son sırlar | " /> son sırlar | "/>

En Sıcak Konular

Saddam'ın idamındaki son sırlar

4 Mayıs 2008 10:00 tsi
Saddam'ın idamındaki son sırlar Saddam'ın idam cezasının bu yüzden Kurban Bayramı'nda infaz edildiği ortaya çıktı. Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak el Rubai Saddam Hüseyin'in idamıyla ilgili ayrıntıları anlattı. Anlattıklarından bir değil birden çok ilginç nokta çıktı!

Rubai, Saddam'ın 30 Aralık 2006'da Kurban Bayramı'nın birinci gününde idam edilmesi sırasında kasıtlı olmayan birçok hata yapıldığını itiraf etti. 'Biz darağacına çıkmayı biliyorduk, fakat daha önce kimseyi idam etmemiştik' diyen Rubai, şunları söyledi: "Önce doğrudan idam odasına gittik fakat kararın sanığa başka bir odada tebliğ edilmesi gerektiğini söylediler. Bundan sonra beyaz bir gömlek, ceket ve pantolon giyen Saddam'ı yeniden idam odasına getirdik. Ben sağ tarafında duruyordum. Üç dakika boyunca bana baktı ve sonra, 'Korkma' dedi. O idam edilecekti, ben niye korkacakmışım?" Gardiyanlardan sanığa nazik davranmalarını istediğini söyleyen Rubai, infaz edilene kadar Saddam'a aşağılayıcı herhangi bir davranışta bulunulmadığını vurguladı. Rubai, gardiyan ve cellatların Adalet Bakanlığı çalışanı olduklarını gerekçe göstererek, bundan sonra meydana gelen olaylardan hükümetin sorumlu olmadığını savundu. Rubai, "İnfazın ardından size aktarmaktan utanç duyacağım olaylar yaşandı" dedi.

Muvaffak el Rubai, sert eleştirilere neden olan infazın Kurban Bayramı'na denk gelmesi konusunda ise şunları söyledi: "Üzerimizde çok büyük bir baskı vardı. Arap ülkeleri ve hatta diğer bazı ülkeler idamı gerçekleştirmememiz ve Saddam'ı Irak dışında bir hapishaneye göndermemiz için baskı yapıyordu. Amerikalılar da idam konusunda bölünmüştü." Rubayi, baskıların artması nedeniyle infaz sürecini hızlandırmak zorunda kaldıklarını savundu. Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı, Saddam Hüseyin'in Kurban Bayramı henüz başlamadan idam edildiğini savundu.

Rubai, "Başkan Bush, Saddam Hüseyin'in idamını coşkuyla karşıladı mı?" sorusuna ise, "Evet, elbette" cevabını verdi.

Amerikan güçlerine karşı savaşmak üzere Irak'a Suriye üzerinden gelen direnişçilere dikkat çeken Muvaffak el Rubai, Şam yönetiminin bu hareketlerden haberdar olduğunu öne sürdü. Rubai, "Suriye rejiminin istihbarat üzerine kurulu olduğu herkesin bildiği bir şey. Orada rejimden habersiz bir sinek bile uçamaz." dedi. Irak Baas Partisi lideri İzzet El Duri'nin Suriye'de faaliyet gösterdiğine dair ellerinde sağlam bilgiler olduğunu söyleyen Rubai, "Elimizdeki delillere rağmen Duri'nin ülkelerinde olduğunu reddediyorlar. Abdullah Öcalan'ın Suriye'de olduğunu da inkar ediyorlardı. Fakat Türk Ordusu sınıra dayanınca onu Uganda'da Türk yetkililere teslim ettiler" diye konuştu.

Bölgede terörü etkisiz kılmanın tek yolunun işbirliği olduğunu vurgulayan Muvaffak el Rubai, "Suudi Arabistan, Ürdün, Suriye, İran, Türkiye ve Irak teröre karşı ittifak yapmalı. ABD'nin teröre karşı savaş ilan etmesi gibi bölgesel bir savaş ilanında bulunmalı" şeklinde konuştu. Rubai, bunun tüm bölge ülkelerinin çıkarına olacağını vurguladı. 

cha



Bu haber 1,759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,357 µs