En Sıcak Konular

'TRT sanatçılarını depolayacak bile yer yok'

5 Mayıs 2008 10:45 tsi
Güzel Sanatlar Genel Müdürü Mustafa Atalar, 425 sanatçının Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmesini öngören TRT Kanunu tasarısına ilişkin, “Bizim sanatçıya ihtiyacımız yok. 425 sanatçıyı nereye koyacağım? Gelecek sanatçıları çalıştırmak bir yan

Atalar, Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülecek TRT Kanunu’nda değişiklik yapan ve 425 sanatçının Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmesini öngören tartışmalı yasa tasarısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Güzel Sanatların eğitimden, kaynak ve mekana kadar pek çok sorunu olduğunu belirten Atalar, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bin 400 sanatçının olduğunu, Devlet Opera ve Balesi ve Devlet Tiyatrosu sanatçılarıyla birlikte bu rakamın 5 bine çıktığını kaydetti. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün en az bütçesi olan genel müdürlüklerden biri olduğuna da dikkat çeken Atalar, “Bu nedenle biz de en büyük sorun kaynak, gelecek sanatçılara hatta güzel sanatların geneline kaynak yaratmak gerek. Bizim kendi bir yapımız var, o yapı tamamen bozulacak. Bizim sanatçıya ihtiyacımız yok. 425 sanatçıyı nereye koyacağım? Gelecek sanatçıları çalıştırmak bir yana depolayacağım bir yer bile yok. Genel Müdürlüğümüzün çoğu koro ve topluluklarının kendi konser salonları, prova salonları, idari mekanları bile yok” diye konuştu.

TRT’DEN MEKAN İSTEDİ

Türkiye’de kültür-sanat alanında büyük mekan sorunu olduğunu vurgulayan Atalar şöyle konuştu:

“TRT, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sanatçı verecekse mekanlarını da vermeli. Belki TRT’nin bize bağlanmasıyla, onların Ankara Radyo Evi gibi mekanlarından yararlanabiliriz. Böylece stüdyomuz yok, stüdyomuz olur, prova ve konser salonumuz olur. Mekan sorunu çözümünde bize yardımcı olabilirler, çünkü onların mekana ihtiyacı kalmayacak demektir, fazla personelini başka bir yere göndereceğine göre.”

24 SAAT KÜLTÜR SANAT YAYINI ÖNERİSİ

Güzel Sanatlar Genel Müdürü Mustafa Atalar, Türkiye’de sanat faaliyetlerinin yayın yoluyla yeteri kadar halka ulaştırılamadığını ifade ederek, devlet eliyle 24 saat yayın yapacak bir kültür sanat yayını önerisinde bulundu. Atalar,

“Devletin bir kanalında yalnızca 24 saat boyunca kültür-sanat yayını olsa, en azından insanların bir kültür-sanat adresi olur. Nitelikli yayınlar yapıldığında, olumlu gelişmeler olabilir. Burada önerim, madem TRT sanatçıları da bize geliyor, devlet 24 saat kültür-sanat yayını sunabilir. Programın içeriği Genel Müdürlüğümüz ve TRT tarafından müşterek hazırlanır, yayın hizmetini de TRT sunar. Böyle bir fayda da sağlanabilir” diye konuştu.

TASARI NE GETİRECEK?

Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülecek TRT Kanunu’nda değişiklik yapan tasarı, TRT'nin bazı birimlerinin kapatılmasını, hizmetine ihtiyaç kalmadığına karar verilecek personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmesini, sanatçıların nakil ve vize işlemlerinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılmasını öngörüyor.

Tasarıya göre, TRT Koordinasyon Kurulu kaldırılacak. Genel müdür yardımcılarından birinin elektronik yüksek mühendisi olması şartı aranmayacak. Geçici maddeye göre de yeni teşkilat düzenlemeleri nedeniyle kaldırılan, birleştirilen veya yapısı değiştirilen birimlerde unvanlı kadrolarda bulunanların görevleri, kanunun yayımı tarihinde sona erecek.

Görevi sona erenlerden yeni bir kadroya atanamayanlar ile yeni teşkilat ve kadro düzenlemeleri nedeniyle hizmetine ihtiyaç kalmadığına yönetim kurulunca karar verilen personel, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere 30 gün içinde TRT Kurumu tarafından Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilecek. Görevi sona erenlerden kurum kadrolarına atanamayan sanatçı unvanlı kadrolarda bulunan personel ise Devlet Sanatçıları ve Sanatçıların Sözleşmeli Olarak Çalıştırılmalarına Dair Esaslar çerçevesinde ihdas edilecek pozisyonlarda istihdam edilmek üzere 30 gün içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirilecek. Bu personelin atama ve vize işlemleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 3 ay içinde tamamlanacak. Ancak bu pozisyonlar, herhangi bir sebeple boşalması halinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılacak ve iptal edilen pozisyonlar 15 gün içerisinde Maliye Bakanlığı'na bildirilecek.

hurriyet



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,370 µs