinci partilerden çok dinci, bazen milliyetçi partilerden çok milliyetçi olmak ve dönemin konjonktürünün peşinden koşmak şeklinde bir tavır geliştirmek olduğunu" ifade etti. Soylu, "Oysaki merkez sağ ’öteki’ yaratmamaya çalışan bir anlayış. Toplumun bütün değerlerini kucaklamaya, birbiriyle bütünleştirmeye çalışan bir anlayış. 1990 sonrası bütün bunları kaybetmiş ve gittikçe de zayıflamaya başlamış" dedi.

Türkiye’de bugün ideolojiler üzerinden siyaset yapıldığını, Meclis’teki partilerden AK Parti’nin türban, CHP’nin laiklik, MHP’nin milliyetçilik, DTP’nin de Kürtçülük üzerinden siyaset yaptığını ileri süren Soylu, "Bugünkü gerginliğin temel nedeni de aslında o siyasal partilerin zorda kaldıklarında kendi tabanlarına böyle msaj verme gayretleri" şeklinde konuştu.

milliyet.com.tr



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    35,799 µs