En Sıcak Konular

CHP belgeseli gerçekte kaç paralık

5 Mayıs 2008 11:03 tsi
CHP yönetiminin, Kanaltürk'ün partiye 5.5 trilyon karşılığı yaptığı belgeselin piyasada ne kadara malolacağına ilişkin bir araştırma yaptırdığı ortaya çıktı. İşte fiyatı:

Medya ve tanıtım konusunda uzman ekibin, üçüncü sınıf bir şirket veya marketin tanıtım filminden kötü olan belgeselin en fazla 30 ile 50 bin dolara malolacağını tespit etmesi CHP yönetimini şok etti.

CHP'nin 5.5 trilyon karşılığında Kanaltürk'e hazırlattığı “Atatürk'ün Kurduğu Parti'nin Belgeseli” filminin CHP Genel Merkezi'ne aylar önce teslim edilmesine rağmen beğenilmediği için yayınlanmadığı ortaya çıkarken parti yönetiminin söz konusu belgeselin piyasada kaça yapılabileceğine ilişkin bir araştırma yaptırdığı da öğrenildi. İçinde milletvekillerinin de bulunduğu medya ve tanıtım konusunda uzman bir ekibin yaptırdığı araştırma sonucunda Kanaltürk'ten gönderilen ve birkaç CD'den oluşan belgeselin gerek teknik kalitesi ve gerekse çok dar tutulmuş muhtevasıyla en fazla 30 ile 50 bin dolara mal edilebileceği tespit edildi.

CHP'nin banka hesabından Kanaltürk televizyonunun banka hesabına aktarılan 4 milyon YTL'lik paranın yaklaşık 3 milyon YTL'sinin fa-turalandırılamaması üzerine Maliye Bakanlığı'nın konuyu Anayasa Mahkemesi'ne bildirmesinin ardından derinleşen skandal, Kanaltürk'ün paranın transferinden üç yıl sonra kestiği ve 5.5 milyon trilyonu bulan faturalar sonucu içinden çıkılmaz bir hal aldı. Kanaltürk, belgeselin tamamlanıp aylar öncesinden CHP'ye teslim edildiğini ve yayın haklarının partide olduğunu açıklayınca ise CHP için zor günler başladı.

Yeni Şafak'ın, tanıtım belgeselini izleyen CHP'lilerden edindiği bilgilere göre Süleyman Demirel, Rahşan Ecevit ve Necmettin Erbakan gibi siyasi tarihimizin önemli isimlerin yanısıra CHP'nin kilometre taşları arasında bulunan ancak bugünkü yönetime muhalif olan isimlerle de görüşülmedi. Belgesel sadece TRT ve CHP arşivinden elde edilen görüntülerle montaj yapılarak, özensiz bir seslendirmeyle hazırlandı.

ÜÇÜNCÜ SINIF BİLE DEĞİL

Belgesel için set bile kurulmadığı, canlandırma yapılmadığı için oyuncu da kullanılmadığı, sadece bilgisayarla bazı animasyonlar yapıldığı belirtili-yor. CHP yönetiminden bazı isimlerin belgeseli izledikten sonra “Üçüncü sınıf şirket veya market tanıtım filmleri bile bundan daha iyidir” yorumunda bulundukları öğrenildi. Belgeseli izleyen parti yöneticileri skandalın ortaya çıkmaması için “Belgeselin bu haliyle kesinlikle kamuoyunun önüne çıkartılmaması” yönünde karar aldılar.

MALİYE İNCELEYEBİLİR

Öte yandan CHP'den kanala ödenen paranın 'hibe olmadığı'nı ispat için ortaya sürülen bu belgeselin 5.5 trilyon edip etmeyeceği konusunun adli ve idari mercilerce araştırma konusu yapılabileceği de kaydedildi. Kurulma aşamasında Kanaltürk'e gönde-rilen paraların CHP'yi televizyonun gizli ortağı yaptığı, bu nedenle partinin çok zor bir duruma düşeceği yorumları yapılıyordu. 'Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'un 29. maddesine göre siyasi partiler radyo ve televizyon yayın izni almış şirketlere ortak olamıyor. CHP, Siyasi Partiler Kanunu'nun 67, Anayasa'nın 69. maddesindeki 'ticari faaliyette bulunma' yasağını da çiğnenmiş oluyor. Yine Siyasi Partiler Kanunu'nun 70. maddesinde yer alan 'bir siyasi partinin amacına aykırı şekilde gider yapma yasağı' yok sayılıyor. SPK'nın 72. maddesine göre 'parti üyelerine, diğer gerçek ve tüzel kişilere' hiçbir şekilde borç verilemior.


Film CHP'yi tedirgin etti

Kanaltürk'ün yasal olmayan ilişkiyle ilgili yaptırımdan kurtulmak için kanala ödemenin yapıldığı tarihten üç yıl sonrasına ait faturalar açıklaması ve ardından CHP'ye tanıtım açısından hiçbir değeri olmayan bir belgesel sunması kamuoyunu olduğu kadar bazı parti yöneticilerini de tatmin etmedi. Bazı parti yöneticileri Kanaltürk ile girilen bu ilişki için hoşnutsuzluğunu bildirirken, kanalın girişimlerini de “Kanaltürk sadece kendini kurtarmaya çalışıyor” biçiminde değerlendirdi. Kanaltürk yetkililerinin ise CHP yönetimi ile diyalogu sürdürüp partiyle arasını iyi tutmaya çalışması gözlerden kaçmıyor.

Yeni Şafak
 



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,646 µs