En Sıcak Konular

CHP'li Öymen AK Parti'den yardım istedi

4 Mayıs 2008 22:33 tsi
CHP'li Öymen AK Parti'den yardım istedi CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Avrupalı diplomatların ve yabancı basının CHP'yi eleştirmeleri karşısında AK Parti'nin kendilerini savunmasını beklediklerini söyledi.

Öymen "Siz eğer bizim partimize değil de AK Parti'ye karşı buna benzer bir söz söylemiş olsaydınız buna ilk biz karşı çıkardık. Siz bize karışmayın, iç politikamıza karışmayın diye. Ama bakıyoruz, muhalefet partilerine böyle bir suçlama olduğunda iktidardan hiç ses yok" dedi.

Bursa'da partisinin il binasında basın toplantısı düzenleyen Öymen, çeşitli konulardaki görüşlerini dile getirdi. AK Partiye açılan kapatma davasının ardından yabancı ülkelerde parlamenterlerin AK Parti lehine yaptığı açıklamalara sert tepki gösteren Öymen, Türkiye'nin iç meselelerine müdahale edildiğini iddia etti.

Avrupalı parlamenterlerin, yabancı tiplomat ve gazetecilerin, AK Parti iktidarının kurtulması için Türkiye'ye baskı yapılması çağrısında bulunduğunu savunan Öymen, şöyle konuştu: "İnanılır gibi değil. Açılan kapatma davasını bir hukuk darbesi olarak nitelendiriyorlar. Ne hakla. Hangi yetkiyle. Sizin bütün yapabileceğiniz şey, Avrupa yasalarının Türkiye'de uygulanmasını talep etmektir. Başka hiçbir yetkiniz yoktur. Siz Türkiye'nin iç politikasında bir oyuncu değilsiniz. Bir partinin taraftarı gibi, borazanı gibi çıkıp televizyonlarda beyanatta bulunamazsınız. Türkiye AB ilişkilerinin tarihinde böyle bir olay yoktur."

"BİZ OLSAYDIK, AK PARTİNİN ELEŞTİRİLMESİNE İZİN VERMEZDİK"

Öymen, bu süreçte, CHP'nin de çok ağır bir dille eleştirildiğini hatırlatarak, AK Parti'nin bu eleştirilere sessiz kalmasına tepki gösterdi.

"Bir tanesi kalkıyor, iktidarı göklere çıkartıyor, anamuhalefet partisi için söylemediğini bırakmıyor" diyen öymen, şöyle devam etti: "Buna hakkınız yok. Bunun peşinden gideceğiz. Önümüzdeki haftadan itibaren mecliste bununla ilgili girişimlerde bulunacağız. Hele böyle Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanlığı gibi görevlerde bulunan insanların Türkiye'de iç politikayla ilgili söz söyleme hakkı yoktur. Avrupa'da da bunun örneği yoktur. Hiçbir ülkede gidip yabancılar iç polikita hakkında çeşitli partileri suçlayıcı, aşağılayıcı beyanda bulunamazlar. Bu Avrupa kültürüne de aykırıdır, Avrupa'nın temel değerlerine de aykırıdır."

AK Parti'nin eleştirilmesi durumunda CHP olarak buna ilk karşı çıkanın kendileri olacağını savunan Öymen, "Bunu yapan insanlar tarafsızlıklarını yitirmişlerdir ve bizim gözümüzde en ufak bir saygınlıkları kalmamıştır. Siz Türkiye'de bir siyasi partinin goygoyculuğunu yapamazsınız, destekçiliğini yapamazsınız. Bir siyasi partiyi, içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için onun karşısındaki partileri aşağılayıcı beyanda bulunamazsınız. Buna hiç hakkınız yok. Siz eğer bizim partimize değil de AK Parti'ye karşı buna benzer bir söz söylemiş olsaydınız buna ilk biz karşı çıkardık. Siz bize karışmayın, iç politikamıza karışmayın diye. Ama bakıyoruz, muhalefet partilerine böyle bir suçlama olduğunda iktidardan hiç ses yok. Kendi ülkenizdeki siyasi parti ve yargı organlarına saldırılar olacak siz suskun kalacaksınız. İşte bu olmaz. İktidar gerçekten puan kaybetmiştir. Size düşen şuydu, diyecektiniz ki 'bırakınız, bizim davamız yargıyla bizim aramızdadır. Bizim siyasi mücadelemiz bizimle diğer partiler arasındadır. Ama hiçbir şekilde sizi bu işlere karıştırmayız. Siz AB normları ile ilgili konuşun" diye konuştu.

"1 MAYIS'TA BİBER GAZI KULLANILMASINI MECLİSE TAŞIYACAĞIZ"

Öymen, 1 mayıs olayları nedeniyle de hükümeti ve güvenlik güçlerini suçladı. Yaşanan olayları 'utanç verici' olarak nitelendiren Öymen, biber gazının insan sağlığına zararlarına değinerek, konuyu meclise taşıyacaklırını aktardı.

Bir sendika binasına girilerek biber gazı kullanılmasını eleştiren Öymen, "Biber gazı, yasadışı hiçmir eyleme bulaşmamış bir sendikanın binasında kullanılıyor. Ne cesaretle, hangi cesaretle, kimden yetki alarak, kimdir bunun sorumlusu. İşte bunu önümüzki hafta meclise getirerek hükümetten bunun hesabını soracağız. Bu kabul edilemez birşey. Ne yazıkki, Türkiye'de kendi yandaşlarıyla ilgili birşey olunca kıyameti koparan Avrupalılar, bu kadar insanlık dışı, demokrasi ve insan hakları karşıtı eylemler karşısında 'bunu anlamakta zorluk çektir' diyerek iktidarı himaye etmeye çalışıyorlar. Biz CHP olarak bunun peşini bırakmayacağız. Bu insanlık dışı uygulamada bulunan güvenlik güçlerinden ve siyasilerden mutlaka mecliste hesap soracağız. Önümüzdeki günlerde neler yapacağımızı göreceksiniz. Ama bu işin peşini bırakmayacağız bilesiniz" şeklinde konuştu.
 
Zaman



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,010 µs