En Sıcak Konular

Hikmet Sami Türk: Kapatmak tek çözüm değil!

2 Mayıs 2008 23:54 tsi
Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk; "AK Parti'nin kapatılması haricinde hazine yardımının kesilmesi şeklinde bir seçenek daha var, ancak nedense bu seçenek gündeme gelmiyor" dedi

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, AK Parti'ye açılan kapatılma davasıyla ilgili olarak bu partiye verilen Hazine yardımının kesilmesi şeklinde bir seçeneğin daha bulunduğunu belirterek, "Ancak nedense bu seçenek üzerinde fazla durulmuyor" dedi.

Eski Adalet bakanlarından Anayasa Hukuku Profesörü Hikmet Sami Türk, memleketi Trabzon'da yerel bir gazeteyi ziyaretinde AK Parti hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türk, 1968 yılından bu yana Türkiye'de 24 partinin kapatıldığını belirterek, bunlardan 12'sinin bölücülük, 4'ünün laiklik karşıtı, 8'inin ise mevzuata aykırı eylemler nedeniyle faaliyetlerine son verildiğini kaydetti. İdeolojik nedenlerle 17 partinin kapatıldığına dikkat çeken Türk, "AK Parti kapatılırsa bu 18'inci olacak. Laiklik karşıtı gerekçesiyle kapatılan 5'inci parti olacak. Anayasamıza göre laiklik karşıtı partiler kapatılır. Ancak kapatma harici bir seçenek daha var. Fakat her nedense bunun üzerinde durulmuyor" dedi.

2001 yılında yaptıkları Anayasa değişikliğiyle parti kapatmadan önce Hazine yardımının kesilmesi maddesini koyduklarını hatırlatan Prof. Dr. Türk, "Anayasa Mahkemesi'nden böyle bir karar çıkarsa AK Parti'nin 2009 yılında alacağı Hazine yardımı kesilebilir. Yerel seçim yılı olması bakımından böyle bir karar önemli bir uyarı niteliğinde olacaktır. Bunun yanında hukuki bir yaptırımdır. Hazine yardımının yüzde 47'sini alacak bir parti için çok ciddi bir uyarıdır. Yine 2001 yılında yapılan değişiklikle kapatma için 11 üyeden 6 üyenin yerine 7 üyenin oyu gereklidir" diye konuştu.

Kapatma davasının en geç Ekim ayı başında sonuçlanabileceğini dile getiren Türk, "Çünkü iktidar partisinin kapatma tehdidi altında hizmet vermesi mümkün değildir. Ön savunmasını verdi. Bu, bir savunma daha verecek demektir. Yerel seçimler bakımından kararın Ekim'de çıkması lazım. Eğer kapatma kararı verilirse seçimlere katılabilmek için 6 ay önce en az 42 ilde ve ilçelerin üçte ikisinde örgüt kurmak gerekir. Kapatmaya karşı böyle bir yedek parti hazırlığı yapıyorlardır tahminim. Şu anda talep, kapatmadır, ancak öbür seçenek Anayasa'da var. Ara çözümdür" dedi.

Haklarında siyasi yasak istenen kişilerin ancak partinin kapatılması durumunda 5 yıl siyaset yapamayacağının altını çizen Hikmet Sami Türk, şöyle konuştu:

"Kapatma kararı çıkarsa Başbakan parti kuramaz. Milletvekilliği sıfatı düşer. Düştüğü anda hükümet yıkılır. Abdullah Gül hakkında cumhurbaşkanı sıfatıyla dava açılmış değil. Dışişleri Bakanı sıfatıyla yapmış olduğu bir-iki konuşmadan dolayı siyasi yasak istemi var. Cumhurbaşkanı sorumsuzdur. Daha önce söylediğim gibi kapatma kararı çıkarsa, etik bakımdan makamda olması doğru olmaz."

haber10



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,495 µs