En Sıcak Konular

CHP: Lagendijk haddini bilmelidir

5 Mayıs 2008 13:39 tsi
Kemal Anadol ''Yabancı oyuncular haddini bilmeli. CHP, AKP değildir. Lagendijk'i bu şekilde konuşturan iktidardan ve kendini beğenmiş, Lagendijk'ten utanç duyuyoruz'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, ''Artık AK Parti'nin yabancı oyuncusunun sahaya indiğini'' öne sürerek, ''Bu tür yabancı oyuncular hadlerini bilmelidir. CHP, AKP değildir. Biz, Lagendijk'i bu şekilde konuşturan Türkiye'deki iktidardan utanç duyuyoruz. Lagendijk gibi kendini beğenmiş, kendisini müstemleke valisi zanneden bu yabancı oyunculardan utanç duyuyoruz'' dedi.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Anadol, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk'e, CHP'ye yönelik sözleri dolayısıyla tepki gösterdi.

Anadol, ''AKP takımının yabancı oyuncusu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni müttefiki'' diye nitelediği Lagendijk'in, siyasal düşüncelerini Türkiye'deki güncel politik tartışmalara kadar uzattığını, CHP'ye saldırıya geçtiğini ifade etti. Lagendijk'in CHP için ''Tam bir felaket'' tanımlaması yaptığını, Türkiye'de AB'ye girmek için çalışan tek partinin AK Parti olduğunu ve CHP'den utanç duyduğunu söylediğini anlatan Anadol, ''Bu saldırılar niye?'' diye sordu.

Türkiye'ye gelen yabancıların, sıfatları ne olursa olsun, görevleri sırasında Türkiye'deki gelişmeler hakkında bir şeyler söyleyebileceklerini, bunun diplomatik dille olabileceğini anlatan Anadol, ''Düşüncelerini söylerler ve ülkelerine dönerler. Bugün bu olayda karşılaştığımız durum böyle değildir. Artık AKP'nin yabancı oyuncusu sahaya inmiş. İzmir'de bir konferans veriyor ve CHP'ye açıkça saldırıyor, onun da ötesinde Anayasa Mahkemesine talimat vermeye kalkıyor. Bunları rahatça yapabiliyor. İktidar partisinden, hükümetten teşvikten başka bir şey görmüyor'' dedi.

-''CHP, AB PROJESİNİN MİMARI''-

CHP'nin, Türkiye'nin AB'ye girme projesinin mimarı olduğunu belirten Anadol, 22. Dönem'de AB'ye uyum yasalarının tümümün CHP'nin olumlu oyuyla çıktığını söyledi.

Anadol, CHP'nin antiemperyalist özelliği ile laikliği, demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olarak görmesinin, ''Yabancı oyuncuların tepkisine yol açtığını'' savundu. Anadol, CHP'nin, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasını istediğini bildirdi.

-''OLUMSUZ DA ANLAŞIYORLAR''-

Lagendijk'in, türbanın üniversitelerde serbest bırakılması için yapılan anayasa değişikliğine ilişkin sözlerini de değerlendiren Anadol, değişiklikten sonra türbanın, ilköğretim ve ortaöğretime sirayet edeceğini söylediklerini anımsattı. Anadol, şöyle konuştu:

''Etti. Devlet dairelerine sirayet eder. Sağlık Bakanlığına gidiniz. TBMM'nin halkla ilişkiler bölümüne gidiniz. Sekreterlere, danışmanlara bakınız. Başörtüsü her yerde legal hale geldi. Bunu da biliyor Lagendijk gibiler. Olay şu: Ilımlı İslam modeliyle AKP'ye yol vermek, sırtını sıvazlamak, Türkiye'de herkes türbanlı hale gelince de 'Siz, AB standartlarına uymuyorsunuz, yaşam biçiminiz, felsefeniz buna aykırı' diyerek, Türkiye'nin AB talebini ellerinin tersiyle reddetmektir. O güne gelinmesini istiyorlar. AKP ise kapatılma davasına karşı, bir süredir unuttuğu AB can simidine sarılıyor. Olumsuz da anlaşıyorlar. Bu süreç içinde beraberler.''

Anadol, ''Lagendijk ve onun gibi düşünen yabancı oyuncuların, RP kapatılırken niçin sessiz kaldıklarını'', AİHM'nin Leyla Şahin davasında verdiği kararla ilgili niçin seslerini yükseltmediklerini sordu.

-''HADLERİNİ BİLDİRMESİNİ BİLİRİZ''-

Lagendijk'in, 1 Mayısta yaşanan olaylara sessiz kaldığını öne süren Anadol, şöyle devam etti:

''Madem AKP bu kadar demokrat parti onlara göre, 1 Mayısın üzerinden 3 gün geçti. Niye Lagendijk, 1 Mayıstaki insanlık dışı vandalizm uygulamalarına karşı eleştiri sesini yükseltmiyor? Bu tür yabancı oyuncular hadlerini bilmelidir. CHP, AKP değildir. CHP, onların talimat vermeye alıştığı politikacılar tarafından yönetilmiyor. Eğer Türkiye'de il il dolaşıp, siyasal polemik yapıp CHP'ye bu şekilde saldırmaya kalkarlarsa, alacakları cevap kötü olur. Onlara hadlerini bildirmesini biliriz. Bu şekilde polemiğin de ötesinde, 'CHP'den utanç duyuyoruz' sözlerini reddediyorum. Ve biz Lagendijk'i bu şekilde konuşturan Türkiye'deki iktidardan utanç duyuyoruz. Lagendijk gibi kendini beğenmiş, kendisini müstemleke valisi zanneden bu yabancı oyunculardan utanç duyuyoruz.''

-''SAVUNMAYA YÖNELİK''-

Bir soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Dine dayalı bir parti değiliz. Ortalama insanların partisiyiz'' açıklamasını değerlendiren Anadol, bunun, AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili, savunmaya yönelik açıklama olduğunu savundu. Anadol, ''23 Nisan resepsiyonundaki başörtülü katılımın bile az olması savunmaya yöneliktir. Türkiye, artık bu takiyeye alıştı'' dedi.

Anadol, başka bir soru üzerine 1 Mayıs olaylarıyla ilgili vermeyi planladıkları gensoru üzerinde bugün değerlendirme yapacaklarını, konunun netlik kazanacağını kaydetti.

aa



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,382 µs