En Sıcak Konular

Dikkat çekmek için 3 bin genç kitap okudu

4 Mayıs 2008 14:42 tsi
Giderek azalan kitap okuma alışkanlığına dikkat çekmek amacıyla üç bine yakın genç, 24 ilin işlek meydanlarında iki saat boyunca kitap okudu.

Daha önce iki kez kitap okuma etkinliği düzenleyen Toplum Gönüllüleri, İzmir'de Kıbrıs Şehitleri Sokağı'nda kitap okudu. Üniversitelerde öğrenci toplulukları veya kulüpler şeklinde örgütlenerek eğitimden sağlığa, yoksullukla mücadeleden demokrasi ve insan hakları eğitimlerine kadar çeşitli alanda sosyal sorumluluk çalışmaları yürüten toplum gönüllüsü gençler, bu kez de ülkemizde kitap okuma alışkanlığının yaygınlaşması için meydanlara çıkıyor. Toplum gönüllüsü gençler aynı amaçla İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerin işlek meydanlarında iki saat boyunca kitap okudu.

Günümüzde hazır bilgiye eğilimin artması, iletişim araçlarının yanlış kullanılması gibi bir takım sebeplerle kitap okuma alışkanlığının hızla azaldığını söyleyen Toplum Gönüllüleri İzmir Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Müge Kılınç, "Azalan okuma alışkanlığı ile birlikte araştırmacı kimliğin kaybolması, bilinçli bilgi ediniminden uzaklaşıp hazırcılığa yönelim gibi aksaklıklar da kendini hissettiriyor. Toplum Gönüllüleri bilgiye sahip olarak yorum yapabilmek, bilgi toplumu oluşturabilmek için kitap okuma alışkanlığının edinilmesinde örnek olmak istiyor. Ülkemizin kültürel gelişimine katkıda bulunmak ve gençlerin toplumsal sorunlara yönelik olarak sorumluluk üstlenip bu sorunların çözümünde inisiyatif kullandığını da göstermek amacıyla bu etkinlikleri düzenliyoruz." diye konuştu.

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) gençliğin enerjisini toplumsal faydaya dönüştürmeyi hedefleyen bir değişim dönüşüm projesi olduğuna dikkat çeken Kılınç, Aralık 2002'de kurulan Toplum Gönüllüleri'nin 18-25 yaş arasındaki gençlerin bir parçası oldukları toplumun sorunlarına karşı farkındalıklarını artırmayı ve gençlerin bu sorunların bir parçası olmak yerine, çözüme yönelik sosyal sorumluluk projeleri üretip hayata geçirmelerini hedeflediğini anlattı.

"Eleştirmek değil, değiştirmek için" sloganıyla yola çıktıklarını; üniversitelerde öğrenci toplulukları, kulüpleri ya da grupları şeklinde yapılandıklarını ifade eden Kılınç, "Türkiye'nin dört bir yanındaki 63 üniversite, 71 yerleşkede bulunan Toplum Gönüllüsü gençler, bulundukları yerelin sorunlarına yönelik olarak projeler geliştiriyorlar. Vakıf gençlere ürettikleri bu projeleri sürdürebilmeleri için maddi ve teknik olarak destekte bulunuyor. Geliştirilen 5 Anahtar Eğitim sistemi ile akran eğitim modeliyle gençlere sivil toplum, gönüllülük, ekip çalışması, kaynak üretme gibi sürdürülebilir proje yönetme gibi konularda eğitimler veriliyor. Bu eğitimleri tamamlayıp bir sürdürülebilir sosyal sorumluluk projesinde yer alan genç TOG kimlik kartı kazanıyor ve o da bir Toplum Gönüllüsü oluyor." dedi.

Kuruluşundan bu yana yaklaşık 4 yıl geçen Toplum Gönüllüleri, 70 üniversite bünyesinde öğrenci topluluğu, kulübü, grubu olarak faaliyet göstermekte. 12 bin Toplum gönüllüsü genç, sürdürdükleri 200'den fazla projeyle 611 bin 456 saat gönüllü hizmet yaptı. Bu projeler ile 104 bin 419 kişiye hizmet götürülerek 1 milyon 433 bin 100 YTL'lik katma değer üretti.

zaman



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,979 µs