En Sıcak Konular

'Enerji taşımacılığı boru hatlarına kaydırılmalı'

3 Mayıs 2008 18:01 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, doğalgaz ve petrolün tankerlerle Türk boğazlarından geçişinin Türkiye için ciddi bir endişekaynağı olduğunu belirterek, enerji taşımacılığının boru hatlarına kaydırılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, "15'inci Orta Avrupa Ülkeleri Cumhurbaşkanları Zirvesi"nin son gününde "Entegrasyon, Güçlü ve Rekabete Dayana nEkonomi Olanağı, Enerji Perspektifleri ve Güçlükleri" oturumunda İngilizce bir konuşma yaptı.
 
Konuşmasında Türkiye'nin bölgesel konumuna değinen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Orta ve Güneydoğu Avrupa'yla coğrafi olduğu kadar tarihi, kültürel veekonomik bağları olduğuna işaret ederek, bölgede barış ve istikrarın korunmasında önemli yeri olduğunu vurguladı.
 
Gül, zirveye katılan tüm ülkelerin ekonomi ve refah düzeylerininbölgenin güvenliği ve istikrarına doğrudan etkisi bulunduğunu da dile getirdi.
 
Türkiye'nin reformlarla daha da büyüyen ekonomik dinamizminin, Türkiye için olduğu kadar Avrupa'nın için de büyük anlam taşıdığını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, karşılıklı yatırımlar ve artan ticaret hacminin de bunu kanıtladığını söyledi.
 
Gül, Türkiye'nin, Avrupa ile olan ekonomik ilişkilerinin ulaştırma, turizm, iletişim gibi alanlardaki gelişmeler sayesinde çeşitlilik kazandığını kaydetti.
 
Enerji arz güzergahları...
 
Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2030 projeksiyonlarına göre, fosil yakıtların gelecekte de enerji karışımlarının ana unsuru olacağına dikkati çeken Gül, bu maddelerin ticaretinin hızla yayılacağını, petrol ve gaz tüketen ülkelerin ithalatının daha da artacağını belirtti.
 
Gelecekte doğalgaz talebinin diğer yakıt türlerine göre daha da artmasının beklendiğini anlatan Gül, Türkiye'nin enerji politikasının temellerini, ithalat bağımlılığının azaltılması, enerji kaynakları ve ulaşım yollarının çeşitlendirilmesi ile Avrupa'nın enerji güvenliğin ekatkıda bulunmanın oluşturduğunu ifade etti.
 
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, dünya ve Avrupa için önde gelen hidrokarbon sağlayıcıları için doğal bir enerji koridoru olduğunu söyledi.
 
"Bizim enerji güvenliği stratejimiz, Avrupa Birliği'nin enerji arz güzergahlarının çeşitlendirilmesi politikası ile örtüşmektedir" diye konuşan Cumhurbaşkanı Gül, bunun da Türkiye için bölgesel işbirliğinde yeni bir alanın açılması anlamına geldiğini belirtti.
 
Nabucco projesi
 
Enerji arz güvenliğinin dış politika, ulusal güvenlik, ekonomik kalkınma ve küresel istikrar ile yakından ilişkili hale geldiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Nabucco projesinin hayata geçirilmesi ve Türkiye-Yunanistan-İtalya koridorunun tamamlanmasının ülkeler arasındaki karşılıklı bağı sağlamlaştıracağını kaydetti.
 
Almanya'nın, kısa süre önce Nabucco'ya altıncı ortak olarak katıldığını anımsatan Gül, yeni katılımın süreci hızlandıracağına olan inancını da dile getirdi.
 
Gül, Türkiye'nin, bu projeyi bir an önce bitirme konusunda siyasi irade ve kararlılığa sahip olduğunu vurgulayarak, proje ortaklarının da bu konuda üstlerine düşeni yapacağına inandığını söyledi.
 
Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı'nın, Avrupa enerji güvenliğine katkıda bulunacak projelerden biri olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bu projenin Türkiye-Yunanistan ayağının gerçekleştirilmesiyle Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda Avrupa'nın dördüncü ana enerji yolu olacağını belirtti.
 
Türkiye'nin, temel doğal gaz tedarikçisi Rusya'nın yanı sıra İran ve Azerbaycan'dan doğal gaz, Cezayir ve Nijerya'dan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) aldığını anlatan Gül, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan doğal gazının da Transkafkas hattının tamamlanmasıyla Türkiye üzerinden Batı'ya açılacağını kaydetti.
 
"Boğaz geçişlerinden endişeliyiz"
 
Hidrokarbon kaynaklarının Türk boğazları aracılığıyla taşınmasının ortaya çıkaracağı çevresel risklerinin son 10 yıldır tartışıldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Karadeniz limanlarından ithal edilen doğalgaz ve petrolün tankerlerle Türk boğazlarından geçişinin Türkiye için ciddi bir endişe kaynağı olduğunu belirtti.
 
Gül, boğazlarda meydana gelecek bir tanker kazasının pek çok tehlikeyi beraberinde getireceğine dikkati çekerek, "Türk boğazlarında meydana gelebilecek bir çarpışmanın etkisiyle oluşacak patlama, yalnızca binlerce insanın hayatını tehlikeye atmakla kalmayacak aynı zamanda şehirlere ve doğal çevreye, telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir. Böyle bir felaket aynı zamanda petrolün dünya pazarlarına ulaşımını da kesintiyi uğratacaktır" dedi.
 
Cumhurbaşkanı Gül, "Bu ciddi riskler enerji taşımacılığının Türk boğazları yerine boru hatlarına kaydırılmasıyla çözülebilir" diye konuştu.
 
Irak doğalgazı
 
Türkiye'nin aynı zamanda Arap Doğalgaz Boru Hattı, Türkiye-İsrail Enerji Koridoru Projesi ve Suriye-Ürdün-Mısır-Irak-Lübnan ile elektrik hattı bağlantı projelerinin devam ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin aynı zamanda Irak doğalgazını çıkarma ve nakletme konusuylada ilgilendiğini belirtti.
 
Gül, Irak doğalgazının Türkiye'deki doğalgaz şebekesine,Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına paralel yapılacak bir boru hattıyla kolaylıkla Türkiye'deki doğalgaz şebekesine bağlanabileceğini söyledi.

cnnturk.com



Bu haber 1,023 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,597 µs