En Sıcak Konular

BDDK'dan dünya devine red

3 Mayıs 2008 11:18 tsi
İskoç RBS, Fortis ve İspanyol Santander’den oluşan ortaklık, ABN Ambro’yu aldıktan sonra, Türkiye’deki altı şubenin, kendilerine geçmesi için BDDK’ya başvurdu. Kurul, ortaklığın, yeni sahiplik dolayısıyla ABN Ambro’nun Türkiy

BDDK, yaptığı inceleme sonucu, İngiliz bankacılık devi Barclays’ın, üçlü ortaklık üyesi RBS’in yüzde 4 ortağı olduğunu belirlerken, araştırma yapan MİT, PKK’nın Avrupa’daki bazı para toplama operasyonlarının Barclays aracılığıyla yapıldığı bilgisine ulaştı ve talebi reddetti.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), ABN Ambro’yu bankacılık tarihinin en yüksek tutarı olan 71 milyar Euro’ya satın alan İskoç Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis ve İspanyol Santander’den oluşan ortaklığı şoke edecek bir karar aldı. Kurul, ortaklığın, yeni sahiplik dolayısıyla ABN Ambro’nun Türkiye’deki altı şubesinin kendilerine geçmesi için yaptığı başvuru reddetti. Reddin gerekçesi ise yasadışı PKK/Kongra Gel’in; üçlü ortaklık üyesi RBS’de yüzde 4’lük payı bulunan Barclays’ta hesaplarının bulunduğunu tesbiti oldu. BDDK bu tespite, ABN Ambro’nun yeni sahiplerinin başvurusunun ardından yaptığı geniş kapsamlı araştırma sonucunda ulaştı. Özellikle yabancı ortaklı bankaların işlemleriyle ilgili başvurularda hassas davranan BDDK, istihbarat ve güvenlik birimlerinin de bilgisine başvuruyor.

PKK ile para ilişkisi

ABN Ambro için yapılan başvuruya ilişkin araştırmada, PKK/Kongra Gel’in İngiliz bankacılık devi Barclays’da hesaplarının bulunduğuna ilişkin bilginin MİT’ten geldiği öğrenildi. PKK/Konrga Gel’in Avrupa’daki para toplama organizasyonlarıyla elde ettiği gelirin bir kısmının Barclays şubelerinde değerlendirildiği bilgisi, BDDK kararında belirleyici oldu. Kurul’un, imzaları dün akşam tamamlanan kararına gerekçe olarak, Bankacılık Kanunu’nun "Merkezi yurtdışında bulunan bankaların Türkiye’de şube açma şartları"nı düzenleyen 9. maddesini gösterdiği öğrenildi.

Tevfik Bilgin doğruladı

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, kararı Hürriyet’e doğrularken ayrıntılar hakkında bilgi veremeyeceğini söyledi. Bilgin, ayrıca kararın tebliğ edildiğini de doğruladı. Bankacılık Yasası’nın "Merkezi yurtdışında bulunan bankaların Türkiye’de şube açma şartları"nı düzenleyen 9. maddesinin ilgili fıkrası "Dahil olduğu grubun ortaklık yapısının şeffaf ve açık olması şarttır" hükmünü içeriyor.

Kapatın ya da satın

Kurul’un bağlantılı olarak bankaya Tükiye’deki ABN Amro şubelerinin devri ya da kapatılmasını önerdiği aydedildi. ABN Amro için önerilen 71 milyar Euro’luk teklif, dünya bankacılık tarihinin en büyük satışı olarak kabul ediliyor. Geçen ekim ayında sonuçlanan yarışta, Barclay’s, üçlü ortaklığın lideri RBS ile ticari savaşa girmişti. Satın almanın ardından ABN Amro’nun üçe bölüneceği; Fortis’in ABN’nin bireysel bankacılık bölümünü, alırken, İspanyol Santander’in Brezilya ve İtalya’daki faaliyetlerinin yeni sahibi olacağı belirtilmişti.

Alfabank da veto edilmişti

BDDK geçen yıl da A Bank’ın, Yunan Alpha Bank’a satışını veto etmişti. Kurul; MİT’ten Yunan bankasının yönetiminde Yunan İstihbarat Teşkilatı’nda üst düzey yöneticilikten emekli olmuş bir istihbaratçının bulunduğu yolunda gelen bilgi üzerine satışa izin vermemişti.

HÜRRİYET

 



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,890 µs