En Sıcak Konular

Yine Troyka toplantısı, yine ‘orantısız güç’

4 Mayıs 2008 23:35 tsi
Ankara’da salı günü yapılacak Türkiye-AB Troykası toplantısı öncesinde yine Türk polisinin “orantısız güç” kullandığı eleştirileri yapılıyor. Benzer bir durum, Mart 2005’de yapılan Troyka toplantısı öncesinde de yaşanmıştı.

AKP, Dışişleri Bakanları düzeyindeki Türkiye-AB Troykası toplantısı öncesinde, AB tarafından uzun bir süreden beri ısrarla talep edilen TCK’nın 301. maddesine ilişkin değişikliğin parlamentodan geçmesine sağladı. AB, 301 değişikliğinin onaylanmasını “ileri bir adım” olarak nitelendirerek olumlu tepkiler verdi. Bu olumlu tepkilerin Troyka toplantısı sırasında AB heyetince dile getirilmesi bekleniyor.

Ancak, 1 Mayıs’ı İstanbul’da Taksim’de kutlamak isteyen çalışanlara güvenlik güçlerince “orantısız güç” uygulanmasının, Troyka toplantısındaki havayı etkileyip etkilemeyeceği tartışılıyor.

Mart 2005’in tekrarı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir gün önceden İstanbul’da düzenlenen bir gösteri sırasında polis tarafından aşırı güç kullanılması, 7 Mart 2005’de Ankara’da yapılan Troyka toplantısına, gölge düşürmüştü. Dönemin AB Başkanı Lüksemburg Dışişleri Bakanı Assellborn, söz konusu gösteri sırasında çekilen görüntülerin karşısında “şoke” olduklarını belirterek “Her türlü şiddeti kınıyoruz. Orantısız güç kullanıldı. Bu görüntüler Türkiye’ye yakışmıyor” demişti.
Türk heyetine başkanlık eden dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, gösteri sırasında yaşananların “Üzüntü verici” olduğunu kaydederek, gerekli incelemelere başlandığını söylemişti.

‘Vali ika edici değil’

Ankara’daki üst düzey bir AB diplomatı, güvenlik güçlerinin 1 Mayıs’taki tavrının Troyka toplantısında AB tarafınca gündeme getirilip getirilmemesi konusunda kesin bir şey söyleyemeyeceğini, İstanbul Valisi Muammer Güler’in açıklamalarının çok ikna edici olmadığı izlenimini edindiğini söyledi.
Toplantıda Türk heyetine Dışişleri Bakanı Ali Babacan, AB heyetine AB Dönem Başkanı Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel başkanlık edecek. AB heyetinde sonraki dönem başkanı Fransa’nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Pierre Jouyet ve Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de bulunacak.

Milliyet



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,563 µs