15 – (8-3) = Aaa, Çelik! Bakan Çelik 15 – (8-3) = Aaa, Çelik! Bakan Çelik

En Sıcak Konular

15 – (8-3) = Aaa, Çelik! Bakan Çelik 5 Mayıs 2008 14:13 tsi
15 – (8-3) =  Aaa, Çelik! Bakan Çelik Yukaridaki sorunun 750 bin üniversite adayı tarafından bilinemeyen yanıtı elbette matematik sonuç veriyor. Ama bir de siyasi sonuç var. O sonuç, Cemil Çiçek’in konuşmaları ile listelenmeye başlayan ‘gidecek’ bakan isimleri ile ilgili.

Pazar günkü Sabah gazetesinin manşeti buydu; “15 – (8-3) =?” Haberi de şu; Üniversite sınavına giren yaklaşık 1.5 milyon öğrenciden yine yaklaşık 750 bin tanesi bu basit sorunun yanıtını verememişti!

Tabii sadece bu betimleme bile “sorumluyu” zımni olarak havuza itekliyor. Ama öncesi var.

Milliyet yazarı Fikrat Bila’ya konuşan üst düzey AKP’linin Cemil Çiçek olduğuna ilişkin spekülasyon, “tevatür” sıfatını çoktan kaybetmiş bulunuyor. Bakan Çiçek doğrulamasa da, açık soruları yalanlamış da değil.

Bu konuşmada en çok üstünde durulan noktalardan biri de kuşkusuz “rahatsızlık hissedilen bakanların değiştirilebileceği” söylemiydi.

Ve doğal olarak böylesi bir sorunun, yani “hangi bakanlardan rahatsızlık duyuluyor veya hangi bakan gider” sorusunun yanıtları içinde-açık kalpi olmak lazım-Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ilk üçe rahatlıkla giriyor.

İşte Sabah Gazetesi’nin manşetine çektiği matematik sorunun eşitliği bu anlamda Bakan Çelik’i işaret ediyor. Çünkü çok ses getiren ciddi başarısızlığın “odak noktası” elbette Milli Eğitim’in okulları.

Ne sorunun öğrenci ağzıyla “kazık” olduğunu söylemek mümkün ne de bunun sorumluluğunun bir başka kuruma veya üniversitelere çıkarılması. Bakan Çelik elbette öğrenciler bu basit soruyu bilemesin diye bir eğitim sistemi işaret etmiş değil.

Değil ama işin kuralı da bu. Eğer öğrencilerin, tam da “sınıfta kalmanın artık neredeyse imkansız hale getirildiği” bir günde bu soruyu yanıtlamayadıkları ortaya çıkıyorsa, fatura da eşyanın tabiatı gereği Milli Eğitim Bakanı’na kesiliyor.

Esasen Sabah Gazetesi’nin bu haberi manşetine çıkarması da ayrıca okunabilir. Sabah-ATV’nin “yandaş medya” yaratılıyor itirazları altında devredilmesinden duyulan rahatsızlık eğer doğru ise, bunu “içeriden bir mesaj” olarak algılamak da zor değil. 

Kısaca bu basit matematik işlemin sonucu öğrenciler bilemese de, politikacılar anlıyor; İşlem tamam!



Bu haber 1,567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,847 µs