En Sıcak Konular

Türkiye AB'ye kilitlendi!

5 Mayıs 2008 09:46 tsi
AB uyum çerçevesinde uzun zamandır çalışmaları süren kapsamlı çok sayıda yasa tasarısı, Meclis Genel Kurulu'na gelecek. Yoğun gündem nedeniyle bu hafta itibariyle Genel Kurul için geceleri de çalışma kararı alındı.

AB'ye uyum çerçevesinde uzun yıllardır Meclis'te komisyon çalışmaları süren köklü ve kapsamlı çok sayıda yasa tasarısı, önümüzdeki haftalarda Meclis Genel Kurulu'na gelecek. Bu tasarılar arasında Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve yabancılara mülk satışını ilgilendiren Tapu Kanunu da bulunuyor. Bu nedenle Genel Kurul, bu hafta gece mesaisinin yanı sıra, 9 Mayıs Cuma günü de çalışacak.

DEVRİM NİTELİĞİNDE KANUNLAR

Önümüzdeki haftalarda Meclis Genel Kurulu'nu hükümet tarafından “devrim niteliğinde” olarak tanımlanan çok kapsamlı yasa tasarıları bekliyor. Geçtiğimiz yıllarda AB müktesebatına uyum çerçevesinde gündeme gelen ve hazırlanması yıllar alan Türk Ticaret Kanunu ile Borçlar Kanunu yasa tasarıları, Aralık ayında Adalet Komisyonu'ndan geçtiği halde, bazı eksiklikler nedeniyle Genel Kurul'a gelemedi. Redaksiyon eksikliklerinin giderilmesinden sonra her iki kanun tasarısının görüşmelerine önümüzdeki haftalarda başlanması ve Meclis tatile girmeden görüşmelerin tamamlanarak yasalaşması bekleniyor.

KİŞİSEL VERİLER İÇİN AB STANDARDI

Bu hafta Adalet Komisyonu'na gelecek olan “kişisel verilerin korunması ile uyuşmazlık mahkemelerinin kuruluş ve işleyişini düzenleyen yasa tasarısı” ele alınacak. Doğrudan bir AB standardı olan tasarının görüşmelerinin tartışmalı geçmesi bekleniyor. Ayrıca Çevre Komisyonu; Su Ürünleri Yasası'nda değişiklik öngören yasa tasarısını, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu ise Elektronik Haberleşme Kanunu ile Posta Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıyı 7 Mayıs Çarşamba günü görüşecek.

YABANCILARA MÜLK SATIŞI

Çeşitli askeri kanunlarda değişiklik öngören 4 yasa tasarısı ile yabancılara mülk satışını yeniden düzenleyen yasa tasarısı da, Genel Kurul gündemine alınacak. Yine bu hafta TRT Kanunu'nda değişiklik yapılmasını içeren düzenleme de Genel Kurul'da görüşülecek. Tasarı, TRT'nin, yerel, bölgesel ve ulusal radyo ve televizyonlarla sözleşme, anlaşma ve protokol yapabilmesini öngörürken, bölge müdürlüklerinin kapatılarak, yerine müdürlükler ve haber büroları oluşturulmasına da imkan tanıyor. Bu tasarı hazırlanırken AB üyesi ülkelerde devlet televizyonu statüsünde bulunan dünyaca ünlü kuruluşların yasal durumları gözden geçirildi.

Türkiye AB troykası toplanıyor

Ankara, AB ile ilişkiler açısından haraketli bir hafta yaşayacak. Bakanlar düzeyindeki Türkiye-AB troykası toplantısı salı günü Ankara'da gerçekleştirilecek. Toplantıya, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın yanısıra AB Dönem Başkanı Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Dr. Dimitrij Rupel, 1 Temmuz'da AB başkanlığını devralacak Fransa'nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Pierre Jouyet ile Avrupa Komisyonu'nun Genişleme'den Sorumlu Üyesi Olli Rehn katılacak. Bu arada, Fransa'nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Jouyet ve Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn Ankara'da ikili temaslarda da bulunacak.

yenişafak



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,471 µs