En Sıcak Konular

'Dilerim enflasyon tekrar iki haneye çıkmasın'

3 Mayıs 2008 14:36 tsi
Ersin Özince, enflasyon rakamının iki haneli rakamlara çıkmaması temennisinde bulunarak, "Çıkarsa da orada fazla tutunamasın, yüksek tansiyon gibi bir unsur" dedi

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, enflasyon rakamının tekrar iki haneli rakamlara çıkmaması temennisinde bulunarak, "Çıkarsa da orada fazla tutunamasın. Enflasyon, toplumun yararına olmayan bir vergi gibi devamlı yıpratan, yüksek tansiyon gibi ekonomiyi, bireyleri, refah seviyesini olumsuz etkileyen bir unsur" diye konuştu.

'Büyümeye ihtiyaç var'

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde düzenlenen 'Basel 2'ye Geçiş Öncesi KOBİ'lerde Genel Durum Değerlendirmesi' sempozyumunun açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İş Bankası Genel Müdürü Özince, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın enflasyon ve çeşitli konulardaki açıklamalarını değerlendirdi.

Dünya ekonomisinde genel bir yavaşlamanın olacağını, Türkiye'deki büyümenin de yavaşladığını belirten Özince, Türkiye'nin göreceli olarak büyüyeceğini, ancak büyümeye fazlasıyla ihtiyacı olduğunu kaydetti. Enflasyonun bir miktar yükselmesinin söz konusu olduğunu, bunun emarelerinin ortaya çıkmaya başladığını anlatan Özince şöyle konuştu:

"Dilerim enflasyon rakamı tekrar iki haneli rakamlara çıkmasın, çıkarsa da orada fazla tutunamasın. Ümit ediyorum iki haneli rakamlarda çok kalıcı durum ortaya çıkmaz, çıktığı gibi iner. Türkiye psikolojik olarak da, diğer önlemler açısından da yüksek enflasyon psikolojisinden uzaklaştı. Enflasyon, toplumun yararına olmayan bir vergi gibi devamlı yıpratan, yüksek tansiyon gibi ekonomiyi, bireylerin refah seviyesini olumsuz etkileyen bir unsur. Enflasyon rakamlarının para piyasalarını etkilemesinden çok, insanımızı etkilemesi önemli. Faiz oranları özel ve kamu bankalarında bir miktar, vadeli hesap faizleri bir miktar yükseldi, tüketici kredileri bir miktar yükseldi.

Merkez Bankası Başkanı'nın gösterge faizleriyle ilgili tespitini şu anda piyasa hafif şekilde yapmış durumda. Riskin arttığı, likidite ihtiyacının arttığı ortamlarda faizin artması doğaldır.

Sadece Başkan'ın yorumu değil, hemen hemen tüm konulardaki tespitler yaşamakta olduğumuz şeyler."

Sabancı: Yüksek olur

Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı ise grup olarak geçen yıla kıyasla daha düşük büyüme oranlarına göre bir bütçe yaptıklarını belirterek, "Enflasyonun daha yüksek olacağı doğru. Grup olarak yüzde 10 enflasyon bekliyoruz. Buna bağlı olarak faizler de daha yüksek olacak. Yüzde 4'ün altında büyüme bekliyoruz" dedi. 

Radikal



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,471 µs