Türkiye'de bölünme var! | " /> Türkiye'de bölünme var! | "/>

En Sıcak Konular

Rehn: Türkiye'de bölünme var!

4 Mayıs 2008 13:04 tsi
Rehn: Türkiye'de bölünme var! Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Oxford Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çok boyutlu yeni bir siyasi krizden geçtiğini söyledi.

Farklı grupların mücadele içinde olduğunu savunan Rehn şöyle konuştu: "Bir tarafta laikler var. Bunlar liberal laik olmaktan daha çok, aşırı laikler. Diğer tarafta Müslüman demokratlar. Bunlar reform geçirmiş eski İslamcılar. Fakat din bu hikâyenin sadece bir parçası."

Yeni siyasi tansiyon

Türkiye'yi daha açık, demokratik ve kendine güvenen bir topluma dönüştürecek reformların AB süreciyle hayata geçirildiğini anlatan Rehn, "Şu anda AKP aleyhine açılan kapatma davasıyla Türkiye yeni bir siyasi tansiyon sürecinden geçiyor. AB'nin bu davaya tepkisi, reddetmek oldu. Çünkü AB demokrasilerinde siyasi partilerin kapatılma davaları normal değildir. AB, aday ülke olduğu için Türkiye'de yaşananlara kayıtsız kalamaz. Şeytanı duvara resmetmeyelim bunu, yapmak zorunda değiliz."

Sivil toplum ihtiyacı

Orhan Pamuk'un Kar romanını tekrar okumaya başladığını anlatan Rehn, romanda aşırı laiklerle Müslüman demokratlar arasında yaşananların sadece afaki olmadığını öne sürdü ve bugünkü Türkiye'nin gerçekçi analizine dayandığını düşünmeye başladığını savundu. Rehn, "Ben, Türkiye'nin güçlü sivil toplumunun daha iyi bir diyalog çağrısında hayati bir rol oynayacağına inanıyorum. Şimdi yargıyla ilgili ve demokratik reformları bütünüyle yeniden başlatmak ve uzlaşma ruhu yaratmak çok önemli. 301'inci maddenin değiştirilmesi memnuniyet verici bir adımdı. Fakat daha fazlası yapılmalı. Türkiye tekrar yol ayrımında ve demokrasi, hukukun üstünlüğü ve demokratik laiklik için bastıracak kendine güvenen sivil topluma ihtiyacı var."

Baykal: Kaygı verici

Rehn'in sözlerine tepki CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dan geldi. Baykal, "Türkiye'de yaşananların ne olduğu konusunda hepimizin teşhisleri var. Maalesef, Türkiye, AKP iktidarı döneminde kaygı verici bir dağılma süreci içine girmiştir. Bu gidişin gidiş olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu sürdürülemez. Vatandaşlarımız bu teşhisi yaptığı takdirde ben inanıyorum Türkiye'nin tekrar bu dağılma sürecine bir nokta koyup yeniden bir toparlanma, dayanışma, bütünleşme sürecine girmesi kaçınılmazdır."

haber10



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,528 µs