En Sıcak Konular

Roj Tv davasında gerekçeli karar

5 Mayıs 2008 20:31 tsi
DTP'li belediye başkanlarının cezaya çarptırıldığı Roj Tv davasının gerekçeli kararı açıklandı. Kararda Roj Tv'nin PKK'nın görüşleri doğrultusunda yayın yaptığı vurgulandı, DTP'lilere şu suçlama yapıldı:

Gerekçeli kararda, "Sanıklar, silahlı terör örgütü öven televizyonu sahiplenip iyi göstermeye çalışarak suç işledi." denildi. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan 39 sayfalık gerekçeli kararda, Roj Tv'nin hale silahlı terör örgütü PKK'nın görüşleri doğrultusunda yayın yaptığı hatırlatıldı.

Dünyanın hiçbir ülkesinde silahlı bir örgütün propagandasını yapan televizyon kanalının yayınına izin verilmesinin mümkün olmadığı belirtilen kararda, "Sanıkların Roj Tv'nin Türkiye topraklarından yayın yapması özlemi sözkonusu mektupta dile getirilmiş ise de mevcut yasal düzenlemeler ile bunun zaten mümkün olamayacağı, zira sadece Türkiye'de değil dünyanın hiçbir ülkesinde silahlı bir örgütün propagandasını yapan bir televizyon kanalının yayınlarına izin verilmesi mümkün değildir. Sanıklar, bu şekilde, örgütün propaganda kanallarından birisinin yayınlarına devam etmesini amaçlamıştır." denildi.

Kararda "terör örgütü PKK'nın eylemlerini onaylayan, kamuoyu önünde ona sahip çıkan, örgütün işlediği cürümleri iyi gösteren ve işlediği suçları meşru sayan Roj Tv'nin suç işlediği ve halen sözkonusu suçu işlemeye devam ettiği" ifadesine yer verildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ile bazı Avrupa ülkelerinin bu konuda vermiş olduğu kararların örnek olarak gösterildiği kararda, düşünce ve düşünceyi açıklama özgürlüğünün demokrasinin temelini oluşturduğu anlatıldı.

Fransa'nın aldığı "Ermeni soykırımını reddeden kişilerin cezalandırılmasına" ilişkin yasasına vurgu yapılan gerekçeli kararda, "Düşünce özgürlüğünde her türlü düşüncenin ifadesi serbest iken, düşüncenin her türlü ifade tarzı ise serbest değildir. Eğer düşünce başkalarını eleştiri sınırlarını aşıp hakaret düzeyine ulaşırsa, bu ifade tarzı düşünce özgürlüğü kabul edilemez." ifadeleri kullandı.

Roj Tv'nin yayınlarının, ifade özgürlüğü sınırlarını aşan, şiddet kullanmaya ve suç işlemeye tahrik eden bir eylem olduğuna dikkat çekilen kararda, sanıkların söz konusu televizyon kanalını överek iyi göstermeye çalıştıkları dile getirildi.

DTP'li belediye başkanlarının, terör örgütü PKK'yı iyi gösteren, devleti ve orduyu rencide eden yayınlarla halkı şiddet kullanmaya teşvik eden Roj Tv'yi övdükleri, iyi ve makul göstermeye çalıştıklarının vurgulandığı kararda, şu ifadeler kullanıldı: "Sadece seçildikleri yörelerin değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin belediye başkanı olan sanıkların yıllardır sürdürülmeye çalışılan terörle mücadele çalışmalarında daha sorumlu davranmaları, eğer bir faaliyette bulunulacaksa binlerce masum yurttaşımızın hayatını kaybetmesine ve güvenlik güçlerimizin yüzlerce şehit vermesine neden olan terörün sona ermesine katkı sağlayacak girişimlerde bulunmaları, huzur ve güven ortamının tesisi için çaba göstermeleri gerekmektedir.

Bu nedenle yazılan mektup içeriğini destekleyen sanıkların TCK'nın 'suçu ve suçluyu övme' suçunu kapsayan 215. maddesinde yazılı suçu işledikleri anlaşılmıştır. Ayrıca sanıklara tayin edilen cezanın işlenen suçla orantılı olduğu, acil bir sosyal ihtiyaca cevap verdiği ve söz konusu cezanın demokratik bir toplum için gerekli olduğu sonucuna varılmıştır."

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamada, 53 belediye başkanına 2'şer ay 15'er gün hapis cezası verilmişti. Ceza, bin 875'er YTL para cezasına çevrilmişti. Ayrıca biri DTP'li 2'si SHP'li 3 belediye başkanı hakkında ise beraat kararı verilmişti. 

haber7



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,212 µs