En Sıcak Konular

"'Odak' tanımı değişti, düşünceyi açıklama kapatma delili olamaz"

3 Mayıs 2008 14:29 tsi
AK Parti, ön savunmasında 'laikliğe aykırı eylemlerin odağı olduğu gerekçesiyle' açılan davayı tartışmaya açtı. 2001 yılında 'odak' olmanın zorlaştırılarak 'eylem' şartının getirildiğini hatırlattı.

AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi'ne verdiği ön savunma 98 sayfadan oluşuyor. Savunmada, iddianamenin genel bir eleştirisi yapılırken kapatma davası açılması sorgulanıyor. Bu noktada DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinin HADEP davası sürerken yaptığı anayasa değişiklikliği hatırlatılıyor. 2001 yılında, siyasi partilerin kapatılması için 'eylemlerin odağı haline gelmesi' şartı getirilmişti. Bu değişikliğe atıfta bulunan AK Parti, odak olmak için 'eylem' şartının gerekli olduğunu vurguluyor. Ancak iddianamede hiçbir eylemin olmadığı, aksine düşünce açıklamaları ve konuşmaların yer aldığı kaydediliyor. Savunma, "Laikliğe aykırı eylemlerin odağı olduğumuzu kabul etmek mümkün değildir." cümlesiyle noktalanıyor. Türkiye'deki laiklik yorumlarının farklılığına da işaret ediliyor. Başsavcının kendi laiklik tanımı dışındaki bütün yorumları 'laiklik karşıtı gibi gördüğü' belirtilirken geçmişte birçok siyasetçinin dini içerikli konuşmalar yaptığına temas ediliyor. Savcının hukuki değil, siyasi bir söylem ortaya koyduğunun altı çiziliyor. Ön savunmadan bazı bölümler şöyle:

Türkiye savcı tarafından doğru algılanmamış, çarpık okumalar yapılmış, gerçeklerle ilgili olmayan iddialara yer verilmiştir. Türkiye'nin Avrupa Birliği entegrasyon süreci doğru algılanmamış, AB karşıtı bir üslup benimsenmiştir. Türkiye'nin Medeniyetler İttifakı Projesi, Büyük Ortadoğu Projesi ile karıştırılmıştır.

Başsavcı, küreselleşme karşıtı bir yaklaşım benimserken, küresel dünyanın en önemli belgelerinden İnsan Hakları Sözleşmesi'ne atıf yaparak kendi içinde çelişkiye düşmüştür.

Dava hukuki olmaktan çok siyasidir. Savcı daha çok muhalefetin dilini kullanmıştır. 'Siyasal İslam', 'ılımlı İslam', 'çoğulcu demokrasi', 'küreselleşmenin merkezi' gibi siyasi tartışmalarda kullanılan kavramlara yer verilmesi davanın siyasi olduğunun delilidir. Adnan Menderes hatırlatması yapılması, 27 Mayıs'ın coşkuyla karşılandığını söyleyenlerle paralel bir görüşün benimsendiğini ortaya koymaktadır.

Avrupa'da parti kapatmadaki temel standartlar Venedik kriterleri ve AİHM'dir. Avrupa'da 50 yılda Almanya'da iki, İspanya'da bir parti olmak üzere sadece üç parti kapatılmıştır.

Odak olma şartları gerçekleşmemiştir. Parti kapatmada 'odak haline gelme' kavramı 2001'deki anayasa değişikliği ile düzenlendi. Odak haline gelme daha önce 'düşünceyi ifade etmekle' de gerçekleşirken bu tarihte eylem şartı konuldu. Anayasa'nın girişindeki "Hiçbir düşünce ve mülahazanın" cümlesi ile başlayan 4. paragraf "Hiçbir faaliyetin" şekline dönüştürüldü. Düşünceyi açıklamanın odak kapsamında ele alınması anayasal açıdan yanlıştır.

İddianamenin hiçbir yerinde partinin ilçe, il, MKYK gibi kurullarının kararlarına yer verilmiyor. Halbuki kişilerin söylediklerinin partiyi bağlaması için yetkili kurulların bu sözleri zımnen veya açıkça kabul eden kararının olması lazım.

AK Parti'nin laikliğe aykırı hiçbir eylemi bulunmamaktadır. Laikliği savunan birçok uygulama vardır.

Savcı, Anglo-Sakson laikliğin benimsendiği eleştirisinde bulunuyor. Anglo-Sakson laikliği teokratik devlet öngörmediği için savcı kendi içinde çelişiyor.

Türkiye'de farklı laiklik yorumları var. Farklı laiklik anlayışlarının laikliğe karşıymış gibi sunulması yanlıştır.

Avrupa ülkelerinde eğitim hürriyeti vardır. Bu konuda yasak olmadığının söylenmesi tamamen ifade özgürlüğü kapsamındadır. Birçok siyasetçi sorunun çözümü yönünde şimdiye kadar çeşitli açıklamalar yapmıştır.

Abdullah Gül'ün dışişleri bakanlığı döneminde yayınladığı genelgeler, herhangi bir kesimle ilgili değildir. Yurtdışındaki Türk vatandaşlarımızın faaliyetleriyle alakalıdır. Yasalara aykırı bir durum yoksa genel teamüllerin devam ettirilmesi istenmiştir.

Parlamento yasama faaliyetleri siyasi parti faaliyeti değildir. Parlamento faaliyetlerinin denetimi Anayasa Mahkemesi tarafından yapılmaktadır. Bu faaliyetleri parti kapatma açısından değerlendirmek yanlıştır. Hükümet faaliyetleri de parti faaliyeti değildir. Kararnameler, hem anayasa hem de idari yargı denetimine tabidir.

Belediyelerin faaliyetleri kapatma konusu olamaz. Belediyeler, İçişleri Bakanlığı tarafından denetlenmektedir.

Anayasa değişiklikleri şekil dışında denetlenemez. Parlamento bu konuda mutlak irade sahibidir. Şekil denetimi için bile en az 110 vekilin imzası gerekir. Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkı anamuhalefet partisinin bile tek başına elinde değildir. Buna rağmen başsavcı iptal başvurusunun CHP tarafından yapıldığını belirtmiştir. Savcı bu durumu ya bilmemekte ya da görmezden gelmektedir.

Başörtüsü yasağını anayasa değişikliğine rağmen sürdürmek isteyenlerin yargılanması gerektiğini söyleyen bir kişinin iddiaları, parti yöneticilerimizin ifadesiymiş gibi yansıtılmıştır. Bu kişinin, partimizle ilgisi varmış gibi sunulması iyi niyetli olunmadığını gösterir.

Savunmanın Ömer Dinçer'le ilgili bölümünde hakkında verilen takipsizlik kararının fotokopisi mevcuttur. Ayrıca 2001'den önceki konuşmaların bizimle ilişkilendirilmesi, partimizin başka partilerin devamı olduğu izlenimini verme amacı taşımaktadır.

Laiklik karşıtı olarak gösterilen hususlar 'eylem' değildir. Sözler ise laiklik karşıtı değildir. Toplum laikliğe karşı bir duruş sergilemek yerine laikliği kendi iklimi içerisinde daha doğru algılayan toplumsal bir süreç yaşamaktadır. Savcı bu süreci yanlış yorumlamış, karşı devrim süreci olarak değerlendirmiştir.

Mahkeme de süreci uzatmayacak

AK Parti'nin ön savunmasını ek süre kullanmadan sunmasının ardından gözler Anayasa Mahkemesi'ne çevrildi. Mahkeme de iktidar partisi gibi "davanın niteliğini" göz önüne alarak süreci uzatmayacak. Milliyet Gazetesi yazarı Taha Akyol'a konuşan Başkan Haşim Kılıç, "davayı uzatmadan mümkün olan en kısa zamanda inceleyip karara bağlama"yı düşündüklerini söyledi. Akyol'un aktardığına göre, Kılıç'ın bu konuda görüşü şöyle: "Kararın ne olacağını kimse bilemez. İşin başındayız. Dosyayı inceledikten sonra bir karar vereceğiz. Çok uzayacağını sanmıyorum. Dava, niteliği itibarıyla uzatılmaması gereken bir davadır." Kılıç, AK Parti'nin ek süre istemeden savunmasını yapmasını da bu sebeple takdirle karşılamış.
 
Zaman



Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,148 µs