En Sıcak Konular

Baykal: Başbakan 1 Mayıs için özür dilemeli

3 Mayıs 2008 15:49 tsi
1 Mayıs'ta İstanbul'da yaşanan olaylara, CHP lideri Deniz Baykal da sert tepki gösterdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özür dilemesi gerektiğini söyleyen Baykal, Başbakan ya da İçişleri Bakanı hakkında gensoru önerisini de parlamentoya taşımayı düşü

CHP lideri Baykal, partisinin 32'nci Olağan Kurultayı'nın ardından ilk kez yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Baykal, 1 Mayıs'ta yaşanan olayların "mutlaka parlamento içinde konuşulması, değerlendirilmesi gerektiğini" dile getirerek, "Ülkemize hiç yakışmayan, artık çok geride kalmış olan bir zihniyet, bir anlayış sergilenmiştir. Bunu mutlaka tartışıp aşmak zorundayız" dedi.
 
Deniz Baykal, CHP'nin, 1 Mayıs'ta yaşanan olayların ardından "İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında gensoru hazırlığında olup olmadığının" sorulması üzerine, "Bu tabloya seyirci kalmak istemiyoruz. Bu gerçekten tartışılması gereken bir tablo. Artık İçişleri Bakanı mı olur, Başbakan mı olur..." diye konuştu.
 
"Olayların arkasında Başbakan var"
 
Baykal, "Bu süreçte İçişleri Bakanı'na pek rastlayamadık ama olayların arkasında Başbakan'ın ve onun siyasi anlayışının bulunduğu çok açıktır. Bunu arkadaşlarımız kendi içinde konuşup değerlendirecektir ama parlamentoda bunu bir konuşmamız lazım. Gerçekten şu anda konuşurken bile üzüntü duyuyorum" dedi.
 
"Hükümet korku ve panik içinde"
 
Baykal, "Hükümetin korku, telaş ve hatta panik içinde olduğunu 1 Mayıs ortaya koymuştur. Başbakan'ın İstanbul halkından ve 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen sendikalardan özür dilemesi gerektiğine inanıyorum" dedi.
 
"1 Mayıs'ta yaşanan tablo çok üzüntü vericidir, çok düşündürücüdür. 1 Mayıs'ta Türkiye çok büyük bir şansı kaçırmıştır" diyen CHP lideri, hükümeti 1 Mayıs'ı sendikalarla birlikte dayanışma içinde, her türlü önlemi alarak bir kabus olmaktan çıkarmak için işbirliği yapmaya çağırdıklarını belirtti.
 
Baykal, "Eğer, hükümet böyle bir işbirliğine girmiş olsaydı, anlaşılıyor ki Türkiye barış, huzur uzlaşma içinde, dünyanın bütün başkentlerinde yaşandığı gibi Türkiye'de de bir mutlu 1 Mayıs'ı yaşama şansını elde edecektik. Maalesef bu olmamıştır. Bunun olmamasının sorumlusu tartışma götürmez biçimde açıktır, sendikalar değil iktidardır" diye konuştu.
 
Sendikaların yaptığı çağrının önünde hukuki, siyasi bir engel olmadığını, ancak bunun gerçekleşmediğini ifade eden Deniz Baykal, "Sendikalar talep yapmıştır, 1 Mayıs'ı İstanbul'da, Taksim Meydanı'nda kutlayalım demiştir. 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamanın önünde ne hukuki, ne de siyasi herhangi bir engel vardır. Hükümetin karar alması durumunda, Türkiye 1 Mayıs'ta meşru, hukuki bir kutlama yapma şansına sahiptir. Hükümet bunu reddedince olay bir hukuk sorunu haline gelmiştir" dedi.
 
"Hükümetinki dışından bir provokasyon yok"
 
"Yaşanan olaylar göstermiştir ki hükümetin tutumu dışında bir provokasyon yoktur" diyen Baykal, "Ortada bir provokasyon vardır ama bu provokasyon sadece iktidarın uygulamasından kaynaklanan bir provokasyondur. Eğer iktidar bir uzlaşmacı tavır içine girseydi hiçbir provokasyon olmayacağı açıkça görülmüştür" dedi.
 
Bu durumdan büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Baykal, "İktidar, bir dayatmacı, inatçı, yasaklayıcı bir tavır içine girmiştir ve bu tavrı çok demokrasilerle bağdaşmayacak biçimde, çok ileri şiddet uygulamasına, zorbalık düzeyinde şiddet uygulamasına kadar taşımıştır" diye konuştu.
 
Bu durumdan Türkiye'nin imajının olumsuz etkilendiği ve 1 Mayıs'tayaşananların ekonomik bedelinin de ağır olduğu görüşünü aktaran Baykal, "Bu sadece iktidarın öz güvenini kaybetmiş olduğunu ortaya koymaktadır. Maalesef iktidar korkusunu, paniğini yenememiştir, şiddet kullanmıştır" dedi.
 
Baykal, "Hükümetin 'Yanılmışız' demesi lazımdır, 'provokasyon olur zannettik, olmayacakmış' demesi lazımdır. 'Provokasyon korkusuna kendimizi kaptırmış olmamız yanlış olmuştur' demesi lazımdır ve bir daha böyle bir olayın yaşanmayacağı konusunda topluma güvence vermesine ihtiyaç vardır" diye konuştu.
 
Olli Rehn'in açıklamaları
 
Baykal, bir gazetecinin, AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in Türkiye'ye ilişkin sözleri ile eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında Yüce Divan dosyası hazırlandığı yönündeki açıklamalarına ilişkin değerlendirmesini" sorması üzerine, "Türkiye'de yaşananların ne olduğu konusunda hepimizin teşhisleri var. Bu teşhislerimizi defalarca söyledik. Maalesef, Türkiye AKP iktidarı döneminde kaygı verici bir dağılma süreci içine girmiştir. Bunun derhal toparlanması lazım. Bunu toparlamayı başaracağımıza inanıyorum" diye konuştu.
 
Lagendijk'ın açıklamaları
 
Baykal, Avrupa Parlamentosu Türkiye Karma Komisyonu Başkanı Joost Lagendijk'ın AK Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin açıklamalarının hatırlatılarak görüşlerinin sorulması üzerine, bunların "önemsenerek yoruma tabi tutulması gereken yaklaşımlar olduğunu düşünmediğini" söyledi.
 
Baykal, "Türkiye bir hukuk devletidir, yetkili organlar var. Süreç işliyor. Dışardan bu gözlemleri yapanların Türkiye'deki hukuka, anayasaya saygı anlayışı içine girmesini sağlamak zorunluluğu var" diye konuştu.
 
Baykal, Lagendijk'ın CHP'ye ilişkin açıklamalarının sorulması üzerine "Ona arkadaşlarımız gerekli cevabı verirler" dedi.

cnnturk.com



Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,512 µs