En Sıcak Konular

Ekren: Ekonomimiz yeni eşiklere geldi

4 Mayıs 2008 22:55 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Türkiye'nin dünyanın 17'nci, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi haline geldiğini belirtti.

Ekren, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda iş adamlarıyla düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin 2002'den bu yana kişi başına düşen milli geliri artarken, kişi başına düşen borç miktarının azaldığını söyledi.

Gelir artışında özel sektörün yatırımlarının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Ekren, ''Türkiye ekonomisi, son 5 yılda hem dünya ekonomisi hem de bölge ekonomileri arasında önemli bir yere geldi'' dedi.

Nazım Ekren, ''2007 sonu itibariyle Türkiye, GSYH dediğimiz, yani Türkiye içinde üretilen mal ve hizmetler toplamında 659 milyar dolara çıktı. Türkiye ilk kez önemli bir eşik olan 500 milyar dolarlık eşiği geçti. Bunun anlamı da çok net. 500 milyar dolar eşiği geçen ekonomi, artık yerli ve yabancı yatırımlar için cazibe merkezidir'' diye konuştu.

Türkiye'nin, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) ile önemli bir ülke haline geldiğini bildiren Ekren, şöyle devam etti:

''Türkiye dünyanın 17'nci, Avrupa'nın ise 6'ncı büyük ekonomisi haline geldi. Türkiye ekonomisinin geçiş dönemindeki bazı kırılganlıklardan kurtulduğunu söyleyebiliriz. Ekonomimiz yeni eşiklere geldi. Dolayısıyla bu yeni eşikleri sanayici ve iş adamlarımızla birlikte değerlendirip el ele vererek, 2023 hedefimiz olan dünyanın 10'uncu büyük ekonomisine birlikte ulaşabiliriz.''

Yeni dönemde, özellikle üretim ve enerji alanındaki yatırımlara öncelik vereceklerini, teşvik sisteminde de önemli değişikliklere gittiklerini belirten Nazım Ekren, şunları kaydetti:

''Bakanlar Kurulunda bu konuyla ilgili görüşme yaptık. Yeni bölgesel teşvik sistemini hayata geçireceğiz. Hükümet tarafından belirlenen bölge ve alanda yapılacak yatırımlar için bölgesel ve yerel teşvik sisteminin önemli avantajları olacak. Belirlediğimiz bölge ve alanda yatırım yaparsanız daha fazla teşvik alacaksınız. Yapılacak büyük yatırımlarla ilgili, özelikle yurt dışından gelecek yatırımcılar için yine özel teşvikler sağlanacak. Bunu da birkaç hafta içinde duymaya başlayacaksınız.''

Hükümet olarak enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedeflerinden olduğunu ifade eden Ekren, enflasyon artış trendini tetikleyen en önemli etkenler olan gıda ve enerjideki artışların üzerinde durduklarını, GAP'a da büyük önem verdiklerini sözlerine ekledi.

Devlet Bakan Ekren, AK Parti Adana İl Teşkilatını da ziyaret etti. 
 
Zaman



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,965 µs