27 Mayıs benzetmesi | " /> 27 Mayıs benzetmesi | "/>

En Sıcak Konular

AK Parti'den iddianameye 27 Mayıs benzetmesi

4 Mayıs 2008 20:37 tsi
AK Parti'den iddianameye 27 Mayıs benzetmesi AK Parti'nin ön savunmasıyla ilgili ilginç ayrıntılar ortaya çıkıyor. 98 sayfalık savunmada, iddianame ağır bir dille eleştiriliyor, iddianame için '27 Mayıs destekçileriyle aynı bakış açısına sahip" deniliyor.

İddianame ile 27 Mayıs darbesi arasında ilişki kuruluyor: "27 Mayıs destekçileriyle aynı bakış açısına sahip. Darbeyi öven, Adnan Menderes ve arkadaşlarının idam edilmesinin coşkuyla karşılandığının iddia edildiği ortamda savcının bunları dile getirmiş olması 27 Mayıs'ı yüceltenlere destek niteliğindedir." Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya da eleştirilerin hedefinde. Savcının Türkiye'deki değişimi algılayamadığı ve siyasî bir üslup kullandığı belirtiliyor. AK Parti lideri Erdoğan'ın 'beyaz çarşafla yola çıktık' sözünün 'halkı devlet aleyhine kışkırtmak' olarak yorumlanmasına verilen cevap kısmında 27 Mayıs darbesine atıfta bulunuluyor. Başbakan'ın konuşmasının takdir edilmesi gerektiği ifade edilerek, "CHP lideri Baykal'ın Adnan Menderes'ten bahsederek idam sehpası hatırlatmasında bulunması karşısında söylenmiş bir sözdür. Böyle bir yaklaşım savcıyı bir hukuk adamı olmak yerine muhalefetin diliyle konuşan bir kimliğe büründürmüştür." deniliyor.

İddianamede Erdoğan'ın 'beyaz çarşaf' sözü için şunlar kaydedilmişti: "Başbakan partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, '...Biz yola çıkarken demokrasiye inanmış insanların söylediğini söylüyoruz. Biz o beyaz çarşaflarla yola çıktık. Biz bu konuda bedel ödemeye hazırız...' demiş, kefen veya idam gömleğiyle özdeşleşen 'beyaz çarşaf' betimlemesiyle devleti ve toplumu dönüştürme kararlılığını ve bu uğurda neleri göze aldığını vurgulamış, ölüm ve idam çağrıştırmalarıyla halkın bir kısmını laik devlet aleyhine kışkırtıcı tavrını sürdürmüştür." AK Parti, bu suçlamaya şu karşılığı verdi: "Başbakan, bu sözleriyle toplumu değiştirmeyi ve dönüştürmeyi değil, demokrasiyi ve milli iradeyi koruma uğruna ölümü bile göze aldığını vurgulamıştır. Başbakan'ın konuşması takdir edilmesi gereken bir konuşmadır. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Adnan Menderes'ten bahsederek idam sehpası hatırlatmasında bulunması karşısında söylenmiş bir sözdür. Böyle bir yaklaşım savcıyı bir hukuk adamı olmak yerine muhalefetin diliyle konuşan bir kimliğe büründürmüştür."

Söz konusu olay, Baykal'ın parti grubunda yaptığı konuşmada Erdoğan'a 'idam sehpası'nı hatırlatmasıyla başlamıştı. Baykal, "Anayasa yeniden yapılamaz mı? Elbette yapılır. Düşmanı atarsın, devleti yeniden kurarsın. Bayrağı dikersin. Parayı bastırırsın. Yapanlar yapmış... İhtilali yaparsın. İdamı göze alırsın... Anayasa toptan yenilenir." demişti. 27 Mayıs kıyaslamasının kaynağı ise Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan'ın darbenin coşkuyla karşılandığı yönündeki sözü. Çölaşan, "Kadın olmak" konulu sempozyumda, "Kimse idam cezasını istemez, ama o dönemde bunlar idam edildiğinde toplumsal bir coşku vardı." şeklinde konuşmuştu. İddianamede Erdoğan'ın, "Ölümün nerede ne zaman geleceği belli mi? Musalla taşına yatırıldığınız zaman 'Falanca cumhurbaşkanıydı, falanca başbakandı' veya 'Cumhurbaşkanı niyetine ya da başbakan niyetine' demeyecekler. "Er kişi niyetine' diyecekler." şeklindeki konuşması da laikliğe aykırı bulunmuştu. Ön savunmada bu suçlamaya şöyle cevap verildi: "Bu sözler fedakarlık, feragat ve tevazuya örnek olabilir ancak laikliğe aykırı olamaz."
 
Zaman



Bu haber 282 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,738 µs