En Sıcak Konular

Dolar tepe taklak

3 Mayıs 2008 17:29 tsi
Hafta başı yükseliş trendi hız kesen dolar bugün 1,25 YTL seviyelerine kadar geriledi.

Global piyasalardaki toparlanma ve ABD’den gelen olumlu verilerle dolar dün 1.2560 YTL’ye kadar geriledi. Dolardaki iki haftalık kayıp yüzde 5.6’ya ulaşırken İMKB dün de yüzde 1.8 yükseldi

Uluslararası yatırım bankalarının Nisan ayı başında “1.40’a çıkacak. 1.2890 seviyelerinden alın” dediği dolar dün 1.26 YTL’nin de altına indi. Tüm dünyada hisse senedi piyasalarında yaşanan yükselişler ve ABD’de açıklanan ekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmeye devam etmesi, dövizdeki düşüşün ana nedeni olarak gösteriliyor. Dün bir ara 1.2560 YTL kadar düşen dolar günü ise 1.2595 YTL’den kapattı. Böylece dolar son iki haftada 7.5 Ykr yani yüzde 5.63 değer yitirmiş oldu.


Çarşamba günü faizleri 0.25 puan indirerek yüzde 2’ye çeken ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimlerinin sonuna gelindiğinin sinyalini vermesiyle dolar yurtdışında değer kazanmaya devam ediyor. 22 Nisan’da 1.60’a dayanan euro/dolar paritesi dün 1.5362’ye kadar geriledi. Doların son 10 günde euro karşısındaki değer artışı ise yüzde 3.6’ya ulaştı. ABD borsaları Ocak ayından bu yana en yüksek seviyelerine tırmanırken büyüme rakamlarının ardından dün açıklanan Nisan ayı tarımdışı istihdam verileri ve fabrika siparişleri de beklentilerden iyi geldi.


Avrupa borsalarında yüzde 2’ye varan yükselişler olurken İMKB de haftanın son işlem gününü yüzde 1.78’lik çıkışla 43.425 puan seviyesinden tamamladı. Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon beklentisini yüzde 9.3’e revize etmesiyle tırmanışa geçen ve son 13 ayın zirvesine çıkan bono faizleri dün 0.15 puan gerileyerek yüzde 19.35’e indi.
Yurtdışı borsalardaki toparlanma ve dolardaki düşüşün bono piyasasında tansiyonu bir miktar düşürdüğü ifade edilirken enflasyondaki revizyondan sonra artan “faiz artırım” beklentilerinin bono faizlerindeki düşüşü sınırlayabileceği belirtiliyor.

Petroldeki yükselişe Kuzey Irak bahanesi

Son dönemde hedge fonların spekülatif alımlarıyla rekor seviyelere tırmanan emtia fiyatları dolardaki artışla birlikte yeniden düşüşe geçti. Hedge fonların emtialarda satış yapıp hisse senedine yöneldiği söylenirken kakao yüzde 6, şeker yüzde 4, kurşun ise yüzde 5.1 değer yitirdi. Geçen hafta 120 dolara dayanan petrolün varil fiyatı ise dün bir miktar yükseldi. Önceki gün 112.52 dolardan kapanan petrolün varil fiyatı 113.40 dolara çıktı. Dolarda dün yaşanan çıkışta Türkiye’nin Kuzey Irak’a düzenlediği operasyon bahane edildi.
 
vatan



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,598 µs